Τρίτη 16 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΧατζηδάκης: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών προς τον...

Χατζηδάκης: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Οι νέες διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Έρχεται παραγραφή χρεών ιδιωτών στον ΕΦΚΑ αλλά και αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, το φθινόπωρο, θα περιλαμβάνει δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται -από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών- πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Παραγραφή οφειλών

Η νέα ρύθμιση θα ανατρέχει αναδρομικά στο 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη που δεν ήταν παραγεγραμμένα από το 2016 και μετά, χρέη δηλαδή που ήρθαν από τα πρώην Ταμεία στον ΕΦΚΑ το 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αιτηθούν την παραγραφή των οφειλών τους. Ακολούθως θα μπορούν να λάβουν ενημερότητα και σύνταξη, αλλά χωρίς τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στα χρόνια των παραγεγραμμένων οφειλών.

Πηγή:in.gr



Ροη Ειδήσεων