Η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό του 1821 που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κρωπίας και η Εταιρεία Ιστορικών Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου και την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022,ανέδειξε την πραγματική συμβολή των Αγωνιστών του 1821 από τον Κουρσαλά (Κορωπί) στα πεδία των μαχών σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων σημείων της επικράτειας (Τρίπολη, Χαλκίδα κα.)
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης στον χαιρετισμό του ήταν ξεκάθαρος και σαφής για την κοινή στρατηγική προσπάθεια και των δύο φορέων όσον αφορά την επανεξέταση ιστορικών περιόδων, την αποκατάσταση της αλήθειας και την αντιμετώπιση προσπαθειών παραχάραξης της τοπικής ιστορίας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Κρωπίας- ήδη μέλος της εταιρείας- συμβάλει στην επίτευξη των κοινών στόχων που συμβαδίζουν με τους στόχους του Δήμου Κρωπίας, ως θεσμού Ο.Τ.Α που συμβάλλει στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας, στην ιστορική γνώση που απαιτεί η ίδια η κοινωνία του Κορωπίου και οι νέοι άνθρωποι. Μια ανάδειξη της ιστορίας χωρίς στεγανά, χωρίς σκοπιμότητες αλλά με πίστη ότι η γνώση του παρελθόντος είναι πηγή προόδου για το σήμερα σημειώνει, στέλεχος της Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτή η στρατηγική θα επιτευχθεί μέσα από την εξέταση των πηγών, τον αυστηρό έλεγχο της αξιοπιστίας τους και την επαναξιολόγηση της προφορικής παράδοσης. Μύθοι και πραγματικότητες θα τεθούν κάτω από την επίμονη έρευνα των ομάδων της εταιρείας. Μέλη της εταιρείας έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και την έντιμη πραγμάτευση ιστορικών πηγών στην περίπτωση του εγκλήματος πολέμου στην Κατοχή στο Κορωπί, στις 9 Οκτωβρίου 1944, από τα Γερμανικά Στρατεύματα των Ναζί.
Ο εισηγητής, τοπογράφος –Μηχανικός και ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ. Σεραφείμ Αθ. Κόλλιας, συνεπής στη στρατηγική της επιστροφής στις γραπτές πηγές και στον έλεγχο της προφορικής παράδοσης ανέπτυξε τη συμβολή των Μεσογειτών και των Κορωπιωτών πριν (από τον 15ο αιώνα) και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 (19ος αιώνας). Ο κ.Κόλλιας μέσα από ενδελεχή έρευνα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, σε συμπεράσματα και ανακοινώσεις επιστημόνων και ανταλλαγές απόψεων με άλλους εξαιρετικούς ιστοριοδίφες και καταγραφείς/ερευνητές της τοπικής ιστορίας (σ.σ ανάμεσα στους οποίους ανέφερε τους, Πέτρο Φιλίππου, Δήμαρχο Σαρωνικού και Γιάννη Πρόφη) παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση -ανάδειξη των αριστείων Ανδρείας Αγωνιστών του 1821 από τον Κουρσαλά.
Την εκδήλωση, εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, χαιρέτησαν, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός, ιστορικός και συγγραφέας, δημοτικός σύμβουλος, κ.Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών, κ.Γεώργιος Αθ.Κόλλιας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, κ.Σταμάτης Γεωργάκης.
Παρευρέθηκαν επίσης, ο βουλευτής Αττικής και π.Υπουργός με την Ν.Δ. Γεώργιος Βλάχος, ο βουλευτής Αττικής με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Πάνος Σκουρολιάκος, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης και Νικόλαος Γιαννάκος, το μέλος του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου, δημοτικός σύμβουλος, Ιωάννης Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κιούσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης, Σταμάτης Ντούνης και Φώτης Τσόγκας, ο Διονύσης Κερασιώτης και η Αθηνά Κιούση από την μείζονα αντιπολίτευση, ο πρώην Δήμαρχος Κρωπίας (2003-2010) Θεόδωρος Αθανασόπουλος, τα μέλη της εταιρείας και συνδιοργανωτών, Αθανάσιος Πουλάκης, Νίκος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης, η Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, πρόεδρος του Δ.Σ «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού Σπύρος Λέκκας», ο συγγραφέας-λαογράφος-ζωγράφος, Γιάννης Πρόφης, η π.αντιδήμαρχος, Γεωργία Γιαννίτσα κ.α.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, στο εξωτερικό προαύλιο χώρο του Γυμναστηρίου προσφέρθηκαν εδέσματα και κρασί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, μια ευγενική προσφορά του για την επίτευξη των κοινών προσπαθειών Δήμου και Ε.Ι.ΚΟΙ.ΜΕ.Κ.