Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΠοια απειλή πολέμου! Η Τουρκία ήδη διεξάγει υβριδικό πόλεμο

Ποια απειλή πολέμου! Η Τουρκία ήδη διεξάγει υβριδικό πόλεμο

Το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία καλλιεργείται έντονα η άποψη ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιτεθεί στην Ελλάδα! Στην χώρα μας το πρώτο θέμα συζήτησης είναι πλέον ένα και μοναδικό: «Μπορεί η Τουρκία να επιτεθεί στην Ελλάδα; Μπορεί η Τουρκία να μας κηρύξει τον πόλεμο»; Θεωρώ εντελώς λανθασμένη την ερώτηση, διότι η Τουρκία έχει ήδη κηρύξει υβριδικό πόλεμο στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος τον υβριδικό πόλεμο στην χώρα μας. Απλά η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ προτιμά να κλείνει τα μάτια και να σκαρφίζεται διάφορες δικαιολογίες.

Υποκρινόμαστε και ανεχόμαστε προκλήσεις που κανένα άλλο κράτος δεν θα ανεχόταν. Ο Ερντογάν από την στιγμή που νίκησε τους κεμαλιστές στην πρώτη του δεκαετία, στην συνέχεια δίωξε χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους. Καμιά χώρα που συνορεύει με την Τουρκία, δεν έμεινε έξω από το στόχαστρο του Ερντογάν: Συρία, Ιράκ, Αρμενία-Αρτσάχ και φυσικά Ελλάδα και Κύπρος. Αλλά και επενέβη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και σε χώρες με τις οποίες δεν συνόρευε, όπως Λιβύη, Καζακστάν, Λίβανος, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία.

Τις σφαγές των Κούρδων, τις έχει μετατρέψει σε “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”! Και όχι απλά δεν μιλά κανείς στην Δύση, αλλά με την ανοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλντεμπεργκ, ο σουλτάνος έχει αποθρασυνθεί. Και μιλά για “στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα», ο άνθρωπος που έχει εμπλακεί και στην τζιχαντιστική τρομοκρατία και σε αιματηρές προβοκάτσιες.

Το σύστημα Μέρκελ-Σόιμπλε κατέστησε την τουρκική οικονομία τον δεύτερο πόλο που τροφοδοτεί την ΕΕ. Ο πρώτος πόλος ήταν η Ρωσία και oι ενεργειακοί πόροι της. Στην Τουρκία η Ευρώπη έστησε εργοστάσια και από εκεί έκανε μεγάλες εισαγωγές, δημιουργώντας το “οικονομικό θαύμα” του Ερντογάν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξύπνησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι Πούτιν και Μέρκελ είχαν στήσει ένα ενεργειακό μονοπώλιο, ενώ Ερντογάν και Μέρκελ ένα παραγωγικό μονοπώλιο.

Τουρκικές προκλήσεις

Η γερμανική οικονομία ενδυναμώθηκε με φθηνά ενέργεια και φθηνά προϊόντα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά μία έννοια θυσιάζονταν στον βωμό αυτού του τριγώνου. Με ευθύνη της Γερμανίας η Τουρκία διογκώθηκε παραγωγικά. Ο Ερντογάν κατέστη το χαϊδεμένο παιδί του Βερολίνου και σε αρκετές περιπτώσεις ο “κρυφός στρατός” με τον οποίο η Γερμανία έκανε τις “βρωμοδουλειές” της!

Ο Ερντογάν δεν θέλει απλά κάποια νησιά από την Ελλάδα! Θέλει να “καταπιεί” την Ελλάδα, καθιστώντας την δορυφόρο. Απλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να το κάνει στρατιωτικά, γιατί ο ελληνικός Στρατός είναι ικανός να καταφέρει καταστροφικά πλήγματα στην Τουρκία. Στα σχέδιά του είναι να γονατίσει την Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί να ρίξει ντουφεκιά. Ο Ερντογάν έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά δύο είναι τεραστίων διαστάσεων.

