Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΕνεργειακή μετανάστευση στην Ευρώπη και Silver economy στην Ελλάδα. Μια χρυσή ευκαιρία

Ενεργειακή μετανάστευση στην Ευρώπη και Silver economy στην Ελλάδα. Μια χρυσή ευκαιρία

Ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης πλανάται ήδη πάνω από την Ευρώπη. Η απειλή της Ρωσίας για διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο έχει σημάνει συναγερμό στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σχεδόν κατά το ήμισυ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όλα αυτά προμηνύουν έναν πρωτόγνωρο και εφιαλτικό χειμώνα για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Με χαμηλές θερμοκρασίες στα σπίτια, δελτίο στο φυσικό αέριο, μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό και ακρίβεια. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε ένα έκτακτο πακέτο μέτρων που στοχεύει κυρίως στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η Γερμανία επίσης ετοιμάζει ένα αντίστοιχο σχέδιο, που περιλαμβάνει δελτίο στο φυσικό αέριο και στο ζεστό νερό, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για τριπλασιασμό του κόστους του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές και γίνονται προτροπές στους πολίτες να μαζέψουν ξύλα για το χειμώνα. Αντίστοιχοι σχεδιασμοί γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό υπάρχουν όμως και ορισμένοι “προνομιούχοι”: Οι εύποροι συνταξιούχοι των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και γενικότερα όσοι δεν έχουν υποχρεώσεις στη χώρα τους και έχουν την οικονομική άνεση που τους επιτρέπει να φύγουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όλοι αυτοί, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να παραμείνουν στις χώρες τους το χειμώνα και να βιώσουν την επερχόμενη ενεργειακή και οικονομική καταιγίδα, αναμένεται να αποτελέσουν το μήλον της έριδος για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου.

Πράγματι, έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνονται προτάσεις για την “ενεργειακή μετανάστευση” των εύπορων ευρωπαίων συνταξιούχων και ιδίως των Γερμανών, προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Έτσι λ.χ. ο διευθύνων σύμβουλος του FTI Group, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη, διατύπωσε την πρόταση οι Γερμανοί συνταξιούχοι ή πολίτες που δεν έχουν υποχρεώσεις ώστε να παραμείνουν στη Γερμανία, να μετακομίσουν το χειμώνα στις θερμές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Τυνησία, ώστε να αντιμετωπίσουν το ραγδαία αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, που αυξάνει το συνολικό κόστος διαβίωσης.

Την ίδια πρόταση διατύπωσε, μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild, και ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους Γερμανούς να “ξεχειμωνιάσουν” στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Η δε εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά, πως “η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που υποφέρουν από το σοκ των τιμών και τον φόβο για την ενέργεια”. Ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων, ο οποίος επίσης προσκαλεί τους Γερμανούς πολίτες στην Κρήτη για το χειμώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στα Χανιά “δεν χρειαζόμαστε καν θέρμανση στο σπίτι”.

Εδώ λοιπόν υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα. Μια ευκαιρία, η οποία αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, τότε δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη (για το φετινό χειμώνα), αλλά μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για την ανάπτυξη της silver economy στην Ελλάδα, την προώθηση του ορεινού και του χειμερινού τουρισμού και την επίτευξη του στόχου του τουρισμού τεσσάρων εποχών στη χώρα μας. Μπορεί ακόμα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, να δώσει ζωή στην επαρχία και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει πολλούς νέους στην απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά τους και στις επαρχιακές κωμοπόλεις. Μπορεί, τέλος, να βοηθήσει και στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, η οποία κατά τη γνώμη μου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικότερες για να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις παιδιά, σε σύγκριση με τις απρόσωπες μεγαλουπόλεις και ιδίως την Αθήνα.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά δεν αρκεί μια απλή πρόσκληση. Δεν αρκεί η Ελλάδα να δηλώσει απλώς “παρούσα” και έτοιμη να υποδεχθεί πολίτες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης για να “ξεχειμωνιάσουν” πιο οικονομικά. Απαιτείται επιπλέον κεντρικός σχεδιασμός και οργανωμένη δράση, προκειμένου να κατευθυνθεί στη χώρα μας ένας σημαντικός αριθμός από τους εν δυνάμει “ενεργειακούς μετανάστες” των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ένας σχεδιασμός, που δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμος (για το φετινό χειμώνα), αλλά θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την ενεργειακή κρίση και να τη μετατρέψει σε ευκαιρία για την ανάπτυξη της silver economy στην Ελλάδα, την προώθηση του χειμερινού τουρισμού και την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου του τουρισμού τεσσάρων εποχών.

Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την ανάπτυξη της silver economy, τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και το ειδικό πρόγραμμα “Snowbird”. Ειδικότερα:

1. Ανάπτυξη της silver economy. Για το θέμα αυτό έχω γράψει ένα ειδικό άρθρο, με τίτλο “Δρόμοι ανάπτυξης – Silver economy – Προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων”  και είναι μία πρόταση την οποία επαναλαμβάνω συνεχώς σε διάφορα άρθρα μου για την ανάπτυξη συγκεκριμένων Περιφερειών ή περιοχών της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Θράκη, η Εύβοια και η Θεσσαλονίκη. ( Πρόκειται για μία αγορά, η οποία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προσεγγίζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις.

Η βασική πρόταση που διατυπώνεται στα άρθρα αυτά είναι η κατασκευή νέων πρότυπων οικισμών, με σκοπό την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας. Η χωροθέτηση των προτεινόμενων οικισμών θα πρέπει να γίνει βάσει κεντρικού ή περιφερειακού σχεδιασμού, προκειμένου να επιλεγούν οι περιοχές που προσφέρονται για μια τέτοια οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη. Οι πρότυποι αυτοί οικισμοί, πέρα από χώρους κατοικίας, θα περιλαμβάνουν και όλα όσα επιζητεί ένας συνταξιούχος για την εγκατάστασή του, όπως λ.χ. σύγχρονες μονάδες υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσίες ψυχαγωγίας, μετακίνησης, καταστήματα με καταναλωτικά είδη που απευθύνονται στη συγκεκριμένη ομάδα κλπ. Η δε κατασκευή τους μπορεί να γίνει είτε με αμιγώς ιδιωτική χρηματοδότηση (σε ιδιωτικές εκτάσεις), είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης με βάση το νόμο 4413/2016 ή συμβάσεων ΣΔΙΤ με βάση το νόμο 3389/2005 (σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ).

Στην ανάπτυξη της silver economy στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε όμως ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενεργειακή κρίση λοιπόν αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της silver economy στη χώρα μας και δεν θα πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Πράγματι, η ήδη υπάρχουσα παγκόσμια τάση για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση εύπορων συνταξιούχων από εύρωστες οικονομικά χώρες με ψυχρό κλίμα, σε χώρες με ήπιο και θερμότερο κλίμα, όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, η οποία είναι διεθνώς γνωστή με τον όρο “snowbird tourism”, αναμένεται να επιταθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το σημερινό ποσοστό του 7,3% των ενηλίκων πολιτών της Ευρώπης που δηλώνει ότι επιθυμεί την εγκατάστασή του στη Νότια Ευρώπη κατά τη συνταξιοδότησή του, θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί λόγω της ενεργειακής κρίσης που θα χτυπήσει τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η χώρα μας λοιπόν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την παρούσα ενεργειακή και οικονομική συγκυρία προκειμένου να εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά της silver economy.

2. Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Σχεδιασμός ειδικών μηνιαίων πακέτων διαμονής για το χειμώνα. Τα ελληνικά ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν εποχιακά τη θερινή περίοδο, έχουν φέτος μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνουν τη λειτουργία τους ολόκληρο το χρόνο. Ομοίως, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της ορεινής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, που λειτουργούν κυρίως τη χειμερινή περίοδο, έχουν επίσης την ευκαιρία να δουλέψουν φέτος με υψηλές πληρότητες ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν (φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη) και όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υποδεχθούν ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να κατευθυνθούν φέτος το χειμώνα (και ιδίως την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, διότι ενδεχομένως το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων στις χώρες αυτές να είναι ασύμφορο ή οι τιμές ιδιαίτερα υψηλές λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Τα οφέλη για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστια. Πέρα από τα προφανή βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη (για τη φετινή χειμερινή περίοδο), η χώρα μας θα καταφέρει να προβληθεί διεθνώς και ως χειμερινός τουριστικός προορισμός, κάτι που μπορεί να έχει και σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη. Πράγματι, έστω και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει ένα διαχρονικό στόχο του ελληνικού τουρισμού: Να προσελκύσει ξένους τουρίστες και την περίοδο του χειμώνα. Οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό και το χειμώνα. Ότι τα ελληνικά νησιά είναι εξίσου όμορφα όλο το χρόνο. Αλλά και ότι η ορεινή και η ηπειρωτική Ελλάδα αποτελούν ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για χειμερινές διακοπές και μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

