Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΜΙΤ. Modus operandi και δράση στην Ελλάδα

ΜΙΤ. Modus operandi και δράση στην Ελλάδα

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν θυελλώδη ιστο­ρία ανάλογη του κάθε φορά καθεστώτος. Παραδοσιακά, πάντως, η ΜΙΤ ήταν κυρίως στραμμένη να καταπολεμά τους εσωτερικούς εχθρούς. Αυτό ίσχυε επί κεμαλικού και μετακεμαλικού καθεστώτος, όπως και επί των κυβερνή­σεων Ερντογάν, οπότε και έλαβαν χώρα εκτεταμένες πο­λιτικές εκκαθαρίσεις. Μόνο τα αρκετά τελευταία χρόνια παγιώθηκε ένας νέος προσανατολισμός.

Η ΜΙΤ έχει πλέον περιέλθει υπό την εποπτεία του Τούρκου προέδρου. Δεν εξαιρείται, φυσικά, η επίβλεψη της νομοθετικής καθώς και δικαστικής εξουσίας (αν υπάρχει πλέον). Ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στην διοίκηση της ΜΙΤ της έδωσε νέα πνοή και αυξημένες δι­καιοδοσίες. Ο Ερντογάν παραχώρησε στον εκλεκτό του ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητες. Η ΜΙΤ αποτελεί­ται από έξι διευθύνσεις-κλάδους: Ερευνών Ασφαλείας, Αντικατασκοπείας, Επιχειρήσεων Εξωτερικού, Πληρο­φοριών Ασφαλείας, Πληροφοριών Ηλεκτρονικής και Τε­χνικής Ασφάλειας και Πληροφοριών Σημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, η ΜΙΤ απασχο­λούσε 8.000 προσωπικό. Το 2020 ο προϋπολογισμός της ανήρχετο σε 2,18 δισ. τουρκικές λίρες, με 1,2 δισ. για αμοιβές προσωπικού. Το 2021 διατέθηκαν στη μυστική υπηρεσία 2,3 δισ. λίρες, και το 2022, 2,4 δισ. Παράλ­ληλα, υπάρχουν και μυστικά κονδύλια που διοχετεύονται κατευθείαν από το “σαράι” του Ερντογάν στη ΜΙΤ, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Ο τρόπος απασχόλησης πρακτόρων είναι πρώτα μέσω πρόσληψής τους ως εκτάκτων εργαζομένων σε φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και ΜΚΟ. Στη συνέχεια, αν θεωρηθούν κατάλληλοι και αφού διεκπε­ραιώσουν επιτυχώς διάφορες δοκιμαστικές αποστολές, η ΜΙΤ τους στρατολογεί. Αυτό σημαίνει μισθολόγιο που επιβαρύνει την ΜΙΤ, αλλά έχει μανδύα. Μόλις προσλη­φθούν, οι πράκτορες αποκτούν επίσημα μόνιμε; θέσεις σε κρατικού; οργανισμούς, όπως η ΤΙΚΑ, οι οποίοι χρη­σιμεύουν σαν κάλυψη για την δράση τους.

ΜΙΤ και ισλαμική τρομοκρατία

Ο ρόλος της ΜΙΤ στον προσεταιρισμό εξτρεμι­στικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και η στρατο­λόγηση τζιχαντιστών είναι γνωστός, όπως και ο ρόλος της στην υπονόμευση εχθρικών προς την Τουρκία κυβερ­νήσεων. Το 2017 οι αιγυπτιακές αρχές απήγγειλαν κατη­γορίες σε 27 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας και δράση για την επαναφορά των “Αδελφών Μουσουλ­μάνων” στην εξουσία.

Το 2014, αποκαλύφθηκε ο ρόλος της ΜΙΤ στην προμήθεια όπλων σε τζιχαντιστές στη Συρία. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν με αδιάσειστα στοι­χεία κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και “αποκάλυψη κρατικών μυστικών” από τουρκικά δικαστήρια. Ένας από τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Εκείνοι που έστει­λαν τη συνοδεία από την Τουρκία ήξεραν ότι τα όπλα κα­τευθύνονταν για να καταλήξουν στα χέρια του ISIS».

Τον Ιούνιο 2019, τουρκικό δικαστήριο καταδί­κασε σε τουλάχιστον 20 χρόνια φυλακής για απόκτηση και αποκάλυψη εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων, την ομάδα αστυνομικών και εισαγγελέων που είχαν σταμα­τήσει τα φορτηγά της ΜΙΤ. Κατηγορήθηκαν, επίσης, ότι ήταν γκιουλενιστές. Η κεμαλική εφημερίδα Cumhurίyet δημοσίευσε βίντεο που ανέφερε ότι η αστυνομία ανακά­λυψε ότι τα όπλα που στέλνονταν στη Συρία με φορτηγά ανήκαν στη ΜΙΤ.

