Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΈνα μουσείο γεννιέται στο Κορωπί για όλο τον Υμηττό με την επωνυμία...

Ένα μουσείο γεννιέται στο Κορωπί για όλο τον Υμηττό με την επωνυμία «Σπύρος Λέκκας» : Κοινές ενέργειες για την γρήγορη λειτουργία του ως ψηφιακό μουσείο

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το απόγευμα, η εκδήλωση επίσημης ανακοίνωσης των ενεργειών Δήμου Κρωπίας, του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ΣΠΑΥ και του Σωματείου Φίλοι του Μουσείου Υμηττού «Σπύρος Λέκκας» για την έμπρακτη υποστήριξη της ψηφιακής, σε πρώτη φάση, λειτουργίας του. Την εκδήλωση προλόγισε η καΑγγελική Γκίκα, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου και κάλεσε τους Δημήτρη Κιούση, Δήμαρχο Κρωπίας και Γιάννη Κωνσταντάτο πρόεδρο του Δ.Σ του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης να προβούν στις  ανακοινώσεις.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ανακοίνωσε επισήμως την παραχώρηση γραφείων και σημείων ανάπτυξης του ψηφιακού Μουσείου στο νέο Δημοτικό Πολιτιστικό Σπίτι στο κέντρο της πόλης του Κορωπίου και την ενσωμάτωση του Μουσείου στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών Δήμου Κρωπίας στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια μίλησε για δικαίωση των σκοπών της Διημερίδας του Δήμου Κρωπίας, τον Οκτώβριο του 2012, για τον Υμηττό με τις  αποφάσεις του ΣΠΑΥ.  Οι σκοποί ήταν: η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ανθρώπων και φορέων γύρω από την προστασία του Υμηττού για τη διάσωση της ύπαρξής του, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των στοιχείων της φύσης, της πανίδας και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον Υμηττό με σκοπό να βοηθήσουμε  φορείς, κρατικούς, αυτοδιοικητικούς αλλά και τους πολίτες να χαράξουν στρατηγική ουσιαστικής προστασίας και ανάδειξης με μελέτες, διάσωση αρχαίων μονοπατιών, προστασία φυσικών και ιστορικών μνημείων, οικολογικό, προσκυνηματικό και περιηγητικό τουρισμό, περιβαλλοντική έρευνα, αγροτικές καλλιέργειες σε επιλεγμένα σημεία κ.α. Ο κ. Κιούσης, απένειμε τα εύσημα στον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την μέχρι σήμερα επιτυχημένη δράση του στον σύνδεσμο -εξασφάλισε φέτος μεγάλα ποσά από τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και Ταμείο Ανάκαμψης-για την Αναγέννηση του Υμηττού.

Θερμές  ήταν και οι ανακοινώσεις του Γιάννη Κωνσταντάτου,Δήμαρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης και προέδρου Σ.Π.Α.Υ. προς το Δήμαρχο Κρωπίας χαρακτηρίζοντας την προσπάθειά του για την ίδρυση του Μουσείου, πεισματώδη και ενδεικτική της αφοσίωσης του στο όραμα του αείμνηστου καθηγητή Σπύρου Λέκκα και στο δημοτικό του προγραμματισμό. Μετέφερε την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στις Η.Π.Α σε περιοχές με έντονη παρουσία της Ποντιακής Ομογένειας και εντυπωσιάστηκε από την λειτουργία σε κάθε πόλη περιβαλλοντικών πάρκων και μουσείων αλλά από την συμμετοχή πολιτών στην περιβαλλοντική προστασία και στην ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Πιστεύει ότι εδώ στο Κορωπί που έχει μεγάλη ιστορία και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού προσφέρεται για την ανάπτυξη του Μουσείου που θα ενώνεται με το μεγάλο εγχείρημα της πρωτοβουλίας του για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο Ελληνικό. Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά και ο Σ.Π.Α.Υ.«αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του Μουσείου του Υμηττού, το οποίο εξυπηρετεί την αποστολή του ΣΠΑΥ για την Ανάδειξη, Προστασία και Αναγέννησή του εμβληματικού όρους. Τέλος, ενημέρωσε ότι έχει ενεργοποιηθείγια κινητοποίηση πόρων από ιδιωτικά κεφάλαια- στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης- πάντα σε συνεννόηση και  με συμμετοχή του Δημάρχου Κρωπίας ώστε να έχουμε υλοποίηση των αποφάσεων Δήμου, Σωματείου, ΣΠΑΥ και άλλων φορέων και προσώπων.

