Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΝέο σχέδιο των ΗΠΑ κατά Ρωσίας - ή θα το αποδεχθεί ο...

Νέο σχέδιο των ΗΠΑ κατά Ρωσίας – ή θα το αποδεχθεί ο Ερντογάν η θα “πέσει” πανηγυρικά – η Ελλάδα είναι δεδομένη πλέον

Ο κύριος λόγος αφορά τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και τον ρωσικό στόλο του Εύξεινου Πόντου. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα αντιρωσική στρατιωτική συμμαχία που θα αποτελείται μόνο από τις ίδιες συν τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, αλλά και την Τουρκία, έτσι ώστε οι πυρηνικοί πύραυλοι  ΗΠΑ και ΗΒ να μπορούν να τοποθετηθούν στα σύνορα της Ρωσίας, έχοντας χρονική απόσταση μόλις πέντε λεπτών μακριά από τη Μόσχα, αναφέρει σχετική ιστοσελίδα.

Η ίδια αναφέρει επί λέξη:” Ο στόχος είναι να κατακτηθεί η Ρωσία με τόσο γρήγορο τρόπο, που η χώρα αυτή να μην  είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μια πιθανή ξαφνική πυρηνική επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από όσο είναι δημοσίως γνωστό, αυτό το σχέδιο δεν ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον αλλά από το Λονδίνο.

Ωστόσο, η «ειδική σχέση» που υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο Κυβερνήσεων είναι τόσο στενή, ώστε μια πρόταση αυτού του τύπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει εκπονηθεί προσεκτικά μεταξύ αυτών των δύο χωρών πριν γίνει οτιδήποτε δημοσίως γνωστό σχετικά.

Επιπλέον, ο στρατιωτικός χαρακτήρας αυτής της ειδικής συμμαχίας έχει αποκρυφτεί προσεκτικά από την δημοσιότητα, έτσι ώστε να είναι δημοσίως γνωστή ως εναλλακτική λύση της ΕΕ, και όχι του ΝΑΤΟ, από το οποίο παρακινήθηκε όντας.

Στις 26 Μαΐου, ο Federico Fubini, της εφημερίδας Corriere della Sera του Μιλάνου έγραψε άρθρο, με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για την διχοτόμηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την ΕΕ («Il piano segreto di Boris Johnson per dividere l’Ucraina da Russia e Ue: il Commonwealth europeo»), και ανέφερε ότι από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζόνσον στο Κίεβο στις 9 Απριλίου, ο Τζόνσον ξεκίνησε την δημιουργία μιας «εναλλακτικής λύσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Ουκρανία».

Η λύση αυτή θα ήταν πραγματικά όμως ένα εναλλακτικό σχέδιο του ΝΑΤΟ, και δεν θα επέτρεπε σε καμία χώρα που δεν είναι έντονα εχθρική προς τη Ρωσία να ασκήσει βέτο στις ενέργειές της (ενέργειες όπως η τοποθέτηση στρατευμάτων και πυραύλων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία ή τη Φινλανδία κοντά σύνορα της Ρωσίας.

Το σχέδιο του Τζόνσον έχει στόχο την σύγκλιση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 23 Ιουνίου, στην οποία ο Ζελένσκι θα αποδειχθεί “δυσαρεστημένος”, με τις διαβεβαιώσεις που θα λάβει από την ΕΕ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ (πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προοίμιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ), τότε όμως βάσει σχεδίου, «ο Ζελένσκι θα έπαιρνε πιο σοβαρά την εναλλακτική προσφορά του Μπόρις Τζόνσον».

Στις 15 Ιουνίου, το ρωσικό RT News ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα ενός ειδικού στρατιωτικού μπλοκ.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει μια συμμαχία ασφαλείας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και των Βαλτικών Κρατών», δηλώνει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι: «Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον «θα ήθελε να υποστηρίξει» την ιδέα μιας νέας συμμαχίας για την ασφάλεια, η οποία θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και πιθανώς την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου επειδή τα δύο στενά της, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια, ελέγχουν την πρόσβαση και την έξοδο από τη Μαύρη Θάλασσα, προς  την κύρια ακτογραμμή της Ρωσίας, και επομένως την πρόσβαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον πιθανό αποδεκατισμό του ρωσικού ναυτικού στην Κριμαία, κάτι που θα ήταν σημαντικό μέρος της κατάκτησης της Ρωσίας.

Εάν η Τουρκία δεν ενταχθεί σε αυτή τη νέα συμμαχία, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιχειρήσει πιθανώς ένα άλλο πραξικόπημα για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας (καθεστώς Ερντογάν).

Αυτά θα ήταν το «Σχέδιο β» των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποδειχτεί ανεπαρκώς ενωμένο για να τερματίσει την ανεξαρτησία της Ρωσίας”, καταλήγει ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν παρασκηνιακά αφόρητα τον Ερντογάν, ώστε να επιτραπεί η διέλευση μεγάλων και ισχυρών αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα, λόγω και ΝΑΤΟ (κάτι που έκαναν το 2008 και το 1993 με το Ιράκ) .

Το ερώτημα εδώ θα ήταν το αν ενέδιδε ο Τούρκος πρόεδρος στις αμερικανικές εκκλήσεις, και φυσικά τι αντάλλαγμα θα ζητούσε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για παράδειγμα;

Τι θα κάνει η Τουρκία αν και εφόσον αποφασιστεί ναυτικός αποκλεισμός του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα κατά του ρωσικού στόλου της περιοχής;

Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η Τουρκία να τηρήσει θέση επιτήδειου ουδέτερου (όπως το 1940-45), παζαρεύοντας μόνο τα Στενά του Βοσπόρου, εφόσον η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην Α.Ουκρανία.

Οι Τούρκοι πάντως σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στην Ουκρανία, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, και αυτό το γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά.

Ενημέρωση από την Πύλη των Φίλων



Ροη Ειδήσεων