Τον Οκτώβριο 2014, Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε αποκαλύψει ότι η ΜΙΤ βοηθούσε το ISIS με δορυφορικές εικόνες και άλλα κρίσιμα δεδομένα. Η βοήθεια της ΜΙΤ σε ακραίες ομάδες είναι θέμα, στο οποίο εκτε­νώς έχουν αναφερθεί οι δυτικές υπηρεσίες ακόμα και με δημόσια έγγραφα. Παράδειγμα είναι η συμμετοχή της ΜIΤ στις επιχειρήσεις του ISlS για λαθρεμπορία αρχαι­οτήτων, πετρελαίου καθώς και για ανταλλαγή χρυσού από το Ιράκ και τη Συρία, καταλύοντας κάθε έννοια θε­σμών.

ΜΙΤ και αντιφρονούντες

Είναι κοινός τόπος ότι οι κάθε λογής τουρκικές υπηρεσίες στο εξωτερικό “φιλοξενούν’ πράκτορες της ΜΙΤ και είναι υποχρεωμένες να δρουν για λογαριασμό της. Αυτό αφορά τους διπλωματικούς, τους υπαλλήλους της DΙYANET (αρμόδια για θρησκευτικές υποθέσεις), της ΤΙΚΑ (αρμόδια για ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό) και τουρκικών ΜΚΟ. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν πληροφορίες για Κούρδους, Τούρκους αν­τιφρονούντες, και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρίνουν το καθεστώς Ερντογάν.

Κάποιοι από αυτούς δολοφονούνται, άλλοι εξα­φανίζονται και άλλοι πέφτουν θύματα απαγωγής, στη συ­νέχεια μεταφέρονται στην Τουρκία όπου καταδικάζονται σε δίκες-παρωδίες και μετά χάνονται στις τουρκικές φυ­λακές. Ούσα στο απυρόβλητο, η ΜΙΤ χαλκεύει κατηγο­ρητήρια, τοποθετεί ψευδομάρτυρες, υπαγορεύει αποφά­σεις σε δίκες εναντίον όσων ο Ερντογάν θεωρεί εχθρούς του ή εχθρούς του κράτους.

Ακόμη και σε Γκαμπόν, Κένυα, Σουδάν, Μογγο­λία, Ινδονησία και αλλού σημειώθηκαν τέτοιες πρακτικές από την MlT. Απαγωγές και παραδόσεις αντιφρονούντων έχουν γίνει κατά κόρον σε χώρες που είναι φίλα προσκεί­μενες στον Ερντογάν.

Ιδιαίτερα στα δυτικά Βαλκάνια, η ΜΙΤ αλωνίζει. Τον Απρίλιο 2018, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταντ δήλωσε ότι η ΜΙΤ είχε συλλάβει 80 Τούρκους, ύποπτους για σχέσεις με το FETÖ (κίνημα Γκιουλέν) από 18 χώρες. Έχουμε αναφερθεί στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας της Μπεριβάν Ασλάν, μιας Αυστριακής πολιτικού κουρδικής καταγωγής. Οι δολοφονίες τριών Κουρδισών του ΡΚΚ στο Παρίσι το 2013 διαπράχτηκε από όργανα της ΜΙΤ.

Προβοκάτσιες με υπογραφή ΜΙΤ

Υπάρχουν και τα ρήγματα. Τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα ηχογράφησης που διέρ­ρευσε, στην οποία Τούρκοι αξιωματούχοι ομιλούν για στήσιμο προβοκάτσιας στη Συρία. Στην ηχογράφηση, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο διευθυντής της ΜΙΤ Φιντάν και ο τότε αναπληρωτής αρ­χηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιού­λερ συζητούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών, 13 Μαρτίου 2013.

Ο Φιντάν λέει στην ηχογράφηση: «Εάν χρειαζό­ταν, θα στέλναμε τέσσερις άντρες στη Συρία. [Τότε] θα ήθελα να ρίξουν οκτώ όλμους στην τουρκική πλευρά και να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για πόλεμο. Ας θυ­μηθούμε το πώς άρχισε τις εχθροπραξίες το ναζιστικό κα­θεστώς εναντίον της Πολωνίας, χρησιμοποιώντας Γερμανούς καταδρομείς ενδεδυμένους με πολωνικές στολές, να σφαγιάζουν εθνοτικούς Γερμανούς».

Επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο 2011, ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ είχε αναφέρει στην εφημερίδα Birgun ότι η Τουρκία ήταν πίσω από μια σειρά πυρκαγιών στα ελ­ληνικά νησιά, στη δεκαετία 1990. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλακόπουλος έχει δη­λώσει ότι είχε αξιόπιστες πληροφορίες ότι η ΜΙΤ εμπλέ­κετο στους εμπρησμούς τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν είχε αποδείξεις.

