Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που βιώνουν στρες λόγω προσωπικών οικονομικών προβλημάτων, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν ζορίζονται για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Μέριλαντ και Γιέηλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζέισον Φάλβεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 2.851 ανθρώπους άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα. Σε σχέση με εκείνους χωρίς οικονομικές δυσκολίες, οι οικονομικά ζορισμένοι είχαν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων.
Το ποσοστό θανάτων έως έξι μήνες μετά το έμφραγμα ήταν 7,2% για εκείνους χωρίς οικονομικά προβλήματα, 9,2% για εκείνους με μέτρια προβλήματα (τα έβγαζαν έστω και οριακά πέρα με τη διαβίωσή τους) και σχεδόν 17% για όσους είχαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες (άρα είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα θανάτου μετά από το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου οικονομικά προβλήματα).
«Πολλοί ηλικιωμένοι που είναι ζορισμένοι οικονομικά, παραλείπουν να πάνε στον γιατρό ή να πάρουν φάρμακα λόγω του κόστους τους. Τα οικονομικά προβλήματα συνιστούν ισχυρό προγνωστικό δείκτη για την έκβαση της υγείας των ηλικιωμένων μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και όταν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως πόσο άρρωστοι ήταν οι ηλικιωμένοι πριν το έμφραγμα ή στη διάρκεια της νοσηλείας τους μετά από αυτό», δήλωσε ο δρ Φάλβεϊ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