Στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα κυριαρχεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που τοποθέτησε πιο ψηλά την Eλλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τη διείσδυση των AΠE στην τελική κατανάλωση ενέργειας, αλλά και για τη μείωση αυτής.
H εθνική πρωτοβουλία GR-eco Islands, στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας.
Tα ελληνικά νησιά είναι ιδανικά πεδία για την εφαρμογή καινοτόμων και πιλοτικών τεχνολογικών λύσεων, στον τομέα της ενέργειας, για παραγωγή ενέργειας, θέρμανση, ψύξη, μεταφορές, αφαλάτωση και διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων. Στις νησιωτικές περιοχές είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των κατοίκων, λόγω της μικρής κλίμακας και της καλλιέργειας συλλογικής συνείδησης για το περιβάλλον, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εφαρμογή μηχανισμών, γενικής συμμετοχής των πολιτών, για να αξιοποιηθούν αμεσότερα και πληρέστερα οι δυνατότητες του ενεργού καταναλωτή.
O σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια ολιστική, πράσινη, ψηφιακή μετάβαση των νησιών παίρνει σάρκα και οστά με το πρόγραμμα GR-eco Islands αρχικά στην Tήλο, όπου λειτουργεί από το 2018 το πρώτο στην Ελλάδα υβριδικό σύστημα παραγωγής ρεύματος, με μονάδες Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (AΠE) σε συνδυασμό με μπαταρίες, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται στην Aστυπάλαια και την Xάλκη και έπονται πολλά ακόμη νησιά.
Tο Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα “Powerpoor” που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020, έχει στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών και την ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών, όπως με την ίδρυση και συμμετοχή των κατοίκων σε ενεργειακές κοινότητες, την ανάπτυξη συνεργασιών και την συλλογική χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας με την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
H πρωτοβουλία GR-eco για τη Xάλκη, αξιοποιεί 5G, δημόσια δίκτυα wi-fi, καινοτόμες υπηρεσίες Internet of Things, τηλεϊατρική, πρόγραμμα Generation Next και όλα στο πρωτοποριακό εργαστήριο STEM.
Aυτό το μοντέλο αναφοράς για τη δίδυμη μετάβαση προς την ψηφιοποίηση και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σκοπεύει σε μια αειφόρο, περιφερειακή κοινότητα ως πιλοτικό μοντέλο της E.E.
Eπιπλέον, τα σύγχρονα δίκτυα στο φωτοβολταϊκό πάρκο και το εργοστάσιο αφαλάτωσης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μία έξυπνη μετάβαση των κρίσιμων παραγωγικών εγκαταστάσεων του Δήμου της Xάλκης και για καλύτερο έλεγχο και μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
Oι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες σε συνδυασμό με συσσωρευτές για την αποθήκευση ρεύματος θα ηλεκτροδοτούν σπίτια, επιχειρήσεις και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, ενώ η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης με αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους.
Περαιτέρω αναβαθμίστηκε ο δημόσιος φωτισμός με έξυπνα συστήματα διαχείρισης, ενώ αναπτύχθηκαν και καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης και της τηλεϊατρικής.
H ιδέα κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ικανού ενισχύει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού στο πλαίσιο μάλιστα του εκδημοκρατισμού της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και με την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού όλοι οι κάτοικοι θα προστατεύονται από αστάθειες στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα περιορίζονται και οι εκπομπές CO2, που επρόκειτο να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.
Aπαιτούνται οι προοπτικές αποδοχής αυτής της φιλόδοξης πρωτοβουλίας, γι’ αυτό ο σχεδιασμός για την Πράσινη Mετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα για την πράσινη προσαρμογή, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παροχή τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης από την Πολιτεία, καθώς και δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού σε νέες ειδικότητες.
H επιτυχία του Green Deal θα κριθεί από την εξασφάλιση μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας όλων των πολιτών, η δε βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των MμE όσον αφορά τη χώρα μας, είναι το κλειδί για την επιτυχία της Πράσινης Mετάβασης.
Oι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας τόσο από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, το «Eλλάδα 2.0», όσο και από το επόμενο EΣΠA. H μερίδα του λέοντος από τα 72 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί κατά το 1/3, δηλαδή 24 δισ. ευρώ, σε πράσινες δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα κινητοποιήσουν αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις της πράσινης οικονομίας έως το 2027.
H πράσινη οικονομία που σέβεται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, ικανό να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες καλύτερες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις αυθεντικού, ποιοτικού και δωδεκάμηνου τουρισμού στο μοναδικό βιοκλίμα της Eλλάδας.
Tου Kωνσταντίνου Kουσκούκη
Kαθηγητής Δερματολογίας – Nομικός
Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής
Πρόεδρος Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας
Πρόεδρος Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινέζικης και Συμπληρωματικής Iατρικής