Τον Αύγουστο 2013, η ελληνική αστυνομία συ­νέλαβε Γερμανό πολίτη στη Χίο για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας. Η ΕΛΑΣ βρήκε στην κατοχή του κάμερες, φορητούς υπολογιστές, χάρτες και γυαλιά με ενσωματω­μένη κάμερα και ένα email που είχε στείλει σε έναν άγνωστο παραλήπτη με λεπτομέρειες σχετικά με ελλη­νικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα στο νησί. Ο Γερμανός ομολόγησε ότι είχε φωτογραφήσει στρατιω­τικές εγκαταστάσεις στο νησί για λογαριασμό πέντε ατό­μων που πίστευε ότι ήταν Τούρκοι και τον πλήρωναν 1.500 ευρώ για κάθε αποστολή.

Τον Οκτώβριο 2014, η ελληνική αστυνομία συ­νέλαβε άλλο Γερμανό στην Κω που φωτογράφιζε απαγο­ρευμένες τοποθεσίες στο νησί. Παραδέχθηκε ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της ΜΙΤ από το 2011. Πληρωνόταν 2.000 ευρώ κάθε μήνα και τα κατέθεταν σε λογαριασμό του στη Γερμανία. Επιπλέον, είπε ότι ήταν ένας από τους πολλούς Ευρωπαίους συνταξιούχους που ζούσαν στην Ελλάδα και έχουν προσληφθεί από την ΜΙΤ για να κατασκοπεύουν.

Η υβριδική επίθεση στον Έβρο

Υπάρχουν αναφορές ελληνικών υπηρεσιών ότι η ΜΙΤ στρατολογεί Ευρωπαίους συνταξιούχου; για να κατασκοπεύουν ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και σταθ­μούς παραγωγής ενέργειας. Τον Μάρτιο 2017, ο πρώην αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της τουρκικής εφη­μερίδας Zaman, Αμπντουλά Μποζκούρτ προειδοποίησε με tweet για αυξημένες επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελ­λάδα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ΜΙΤ έχει “επενδύσει” σε κύκλους δουλεμπορίου και σε πρόσφυγες-μετανάστες για τη διεξαγωγή κατασκοπείας. «Ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων. Μερικοί από τους εμπόρους είχαν συνεργαστεί με την ΜΙΤ για να στείλoυν πράκτορες στην Ευρώπη».

Πριν ένα χρόνο, η ΜΙΤ χρησιμοποίησε λεωφο­ρεία της εταιρείας “Μετρό” για τη μεταφορά μετανα­στών στον Έβρο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γκαλίπ Οζτούρκ, είχε καταδικαστεί για σχέσεις με το οργανω­μένο έγκλημα. Το 2014 είχε μάλιστα, ομολογήσει ότι τα λεωφορεία του είχαν μισθωθεί από την ΜΙΤ για τη με­ταφορά μεταναστών από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κέντρα μεταναστών, συμμετείχε άμεσα στην επι­χείρηση, συγκεντρώνοντας μετανάστες από στρατόπεδα, τους οποίους έβαλε σε λεωφορεία και τους ώθησε στον Έβρο.

Τον Απρίλιο 2020, ένα έγγραφο που αποκάλυψε η ιστοσελίδα Nordic Μonitor ανέφερε ότι η ΜΙΤ κατασκοπεύει όσους Τούρκους έχουν καταφύγει στην Ελ­λάδα. Το κάνει αυτό γιατί αναζητά λεπτομέρειες για εκείνους που έχουν διωχθεί από τον Ερντογάν. Έχει επί­σης αποκαλύψει ότι πράκτορες της ΜΙΤ δρουν στα κέντρα φιλοξενίας ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τον Αύγουστο 2020, άλλα έγγραφα αποκάλυψαν τις παράνομες δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών από τη ΜΙΤ, την τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία κατά Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Τον Δε­κέμβριο 2020, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν δύο μου­σουλμάνους στη Ρόδο για κατασκοπεία. Ο ένας δούλευε στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο και ο άλλος σε επιβα­τηγό πλοίο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελλόριζο. Αμφότεροι καταδικάστηκαν.

Είναι προφανές ότι η ΜΙΤ οργιάζει εντός της ελ­ληνικής επικράτειας. Στην Ευρώπη τώρα λαμβάνουν κά­ποια μέτρα εναντίον της. Στην Αφρική δεν έχει μέτρο. Κάποια στιγμή ο Ερντογάν θα φύγει, όπως και ο Φιντάν, αλλά η ΜΙΤ θα μείνει μαζί με τα κατασκοπευτικά δίκτυα και τις δεξιότητες που έχει ήδη αναπτύξει στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αν­τικατασκοπείας, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι. Τα άφθονα κονδύλια της ΜΙΤ χρηματοδοτούν επιχειρήσεις έντασης ανθρωπίνου δυναμικού και σ’ αυτό δίνει έμφαση η ΜΙΤ. Όπως και η ΕΥΠ, δεν είναι σε θέση να αναλύει άμεσες πληροφορίες. Οι Τούρκοι, όμως, κομπορρημονούν. Ας υπογραμμιστεί πως ο χρόνος στο πεδίο των πληροφοριών είναι ειδικά στο στρατιωτικό σκέλος, καθοριστικός πα­ράγοντας.

Του Κ. Ευθυμίου Τσιλιοπούλου



Ροη Ειδήσεων