3. Πρόγραμμα “Snowbird”. Ένα ειδικό πρόγραμμα “Airbnb” για μισθώσεις διαθέσιμων σπιτιών σε χωριά και κωμοπόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Πέρα από τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τα διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των γνωστών πλατφορμών, υπάρχουν χιλιάδες σπίτια σε χωριά και κωμοπόλεις της ελληνικής επαρχίας, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, είτε διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν εμπειρία από βραχυχρόνιες μισθώσεις (κυρίως οι ηλικιωμένοι) είτε διότι βρίσκονται σε περιοχές χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον, οπότε δεν υπάρχει σχετική ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα σπίτια αυτά όμως αποτελούν ίσως το πιο ιδανικό και οικονομικό μέσο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού: Τη φιλοξενία πολιτών από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και από βαλκανικές χώρες, που επιθυμούν να περάσουν το φετινό χειμώνα (ή και το φθινόπωρο και την άνοιξη) σε κάποια χώρα του ευρωπαϊκού νότου. Πράγματι, τι πιο ιδανικό για έναν Γερμανό συνταξιούχο μεσαίου εισοδήματος, που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, από το να έρθει στην Ελλάδα και να μισθώσει κατοικία σε ένα χωριό ή μια επαρχιακή πόλη της χώρας μας; Μια αυθεντική και οικονομική εμπειρία, η οποία δεν θα διαφέρει πολύ από αυτό που βιώνει στη χώρα του.

Τα σπίτια αυτά πραγματικά θα μπορούσαν να γίνουν ανάρπαστα. Με μία όμως βασική προϋπόθεση: Να καταστούν προσβάσιμα και διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους μισθωτές. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Το να “εκπαιδευτούν” στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες χιλιάδων ακινήτων στην ελληνική περιφέρεια είναι μάλλον αδύνατο. Δεν επαρκεί άλλωστε και ο διαθέσιμος χρόνος. Θα μπορούσε όμως το κράτος να δημιουργήσει μία σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, ένα μικρό “Airbnb”, στην οποία καταρχήν ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα μπαίνει με τους κωδικούς taxinet που διαθέτει και θα δηλώνει το ακίνητο ή τα ακίνητα που θέλει να εκμεταλλευτεί μέσω του προγράμματος “Snowbird”, συμπληρώνοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα στοιχεία του ακινήτου (δωμάτια, παροχές κλπ.) και ανεβάζοντας και σχετικές φωτογραφίες. Ακολούθως, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, και αφού αυτή διαφημιστεί κατάλληλα στις χώρες – στόχους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες των χωρών αυτών θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να κανονίζουν τις λεπτομέρειες της μίσθωσης.

Η πρόταση αυτή ενδεχομένως να ακούγεται ουτοπική. Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν αν το ελληνικό κράτος μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο ή αν ο χρόνος που απομένει ως το χειμώνα (ή ως το φθινόπωρο) είναι αρκετός για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Η απάντηση πιστεύω πως είναι θετική. Η εμπειρία από τις ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες του gov.gr αλλά και από τα δεκάδες “pass” των τελευταίων μηνών (freedom pass, fuel pass, power pass κ.ά.) αποδεικνύει ότι τεχνικά είναι καταρχήν εφικτό. Η δε εμπειρία από την ταχεία προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι του 2020 στα δεδομένα του κορονοϊού (υγειονομικά πρωτόκολλα, διαδικασίες ελέγχου κλπ.), αποδεικνύει ότι είναι και χρονικά εφικτό. Με λίγη δε βοήθεια και υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο από τους δήμους και τα ΚΕΠ ή σε κεντρικό επίπεδο από το διαχειριστή της πλατφόρμας (για την ένταξη των ακινήτων στο πρόγραμμα και την επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς μισθωτές), πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα μπορούσε έστω να υπάρξει μία τεχνική υποστήριξη σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών να μπορέσουν να τα εντάξουν άμεσα στις δημοφιλείς πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb.