Το πρώτο είναι ο αδέξιος χειρισμός του για τη βάση του Ιντσιρλίκ όπου βρίσκονται τα πυρηνικά των ΗΠΑ. Το δεύτερο είναι η πολιτική επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία τον κατέταξε στο μυαλό των Ισραηλινών ως τον δεύτερο εχθρό τους μετά το Ιράν. Από το 2012 και μετά, επιζητά μια νίκη απέναντι στην Ελλάδα για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο που θα έχει τον πρώτο λόγο και για τους θαλάσσιους δρόμους και για τις ενεργειακές διαδρομές.

Η Τουρκία μας έχει κηρύξει τον πόλεμο

Και τί δεν έχει κάνει εναντίον της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια! Κλιμάκωσε τις προκλήσεις του. Έφτασε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, ενώ προσπάθησε να εμβολίσει και φρεγάτα, αλλά η απόπειρα του γύρισε μπούμεραγκ. Έδιωξε με πολεμικά πλοία το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ από κυπριακό θαλασσοτεμάχιο, όπου θα πραγματοποιούσε γεώτρηση. Ο Ερντογάν κήρυξε ουσιαστικά τον υβριδικό πόλεμο στην Ελλάδα όταν παρουσίασε το σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας” και το υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με δύο χάρτες, που παρουσίασε ό ίδιος και που ο ένας συμπεριλαμβάνει στην “Γαλάζια Πατρίδα” τα μισά ελληνικά νησιά και ο άλλος με δύο γραμμές ενώνει την Τουρκία με την Λιβύη, ουσιαστικά, ξαναχάραξε τα σύνορα κατά παράβαση όλων των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου! Η αποστρατικοποίηση των νησιών επανήλθε, προφανώς γιατί μέτρησε ότι για άλλη μια φορά δεν αντιδράσαμε, όπως θα έκανε κάθε άλλη χώρα. Ας ξαναδούμε τους χάρτες και βάλτε στην θέση της Ελλάδος οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ποια θα τους ανεχόταν;

Όλα θα είχαν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Τα lockdowns μπορεί να καθυστέρησαν κάποιες κινήσεις του Ερντογάν ή να μετέβαλαν κάποια αρχικά του σχέδια, αλλά και μέσα στην πανδημία, ο Ερντογάν, επιτέθηκε δύο φορές στην Ελλάδα! Tην πρώτη φορά στον Έβρο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020. Η στρατοχωροφυλακή του καθοδήγησε παράνομους μετανάστες, αλλά και Τούρκους παρακρατικούς να επιτεθούν για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Ο ίδιος, πάντως, που κατασκεύασε έναν πανύψηλο φράχτη στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, καταδίκασε την Ελλάδα που έστησε έναν πολύ μικρότερο φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία! Ο Ερντογάν πίστευε ότι ο Έβρος δεν θα άντεχε, αλλά διαψεύσθηκε.

Η δεύτερη πολεμική ενέργεια έγινε στις 21 Ιουλίου 2020, όταν διέταξε την ανάπτυξη 63 τουρκικών πολεμικών πλοίων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, με σκοπό να αναμετρηθεί με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η Ελλάδα ανέπτυξε κι αυτή το Ναυτικό της για να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Και από αυτή την εικονική αναμέτρηση, μάλλον η τουρκική στρατιωτική ηγεσία πρέπει να έκανε δεύτερες σκέψεις!

Πάντως 63 πολεμικά πλοία καμία χώρα δεν είχε βγάλει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν δεν ήταν αυτό επίθεση κατά της χώρας μας, τότε τί ήταν; Η τεραστίων διαστάσεων αυτή πρόκληση κάλυπτε ένα εύρος από την Θάσο ως και την Κύπρο και τελείωσε με την μήκους τεσσάρων μέτρων “τρύπα” που προκάλεσε η φρεγάτα “Λήμνος” στην τουρκική ναυαρχίδας “Kemal Reis”, όταν η τελευταία είχε επιχειρήσει να εμβολίσει το ελληνικό πλοίο. Στο SLpress.gr είχαμε γράψει αποκαλυπτικό άρθρο που έγινε αντικείμενο έρευνας του διεθνούς Τύπου.

