Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΣυνέντευξη του Πέτρου Φιλίππου στην εκπομπή "Ανατολικά" με τον Κώστα Τσαπάκη

Συνέντευξη του Πέτρου Φιλίππου στην εκπομπή “Ανατολικά” με τον Κώστα Τσαπάκη

Συνέντευξη για την συμβολή των Μεσογειτών Αρβανιτών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συνολικότερη προσφορά τους στις αιματηρές μάχες που σημάδεψαν την απελευθέρωση των Αθηνών παραχώρησε στον planetwebradio.gr και στην εκπομπή «Ανατολικά» με τον Κώστα Τσαπάκη, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Ο Π. Φιλίππου αναφέρθηκε στα προεπαναστατικά χρόνια και στην έλευση των Αρβανιτών στα Μεσόγεια τον 14ο αιώνα, αναδεικνύοντας την ιστορική τους  διαδρομή, την προσφορά τους και την κοινή πορεία τους με τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά κατά την περίοδο της Επανάστασης του ΄21 μέχρι και την οριστική απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό. Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στους ήρωες της περιόδου αυτής αλλά και σε όλους όσοι στάθηκαν απέναντι στον δίκαιο αγώνα τους.

«Η Επανάσταση στην Αττική ξεκίνησε από τα χωριά και αυτό είναι το σπουδαίο. Οι Αρβανίτες είναι αυτοί που απελευθέρωσαν την Αθήνα, καθώς ήδη βρίσκονταν στην περιοχή από τον 14ο αιώνα και είχαν αποκτήσει κοινή συνείδηση με τους ντόπιους. Πώς όμως εγκαταστάθηκαν εδώ;  Προς το τέλος της Φραγκοκρατίας, οι Καταλανοί και στη συνέχεια οι Φλωρεντίνοι, προσκάλεσαν ομάδες Αρβανιτών που είναι απόγονοι των Ιλλιρύων, από την περιοχή της σημερινής Αλβανίας και τους εγκατέστησαν στα χωριά γύρω από την Αττική. Είχε προηγηθεί το 1380 η πρώτη εγκατάσταση Αρβανιτών, οι οποίοι ήταν μισθοφόροι στο Δεσποτάτο του Μορέως, από τους Παλαιολόγους. Στη δεύτερη εγκατάσταση, το 1402, έρχονται στα χωριά γύρω από την Αττική, τη Βοιωτία και τη Νότια Εύβοια και σε σημεία που οι Φράγκοι είχαν καθορίσει ως κατάλληλα προκειμένου να φυλάσσουν το Δουκάτο της Αθήνας», σημειώνει ο Π. Φιλίππου στη συνέντευξή του. Υπογραμμίζει δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και όταν ήρθαν οι Τούρκοι, έχοντας πλέον σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί από το ντόπιο στοιχεία αγωνίστηκαν για την ελευθερία».

Η συνέντευξη αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια περιοχή για την οποία πολύ λίγα εμπεριστατωμένα στοιχεία είναι διαθέσιμα.

Για να ακούσετε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://soundcloud.com/tlwxzlmm2h08/2432022a-2



Ροη Ειδήσεων