Και εδώ τα οφέλη θα είναι τεράστια και μάλιστα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα (για τη φετινή χειμερινή περίοδο). Καταρχάς, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα αποκτήσουν μία σχετική τεχνογνωσία, την οποία θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και στο μέλλον. Αξιοποιώντας ακίνητα που παραμένουν σήμερα ανεκμετάλλευτα και προσελκύοντας τουρίστες σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν έχουν σήμερα τουρισμό ή έχουν ελάχιστους τουρίστες.

Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοι αλλοδαποί πολίτες μπορεί να επιστρέψουν στα ίδια χωριά, στις ίδιες κωμοπόλεις ή και στα ίδια σπίτια, ως τουρίστες πλέον. Οι ίδιοι, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους. Δημιουργώντας έτσι νέες τουριστικές ροές σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που σήμερα δεν έχουν τουρισμό. Μπορεί ακόμα και να αποφασίσουν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα ή άλλα ακίνητα για μόνιμη εγκατάσταση ή μακρά διαμονή στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, πολλά “ξεχασμένα” χωριά της ελληνικής περιφέρειας μπορούν να αποκτήσουν και πάλι ζωή. Και αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ευκολότερο και για τους νέους να παραμείνουν στα χωριά τους ή στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις ή να επιστρέψουν εκεί από την Αθήνα ή άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπου πήγαν για να αναζητήσουν δουλειές ή ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, που δεν πρέπει να χαθεί.

Και βεβαίως, πέραν του σχεδιασμού, απαιτείται και η κατάλληλη προβολή. Δεν αρκεί η Ελλάδα και οι Έλληνες ξενοδόχοι να δηλώνουν έτοιμοι για να υποδεχθούν το χειμώνα Γερμανούς τουρίστες ή πολίτες από άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η χώρα μας θα πρέπει να εκπέμψει και το μήνυμα ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη φιλοξενία πολιτών από τις παραπάνω χώρες το χειμώνα, αλλά και να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι των ανταγωνιστών της. Διότι βεβαίως σε αυτό το γήπεδο δεν παίζουμε μόνοι μας. Μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά διεκδικούν οι περισσότερες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Τουρκία, η Τυνησία, η Αίγυπτος, αλλά και αρκετοί εξωτικοί προορισμοί με χαμηλό κόστος διαβίωσης, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Δομινικανή Δημοκρατία κ.ά.

Η ενεργειακή κρίση που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη το φετινό χειμώνα είναι μία κρίση που ήρθε για να μείνει. Μία κρίση, της οποίας οι οικονομικές συνέπειες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές της πανδημίας του κορονοϊού. Μία κρίση που μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ορισμένους τομείς, όπως η silver economy, ή να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές σε άλλους τομείς, όπως ο χειμερινός τουρισμός.

Για την Ελλάδα όμως η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να διευρύνει το μερίδιο της στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Για να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό μόνιμης εγκατάστασης ή μακράς διαμονής εύπορων ευρωπαίων συνταξιούχων, λαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά της silver economy. Για να αναδείξει και να αναπτύξει τους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής και της ορεινής Ελλάδας και να προωθήσει με αξιώσεις το χειμερινό τουρισμό. Για να δώσει οικονομική πνοή στα μικρά χωριά και τις “ξεχασμένες” κωμοπόλεις της ελληνικής περιφέρειας, αντιστρέφοντας τη σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσής τους. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, την οποία η χώρα μας δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Του Δρ. Ιωάννη Γκιτσάκη 

*Ο Δρ. Ιωάννης Γκιτσάκης (twitter @gitsakis) είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου, με ειδίκευση στις Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ

Πηγή:capital.gr



Ροη Ειδήσεων