Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣε αχαρτογράφητα νερά ΗΠΑ και Κίνα μετά την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν:...

Σε αχαρτογράφητα νερά ΗΠΑ και Κίνα μετά την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Θα πληρώσετε το τίμημα» απειλεί η Κίνα

Σε νέα φάση κλιμάκωσης φαίνεται πως έχουν μπει οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ μετά και την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, και με τη στρατιωτική κινητοποίηση να είναι έντονη.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται από χθες οι σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε, όπως αναμενόταν, την Ταϊβάν, αψηφώντας τις εντονότατες προειδοποιήσεις της Κίνας, η οποία θεωρεί τη γειτονική της νήσο αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού της χώρου.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό και τις απειλές της Κίνας, καθώς η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής δεν παραβιάζει την πολυετή αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας».

Όλοι περιμένουν πότε και πώς θα αντιδράσει η Κίνα σε αυτή την εξέλιξη, την οποία ερμηνεύει ως σοβαρή προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας.

«Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα»

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον λάθος δρόμο, κλιμακώνοντας την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Σίε Φενγκ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος από την πλευρά του Πεκίνου. κινεζικά άρματα μάχης έφθασαν μέχρι την παραλία, απέναντι από τις ακτές της Ταϊβάν με τους λουόμενους να παρακολουθούν απορημένοι, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν.

Χθες το βράδυ, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων» με στόχο την «υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας» ως απάντηση για την επίσκεψη Πελόζι. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «θα αναχαιτιστούν με αποφασιστικότητα οι ξένες επεμβάσεις και οι προσπάθειες των αποσχιστικών κύκλων της Ταϊβάν».

Παράλληλα, η Διοίκηση Ανατολικού Τομέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έκανε γνωστό ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν από χθες το βράδυ στρατιωτικά γυμνάσια και των τριών όπλων κοντά στην Ταϊβάν, που θα περιλαμβάνουν δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα, ανατολικά της νήσου.

Ταϊβάν: Δε θα κάνουμε πίσω

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόσι.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Ρωσία: Η Κίνα προστατεύει την «κυριαρχία» της

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωνε ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της», χαρακτηρίζοντας «σαφή πρόκληση» την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν «σαφή πρόκληση» με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.

Πηγή:dikaiologitika.gr



Ροη Ειδήσεων