Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΑττικήΔήμος Κηφισιάς: Συντονισμός Και Προτεραιοποίηση Επεμβάσεων Σε Δασικές Εκτάσεις

Δήμος Κηφισιάς: Συντονισμός Και Προτεραιοποίηση Επεμβάσεων Σε Δασικές Εκτάσεις

Σειρά συναντήσεων για την ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων και την προτεραιοποίηση των επεμβάσεων σε δασικές εκτάσεις σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 23  και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022,  στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ κ. Ιωάννης Πετρούτσος, ο Δασάρχης Πεντέλης κ. Αθανάσιος Ρέππας, και άλλα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δασαρχείου Πεντέλης επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Κηφισιάς στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Νικήτα Κόκκαλη.

Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ετοιμότητα και την ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων την αντιπυρική περίοδο.

  • Συζητήθηκε η κήρυξη και φέτος του Δήμου μας μαζί με άλλους Δήμους σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων και να διατεθεί ειδική επιχορήγηση για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Τέθηκε από τον Δήμο μας το ζήτημα της  προτεραιοποίησης των επεμβάσεων σε δασικές εκτάσεις με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για τη διαδικασία καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων ο Δήμος μας επεσήμανε:

  • Η διαδικασία διέπεται από γραφειοκρατία (αυτοψία, βεβαίωση επικινδυνότητας από την Πυροσβεστική) και στη συνέχεια Εισαγγελική Παραγγελία για επέμβαση του Δήμου.
  • Εφόσον η Πυροσβεστική προβεί σε χαρακτηρισμό όλων ανεξαιρέτως των ακαθάριστων οικοπέδων ως επικίνδυνων ο Δήμος εκφράζει δυσχέρεια  να καθαριστούν ταυτόχρονα και αποκλειστικά από  δικές του δυνάμεις.
  • Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία για 730 ιδιωτικά οικόπεδα, τα οποία αποτελούν την πρώτη ομάδα αιτημάτων.

Ο Δήμος μας έθεσε ζητήματα που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση :

  • Ζήτησε την ικανοποίηση αιτημάτων του για τοποθέτηση νέων  πυροσβεστικών κρουνών
  • Εξέφρασε ιδιαίτερη δυσχέρεια στο θέμα καθαρισμών των  πρανών των ρεμάτων για τα οποία απαιτούνται ειδικές μελέτες και μέσα τα οποία ο Δήμος δεν διαθέτει.
  • Επεσήμανε πως εκκρεμούν στον ΔΕΔΔΗΕ δεκάδες αιτήματα πολιτών για κλαδέματα δέντρων που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ζήτημα αυξημένης επικινδυνότητας.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο Κηφισιάς με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Νικήτα Κόκκαλη, τον Υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παναγιώτη Νιάφα, τον Διοικητή του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Γεώργιο Πετρόπουλο, τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Βλάση Σιώμο και το μέλος του ΣΠΑΠ- Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Λιανό, τον Δασάρχη Πεντέλης κ. Αθανάσιο Ρέππα, τον Δασονόμο Αγίου Στεφάνου κ. Κωνσταντίνο Μούγιο, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Πέτρο Παππά και τον Υπεύθυνο Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Σταμάτη Ορφανό.

Από την πλευρά του Δήμου:

  • Παρουσιάστηκε λεπτομερώς η κατάσταση στις  δασικές εκτάσεις  Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας κι Εκάλης και έγινε προτεραιοποίηση των επεμβάσεων.
  • Επισημάνθηκε πως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προτείνουν και να υποδείξουν εργολάβους-υλοτόμους για τις συγκεκριμένες  εργασίες, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες ειδικότητες στην περιοχή μας.
  • Τονίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός ενός οικοπέδου ως επικίνδυνο θα πρέπει να γίνει σχολαστικά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και σίγουρα όχι γενικά και αόριστα ότι όλα θεωρούνται επικίνδυνα.



Ροη Ειδήσεων