Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού παρουσιάσθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου σε μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους πολίτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

Στόχος της εκδήλωσης, που παρουσιαζόταν σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Σαρωνικού, ήταν να παρουσιαστεί η τόσο σημαντική υποδομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου https://apothetirio.kalivialibrary.gr/. Μιας υπηρεσίας που έχει προκύψει από την συνεργασία αρκετών ειδικοτήτων, όπως αναδείχθηκε και από τις τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών.

Την παρουσίαση του καινοτόμου έργου χαιρέτησε και συντόνισε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Δήμητρα Ράπτη, η οποία επεσήμανε: «Το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας  προάγει την ουσιαστική έρευνα, την τεκμηρίωση και την αξιοποίηση των ιστορικών ευρημάτων προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Η συμβολή των εξειδικευμένων επιστημόνων σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας και της αξιοποίησης των υποδομών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων έδωσαν ένα άριστο αποτέλεσμα, ένα υποδειγματικό έργο, που αποτελεί  παρακαταθήκη για την ανάδειξη της ιστορίας μας. Είμαστε όλοι ιδιαιτέρως υπερήφανοι».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γεώργιος Παναγιάρης πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί την κατακλείδα της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ένα αρχικό βήμα, το οποίο θα διευρυνθεί, θα εδραιωθεί και θα εμβαθύνει μέσα σε μια κοινή προσπάθεια με μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους».

Στη συνέχεια ο φιλόλογος-αρχαιολόγος δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του Αποθετηρίου ως κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης. «Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκεντρωθούν τεκμήρια, καθώς και πληροφορίες γύρω από πρόσωπα, μνημεία και οργανισμούς που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου Σαρωνικού και των Κοινοτήτων του ή που σχετίζονται με αυτόν άμεσα ή έμμεσα, προκειμένου να διατηρηθούν, να προβληθούν και να γίνουν προσβάσιμα για περαιτέρω έρευνα και χρήση από το ευρύτερο κοινό.  Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στη σημασία του και σήμερα, είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και υπερήφανοι που παρουσιάζουμε μια κοινή προσπάθεια επιστημόνων, αιρετών και ακαδημαϊκών που φέρνει την ιστορικότητα της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στους πολίτες», σημείωσε ο Π. Φιλίππου. Στην ομιλία του με θέμα «Αναφορά στο έργο και στο Αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» αναφέρθηκε στο πλούσιο όσο και πολύτιμο έργο που κληροδότησε στην επιστήμη ο, γεννημένος στα Καλύβια, αρχαιολόγος. Έργο το οποίο διαφυλάσσεται ψηφιοποιημένο πλέον στο Αποθετήριο.

Ομιλία πραγματοποίησε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, ο οποίος αφού ανέδειξε το ρόλο που παίζουν οι Βιβλιοθήκες προκειμένου να καλύψουν  τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρότεινε μεταξύ άλλων την συνεργασία του Δήμου Σαρωνικού και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο πλαίσιο ενός Μνημονίου Συνεργασίας.

Το λόγο πήρε ο υπεύθυνος έργου της πλατφόρμας ReasonableGraph Νίκος Παπαζής, παρουσιάζοντας το έργο και τις φάσεις του και τονίζοντας τη δυνατότητα που δίνει στον χρήστη η προσβασιμότητα σε μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Η MSc βιβλιοθηκονόμος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Λυδία Αλαγιάννη, μας μύησε στον όρο του πληθοπορισμού, ανέλυσε το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του κοινού στη συλλογή των πληροφοριών, πως παρουσιάζονται οικογενειακά αρχεία και συλλογές, πως διασυνδέονται τα δεδομένα μεταξύ τους και κατά πόσο η ανοιχτή τους πρόσβαση διευκολύνει την έρευνα και καθιστά κοινό κτήμα την πληροφορία που προκύπτει από διαφορετικά είδη τεκμηρίων.

Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια, Συντήρησης Αρχειακού Υλικού και Συλλογών με έμφαση στην Ψηφιακή Ανάλυση και Τεκμηρίωση του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Βασιλική Κόκλα, η οποία επέβλεψε την πρακτική άσκηση της φοιτήτριας Σιντορέλας Χίμα, ανέπτυξε την οπτική και εφαρμογή του έργου συντήρησης του φωτογραφικού αρχείου Ιωάννη Σωτ. Λιάπη.

 Ο διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παντελής Μπράττης, θέλοντας να αναδείξει τις πληροφορίες από την σκοπιά του τεκμηριωτή και του επιστήμονα των ανθρωπιστικών επιστημών παρουσίασε τα διασυνδεδεμένα τεκμήρια online και έκανε μια σύντομη περιήγηση στο έργο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, την περίοδο που βρισκόταν στην Κρήτη, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε η ομιλία του  αρχαιολόγου – ιστορικού, ειδικού συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης Δρος. Γιώργου Τζωράκη, ο οποίος δεν κατάφερε να είναι διαδικτυακά κοντά μας. Η συμμετοχή του Δρος. Τζωράκη ως επιστέγασμα της εκδήλωσης απέδειξε περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο ένας ερευνητής χρησιμοποιεί ως μια βασική πηγή πληροφορίας το Αποθετήριο του Δήμου Σαρωνικού, δεδομένου ότι δεν είχε πρόσβαση στο φυσικό αρχείο.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο είναι μια υπηρεσία, που δεν ολοκληρώνεται, ούτε μένει στάσιμη. Απεναντίας εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες, ως προς το περιεχόμενο που προστίθεται, τον τρόπο που συνδέονται και προβάλλονται τα δεδομένα, το που και πως δίνεται έμφαση και σε ποιές συλλογές, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συλλογής.

Στην δημιουργία και λειτουργικότητα του Ψηφιακού Αποθετηρίου, καίριας σημασίας ήταν η συμβολή του προσωπικού της Βιβλιοθήκης Καλυβίων, της Λυδίας Αλαγιάννη και της Ελένης Ράπτη.



Ροη Ειδήσεων