Θέλει νίκη κατά της Ελλάδας

Πρέπει να υπογραμμίσουμε την αποτυχία του Ερντογάν να βρει αεροσκάφη για να εξοπλίσει το μίνι αεροπλανοφόρο “Anadolu” μετά το αυτό-στραπάτσο με τα F-35, και την αγορά των Rafale από την Ελλάδα. Τα Rafale αυξάνουν την ικανότητα της Ελλάδας να διεξάγει εναέριες αποστολές μάχης, από τα 500χλμ που είχαν τα F-16 στα 2.000 χλμ. Άρα, μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα και να υποστηρίξουν την Κύπρο, εάν χρειαστεί. Επίσης, οι Γάλλοι δεν έβαλαν φραγμούς στον εξοπλισμό των Rafale με όπλα και ραντάρ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Μετά τις αποτυχημένες δύο επιθέσεις του 2020, ο Ερντογάν επεδίωξε να παρασύρει την ελληνική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επανάληψη των διερευνητικών επαφών του έδωσε χρόνο για να επιχειρήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με Αίγυπτο, Ισραήλ, Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, καθώς και για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα σε πιλότους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω των διώξεων που ο ίδιος διέταξε.

Η ενεργειακή κρίση του 2021, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψαν και τα τουρκικά χρονοδιαγράμματα. Αλλά όπως πάντα, ο σουλτάνος είδε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην ρωσοουκρανική κρίση. Με μια πολιτική ίσως αποστάσεων, και ταυτόχρονο εκβιασμό στο θέμα της εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και Φινλανδίας, επιζητά εδώ και τώρα την ικανοποίηση πολλαπλών απαιτήσεων. Η πτώση της δημοφιλίας του έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Η ενεργειακή κρίση, η φτώχεια και ο πληθωρισμός απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους από τον Ερντογάν.

Αντίδραση στα σχέδια Ερντογάν

Στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει τη φθορά, θέλει επειγόντως μια νίκη κατά της Ελλάδας, που να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τούρκων. Αναλυτές λένε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο νησί. Δεν συμφωνώ. Ο Ερντογάν μάλλον θα επιχειρήσει μια και επιβλητική κίνηση, χρησιμοποιώντας το Ναυτικό του, χωρίς να εστιάσει σε ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας. Έχοντας μετρήσει τις ελληνικές αντιδράσεις γνωρίζει πού τον παίρνει και πού όχι. Γι’ αυτό πιθανόν να επιχειρήσει ένα χτύπημα σε διευρυμένο μέτωπο. Ίσως ταυτόχρονα σε Έβρο και Κύπρο, ίσως με ναυτικό αποκλεισμό κάποιου νησιού.

Σε ένα διευρυμένο θέατρο επιχειρήσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει κατά τρόπο που να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να πάει σε γενικευμένο πόλεμο, στον οποίον πιθανότατα θα εμπλακεί και η Γαλλία. Μία τέτοια αντίδραση θα υποχρεώσει τον Ερντογάν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Ένας γενικευμένος ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι μάλλον εκτός της ατζέντας του. Αντιθέτως, του ταιριάζουν σεισμικές έρευνες, ακόμα και μία γεώτρηση σε ελληνική ΑΟΖ, όπως και μαζικές υπερπτήσεις.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Ερντογάν μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη του Πούτιν, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Κατά την εκτίμησή μου, το ερώτημα δεν είναι αν θα εκδηλωθεί μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας αλλά πότε θα εκδηλωθεί. Εάν δεν υπήρχε η κρίση στην ενέργεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα είχε κάνει την κίνησή του νωρίτερα.__

Πηγή: Γιώργος Αδαλής_SLPress.gr



Ροη Ειδήσεων