Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣτις 22 Αυγούστου σύγκλιση της Βουλής για τις υποκλοπές – Στα ύψη...

Στις 22 Αυγούστου σύγκλιση της Βουλής για τις υποκλοπές – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στις 22 Αυγούστου θα ανοίξει η Βουλή μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για επίσπευση των εργασιών, μετά τη θερινή διακοπή, προκειμένου να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση για το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Όπως όρισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συζήτηση θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το άνοιγμα της Βουλής θα έπρεπε να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Χθες Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει «άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής». Αμέσως μετά την δήλωση του Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου για να συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων το γραφείο τύπου του ΣΙΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχεται την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκτακτη σύνοδο της Βουλής και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις υποκλοπές. Ωστόσο το αίτημα αφορούσε την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης ώστε να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα ενώ ο κ. Μητσοτάκης όρισε τελικά αυτή τη συζήτηση για την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη “βόμβα”».

«Παρόλα αυτά το γεγονός ότι υποχρεώνεται να δεχτεί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων, τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προσπαθούσε να αποφύγει, αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού». «Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Άμεση ήταν και η απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το άνοιγμα της Βουλής θα έπρεπε να επισπευθεί ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επί των ημερών του. Ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε, αλλά ευτυχώς τέτοιες εποχές δεν θα ξαναζήσουμε»

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων