Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΑττικήΆκρως πετυχημένη η Ημερίδα Μελισσοκομίας στον Δήμο Φυλής

Άκρως πετυχημένη η Ημερίδα Μελισσοκομίας στον Δήμο Φυλής

Χρήστος Παππούς: Στόχος μας η δημιουργία Π.Ο.Π προϊόντων Μελιού με την ονομασία “Πάρνηθα Φυλής”

Τον Οραματικό Στόχο της ανάπτυξης Μελισσουργίας στον Δήμο Φυλής που ανέκαθεν αποτελούσε παράδοση στη Χασιά και στα Άνω Λιόσια με μικρο παραγωγούς να  την τηρούν ευλαβικά μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Κοινότητα Φυλής και στο Δημαρχείο “Νικόλαος Λιάκος” με θέμα: «Ενίσχυση της μελισσοκομίας και της προστασίας των μελισσών,  μέσω  της δημιουργίας μελισσοκομικών υποδομών και πάρκου βιοποικιλότητας» στον Δήμο Φυλής

Η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της Μελισσοκομικής Εταιρείας που εδρεύει στο ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων “ANEL STADARD”

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς ανοίγοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας τους Επιστήμονες, τους μελισσοκόμους αλλά και τον κόσμο που συμμετείχε, σημείωσε ότι ένας από τους κυρίαρχους στόχους του είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με την προσέλκυση κι ενεργό συμμετοχή μελισσοπαραγωγών του τόπου και κατ’ επέκταση όλης τη Αττικής αλλά και τη δημιουργία κινήτρων και θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους, που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Όραμα μπορεί να υλοποιηθεί χάρις στη συνεργασία και την Τεχνογνωσία των Επιστημόνων της ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της “ANEL STADARD”, που κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσίασαν τα ιδιαίτερα πετυχημένα μοντέλα, δομές και δράσεις μελισσοκομίας που έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Βίντεο ομιλίας Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού:

Σημαντικό ρόλο άλλωστε στο όλο εγχείρημα αναμένεται να διαδραματίσει το Δασαρχείο Πάρνηθας που ήδη πραγματοποίησε τις πρώτες επαφές με το επιστημονικό δυναμικό της ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  κατά την επίσκεψή τους στη Φυλή.

Στην Ημερίδα βρέθηκαν κι απηύθυναν χαιρετισμούς αλλά και τη βούληση να στηρίξουν το εγχείρημα, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος και ο Α’ επιλαχών Βουλευτής Δυτικής Αττικής Σταμάτης Πουλής.

Εν συνεχεία,  η  Υπεύθυνη του εργαστηρίου και του ΒΒΚΚ, Διευθύντρια Ερευνών ΙΓΒΦΠ, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Ελένη Μαλούπα ανέπτυξε την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα: Προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση των Ελληνικών ΑΦΦ και μικρών καρπών σε Βοτανικούς κήπους και πάρκα:  μελέτες περίπτωσης.

Ο συντοπίτης μας Ελευθέριος Παντελάκης, Διευθυντής της εταιρείας ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Ε.Ε. & ΣΙΑ ΕΕ – ANEL STADARD μίλησε για τον: Σχεδιασμό για εγκατάσταση Δημοτικού μελισσοκομείου &  μελισσοκομικής αποθήκης/ συσκευαστηρίου μελιού,  Επισκέψιμου θεματικού Πάρκου με επίκεντρο τη Μέλισσα.

Η Δρ. Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Τμήματος Μελισσοκομίας- ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τον : Σχεδιασμό μελισσοδιαδρομών και δικτύου ευαισθητοποίησης    για τη μέλισσα – Ίδρυση της  Ακαδημίας Μελισσοκομίας -Νέων Παραγωγών.

 Ο Δρ. Ανώτατης σχολής παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Δρ. Ανδρέας Οικονόμου με την ενεργό συμμετοχή του κοινού προχώρησε με μεγάλη επιτυχία στη  Διεξαγωγή διαδραστικού εργαστηρίου για την βιοποικιλότητα και τη μέλισσα, προσφέροντας μέσα από μια διασκεδαστική και πρωτότυπη διαδικασία πολύτιμες γνώσεις για τους ανθρώπους που αγαπούν τη μελισσοκομία αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Άψογος στο συντονισμό όλης της διαδικασίας ο ερευνητής Δασολόγος Δημήτρης Φωτάκος, πρόσφερε επίσης αφειδώς τις γνώσεις του,  θέτοντας ταυτόχρονα προβληματισμούς και απαντώντας σε παρεμβάσεις κι ερωτήματα, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.

Χαιρετισμούς από πλευράς Δήμου, δηλώνοντας την βούληση να συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις στην υλοποίηση του Σχεδιασμού στον Δήμο Φυλής απηύθυναν οι:

 Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης,  Αναπληρώτρια Δήμαρχος  Χρυσούλα Κουράση,  Προϊστάμενος Δ/νσης  Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φυλής, Βασίλης Ντάκουρης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Νικόλαος Λιόσης,  Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φυλής, Διονύσης Βλάχος  και Αντιδήμαρχος Ελένη Λιάκου.

Το παρών έδωσαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σχίζας, ο Πρόεδρος Αθλητισμού – Πολιτισμού Γιώργος Μαυροειδής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Μάνδρας – Ειδυλλίας Δημήτρης Ραφτόπουλος.

Κοινή πεποίθηση όλων υπήρξε η διαπίστωση ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή!

Όπως όλα δείχνουν ο Δήμος Φυλής και θέλει και μπορεί να γίνει ισχυρό κομμάτι του υπέροχου κόσμου της Μέλισσας

Εν κατακλείδι αξίζει να σημειωθεί πως τα είδη των Μελισσών ανά  τον κόσμο αριθμούν τα 20:000! Τις φοβίζει το κόκκινο χρώμα, το οποίο και δεν διακρίνουν (το αντιλαμβάνονται ως μαύρο), παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δύο,  αλλά πέντε μάτια!

Ότι οι μέλισσες σε μια μικρή διαδρομή τους μπορούν να περάσουν από 500 φυτά, ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας τους, ότι οι Βασίλισσες ζουν 5 έως 6 περίπου χρόνια.

Αυτά και άλλα πολλά με λόγο απλό, απέριττο και ταυτόχρονα επιστημονικό, άνοιξαν στον Δήμο Φυλής τον δρόμο για ένα μεγάλο στοίχημα κι ένα υπέροχο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε.

Έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια…



Ροη Ειδήσεων