Πέμπτη 25 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΑντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου παρουσία Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου παρουσία Ερντογάν

Η Λευκωσία και βεβαίως  η Αθήνα παρακολουθούν με τεταμένη προσοχή την τελική ευθεία προς τον απόπλου στις 9 Αυγούστου του τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντουλ Χαμίντ Χαν”  από το λιμάνι της Μερσίνης, με ερώτημα κεντρικό την κατεύθυνση στην οποία τελικώς θα κινηθεί .

Οι τουρκικές αρχές δεν ανακοινώνουν το ακριβές σημείο στο οποίο το τουρκικό πλοίο θα κατεβάσει τρυπάνι απλώς και σημειώνουν ότι θα κινηθεί σ’ ένα πλαίσιο που καθορίζεται από χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» . Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε τη περασμένη Τρίτη ότι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κάνει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης»  και πρόσθεσε πως τη θαλάσσια περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο θα την ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα απόπλου. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ οι ετοιμασίες στο τέταρτο τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για να συμμετάσχει στις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία για υδρογονάνθρακες στην «Γαλάζια Πατρίδα».

«Η Τουρκία αναδεικνύεται ως μνημείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην περιοχή», έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο ειδικό βιβλίο στο Μαυσωλείο Ατατούρκ, το οποίο επισκέφθηκε πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε την Πέμπτη για τις προαγωγές στον στρατό.

Στο ειδικό βιβλίο, ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε: «Αγαπητέ Ατατούρκ, είμαστε ενώπιον σας με την ευκαιρία της συνεδρίασης του 2022 ως μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ). Η Δημοκρατία της Τουρκίας, την οποία μας εμπιστευτήκατε, συνεχίζει να αναδεικνύεται ως μνημείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην περιοχή της σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο ηρωικός στρατός μας εμπνέει εμπιστοσύνη στο έθνος μας. Οι επιτυχίες από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έως τις διασυνοριακές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις ικανότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Είθε η ψυχή σας να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Το γεωτρύπανο Αμντούλ Χαμίτ Χαν, το οποίο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως το «ισχυρότερο» πλοίο του τουρκικού στόλου, θα είναι το 4ο τουρκικό ερευνητικό σκάφος μετά τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.

Πρόκειται για πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων, πλάτους 42 μέτρων και με διπλό σύστημα ασφαλείας, διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους και πλήρωμα 200 ατόμων και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

Πηγή: Αθήνα 984



Ροη Ειδήσεων