Τον λόγο έλαβαν αμέσως μετά η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Λέκκα, καΑλεξάνδρα Ζαμπετάκη και πρόεδρος του Σωματείου και ο καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και του Ο.Α.Σ.Π., κ.Ευθύμιος Λέκκας.

Η καΖαμπετάκη αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο και στην μορφή του Ψηφιακού Μουσείου ως υβριδικού με πολλά παραδείγματα από τοποθεσίες και περιοχές του Υμηττού. Στην ψηφιακή υπόσταση, ο επισκέπτης θα επωφελείται από εικονικούς εκθεσιακούς χώρους, ταμπλώ παρουσίασης και εκθέματα, θα πλοηγείται  ιδεατά στους χώρους του Μουσείου ενώ διαδραστικός χάρτης με γεωλογική απεικόνιση θα αναδεικνύει αξιοθέατα, περιοχές ενδιαφέροντος, μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές κ.αΜε τα λεγόμενα «Έξυπνα μονοπάτια» ο περιπατητής θα είναι εφοδιασμένος με ειδική εφαρμογή στο κινητό του και θα του επιτρέπει να απολαμβάνει την περιήγηση με πρόσθετες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της διαδρομής του.Επίσης,διευκρίνισε ότι σκοπός του Ψηφιακού Μουσείου-έως την λειτουργία του και σε φυσικό χώρο-είναι η παρακίνηση των επισκεπτών να περιηγηθούν στον Υμηττό με υψηλού επιπέδου πληροφόρηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση. Αναφέρθηκε επίσης, στην μεγάλη δύναμη των πολιτών που εγγράφονται μέλη του Σωματείου και γίνονται υποστηρικτές του.

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας προέβη σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την Κλιματική Κρίση σε όλον το κόσμο και πως αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε σχεδιασμό προστασίας ενός δασικού οικοσυστήματος όπως Υμηττός που βρίσκεται στο μέσο μια τεράστιας οικιστικής πίεσης και δράσης του ανθρώπου. Με πολλές αναφορές σε ταξίδια του στο πλαίσιο των επιστημονικών και άλλων καθηκόντων του, ως πρόεδρος ΟΑΣΠ, έδωσε μια ενδεικτική εικόνα των  σύγχρονων καταστροφών, από σεισμούς, καταιγίδες, πυρκαγιές σε περιοχές ήδη επιβαρυμένες από εκτεταμένες και πολύχρονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Τέλος,  παρέμβαση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ,Ηλίας Δ.Μαριολάκος με θέμα τις θερμοκρασιακές εναλλαγές- μεταβολές από το 18.000  χρόνια πριν από σήμερα  έως το 6.000 χρόνιαπριν από σήμερα και τις επιπτώσεις αυτών (λιώσιμο πάγων μετά την εποχή των Παγετώνων)

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αττικής, Γεώργιος Βλάχος, η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καΓεωργία Μαραγκού,ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βασίλης Κρητικός κα ιοι συνεργάτες του ΣΠΑΥ, Νίκος Κιούσης και Φίλιππος Δελετάρης, πολλά μέλη του Δ.Σ Κρωπίας με τους αντιδημάρχους, Θεόδωρο Γρίβα, Νικόλαο Γιαννάκο, Ανδρέα Ντούνη,  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμο Ντούνη, τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης,  Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα (πρόεδρο του ΔΣ Σφηττός)Θεοφάνη Μιχαιρίνα, Σταμάτη Ντούνη, Κώστα Κιούση,Θωμά (Μάκη) Κιούση, Φώτη Τσόγκα και της μείζονος αντιπολίτευσης ,Διονύση Κερασιώτη, Αθηνά Κιούση. Διακρίναμε  πολλά μέλη του Σωματείου «Σπύρος Λέκκας», μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τον λαογράφο-καλλιτέχνη, κ.Γιάννη Πρόφη κ.α

Ο Υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Αμυράς ευχαρίστησαν για την πρόσκληση, ευχήθηκαν καλή επιτυχία για τους σκοπούς της εκδήλωσης  αλλά λόγοι ανειλημμένων υποχρεώσεών τους δεν τους επέτρεψαν να παραστούν. Ανάλογα ευχαρίστησε, ευχήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Αθανάσιος Αυγερινός καθώς και  ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Σμέρος.



Ροη Ειδήσεων