Τρίτη 16 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο χρονικό των παρακολουθήσεων: Από την καταγγελία Κουκάκη, στη μήνυση Ανδρουλάκη και...

Το χρονικό των παρακολουθήσεων: Από την καταγγελία Κουκάκη, στη μήνυση Ανδρουλάκη και τις παραιτήσεις

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα – Το χρονικό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων που ήρθε στην επιφάνεια.

Ακολουθεί το χρονικό των καταιγιστικών εξελίξεων -όπως διαμορφώθηκαν πλέον- στην υπόθεση των υποκλοπών:

20/05/22: Η Google σε ανάρτηση της, αποκαλύπτει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, εδώ.

26/7/2022: Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκάλυψε απόπειρα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, που -όπως κατήγγειλε- «φυτεύτηκε» στο κινητό του.

27/7/2022: Διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Eίναι χαρακτηριστικό ότι Reuters, Politico Brussels, Euractiv, -μεταξύ άλλων- αναφέρονται με εκτενή άρθρα τους στην υπόθεση.

28/7/2022: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα, ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν. Ανάλογο αίτημα υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

28/7/22: Ο Θ. Κουκάκης καταθέτει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την οποία ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η ελληνική νομοθεσία που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (4790/2021) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

29/07/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, υποστηρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο και για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

01/08/22: Η κυβέρνηση -δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου- επιμένει ότι έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών.

5/8/2022: Ντόμινο» εξελίξεων προκάλεσε το ζήτημα των παρακολουθήσεων που κατήγγειλαν αρχικά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Πηγή:dikaiologitika.gr



Ροη Ειδήσεων