Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΠως παγιδεύτηκε στρατηγικά η Ελλάδα

Πως παγιδεύτηκε στρατηγικά η Ελλάδα

Προβληματίζουν βαθύτατα οι χαώδεις νεοελληνικές διαιρέσεις οι οποίες, ναι μεν έχουν βαθιές ρίζες, πλην τελευταία εντείνονται και βαθαίνουν. Άμα κάτι αρχί­σει στραβά κινείται στραβά, εκτός και εάν διορθωθεί. Στην περίπτωσή μας με την ανασυγκρότηση και ανα­σύνταξη του ελληνικού κράτους για να καταστεί δη­μοκρατικό, ισχυρό, ασφαλές και βιώσιμο, Η «κακιά αφετηρία» ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια και η έλευση των Βαυαρών. Ματαιώθηκαν έτσι οι αξιώσεις των υψηλοτάτης υπόστασης Επαναστατών του 1821 όπως καταγράφηκαν στις Εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά.

Δεν εκπληρώθηκαν οι σκοποί της Επανάστα­σης του 1821 για δημιουργία δημοκρατικά συγκροτη­μένης Πολιτείας η οποία θα ενσωμάτωνε τις επί αιώνες τοπικά αυτεξούσιες και αυτό-θεσπιζόμενες Πόλεις. Ο πρώτος νόμος των Βαυαρών καταργούσε, βασικά, την επί αιώνες δημοκρατική πολιτική οργά­νωση των Πόλεων.

Έκτοτε, εντός μιας ουσιαστικά ξενοκρατούμενης χώρας-χώρου μέσα στην οποία εγκλωβίστηκαν «των Ελλήνων οι Κοινότητες -και η οποία ευθύνεται για την καταστροφή των εκτός συνόρων Ελλήνων- αυξή­θηκαν οι διαιρέσεις, ακυρώθηκε η πολιτική και οικο­νομική οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων και εξασθένησαν οι παραδόσεις των Κοινών και των Πό­λεων. Ενάμιση αιώνα μετά αυτό επιτάθηκε με την έλευση της αστικοποίησης η οποία στρίμωξε τους πε­ρισσότερους Έλληνες μέσα στα τσιμεντένια τείχη των αστικών κέντρων.

Ολοένα και περισσότερο οι πολίτες έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν το κράτος ως εγκάθετο ξένων συμφερόντων. Κυρίως λόγω δημοκρατικού ελλείμματος, οι φορείς εξουσίας έμαθαν να θεωρούν την κοινωνία ως «μάζα» και «ετερόκλητο όχλο» πάνω στον οποίο, δήθεν, έχουν δικαίωμα να επιβάλουν τα ανυπόστατα ιδεολογήματά τους. Τις τελευταίες δεκαε­τίες αυτές οι πολιτικές διαστροφές επιτάθηκαν με την κυριαρχία ιδεολογικών δογμάτων και συνεπακόλουθων δεσποτικών παραδοχών. Τα κούφια εθνομηδενι­στικά θεωρήματα κορύφωσαν τέτοιες συμπεριφορές.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς το πώς θα υπάρ­ξει ανάσχεση και αντιστροφή. Οι πορείες για το «Μα­κεδονικό», πάντως, ανέδειξαν το γεγονός ότι, τελικά, για κάποιους μυστήριους λόγους οι συμφορές και οι καταστολές δεν εκμηδένισαν το πνευματικό DΝΑ της ελληνικότητας που απορρέει από τις ελληνικές πολι­τικές παραδόσεις της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Αντιστροφή του κατηφορίσματος σημαίνει τερματισμό της ξένης εξάρτησης, δημοκρατία, ανά­καμψη της οικονομίας (όχι με ψευτιές και συνθήματα) και επιστροφή όσων κυνηγημένοι μετανάστευσαν. Τερματισμό επίσης της εκποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που δημιουργεί αθέατες ζώνες κακουχιών, δυστυχίας, ακόμη και θανάτων.

Για ένα ακόμη λόγο εάν πληγεί ανεπανόρθωτα η κοινωνική συνοχή υπάρχει κίνδυνος οριστικά και ανεπίστροφα να εκμηδενιστεί κάθε ίχνος νομιμοποί­ησης του κράτους και των πολιτικοοικονομικών ιε­ραρχιών. Σε όλα τα κράτη όλων των εποχών αυτή η νομιμοποίηση συναρτάται με μια κοινωνικά σμιλευ­μένη διανεμητική δικαιοσύνη και όχι με ξενόφερτες δεσποτικές εντολές και διαταγές ξένων τεχνοκρατών και ηγεμονικών υπαλλήλων στην παρέα των οποίων γυροφέρνουν παντελώς κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγ­κτοι διεθνικοί παράγοντες όπως κερδοσκόποι και το­κογλύφοι.

«Ηττηθήκαμε να τα μπαλλώσουμε να τελει­ώνουμε»

Ιστορικά μιλώντας για αναπόδραστους γεωπο­λιτικούς λόγους το νεοελληνικό κράτος εντάχθηκε στις συμμαχίες των Δυτικών ναυτικών δυνάμεων. Δη­μιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις αυτή η έν­ταξη θα μπορούσε να ενισχύσει την εθνική ανεξαρτησία, να θωρακίσει την εθνική ασφάλεια και να επιτρέψει την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής απόκρουσης των εξωτερικών απειλών.

Συμφορά μας, όμως, κυριάρχησε το δόγμα «ανήκουμε στην Δύση». Το σωστό και ορθολογιστικό θα ήταν «συμμετέχουμε ισότιμα στους Δυτικούς θε­σμούς, διαπραγματευόμαστε στην βάση του εθνικού συμφέροντος» και κάνουμε συναλλαγές που επιδιώ­κουν συμμετρικές και ισόρροπες σχέσεις με τους ισχυ­ρότερους συμμάχους. Οι ύστερες «αριστερές» εκδοχές του ίδιου δόγματος κορύφωσαν την εξάρτηση και κα­τέδειξαν ότι το πρόβλημα είναι εγγενές και όχι μόνο ιδεολογικό. Έτσι ακούσαμε το «ευχαριστώ την Αμε­ρική» στα Ίμια και το «go home Mrs Μerkel» που τά­χιστα έγινε «σε ευχαριστώ Μέρκελ» και «είμαι περήφανος για τα μετάλλια».

Η ολοκληρωτική ακύρωση της ελληνικής εθνικής ανεξαρτησίας και οι αντιφάσεις της πνευμα­τικά και οικονομικά εκτροχιασμένης μεταπολίτευσης λογικότατα οδήγησε στα μνημόνια και στο ότι ακο­λούθησε: στο άνοιγμα του Ασκού των Βαλκανικών ανέμων και στην επέκταση της λογικής των Πρεσπών στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Στην εξωτερική πολιτική κυριαρχεί πλέον η πολιτικά ανάλγητη αναληθής και σε κάθε περίπτωση αυτοκαταστροφική θέση: «ηττη­θήκαμε να τα μπαλώσουμε να τελειώνουμε». Το τε­λευταίο, λέμε με νόημα, είναι εντός εισαγωγικών!

Τα «μπαλώματα» είναι τελικά πολλών ειδών και τα νήματά του σταδιακά ενώνονται δημιουργών­τας πλέον ένα Γόρδιο δεσμό: Φτηνές δικαιολογήσεις των οικονομικών συμφορών, αστείες αιτιολογήσεις της καταστροφικής Συμφωνίας των Πρεσπών, εθνο­μηδενιστική κυριαρχία ακόμη και σε κορυφαίους θε­σμούς εθνικής στρατηγικής, επάνοδος στο κυβερνη­τικό προσκήνιο ακραία «αναλυτικά αμαρτωλών ιδρυ­μάτων προτάσεων πολιτικής», στρατηγικό κρυφτούλι στο Αιγαίο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και διολί­σθηση σε ασυγκράτητο κατευνασμό της Τουρκικής απειλής. Το μοιραίο άλμα στο κενό εκτελείται σε πα­ρόντα χρόνο και αφορά την Κύπρο.

Εάν τα πιο πάνω ισχύουν, λογικά οι προεκτά­σεις είναι πλέον πολλές και σε πολλούς τομείς. Αποδυναμώνεται η προσκόλληση στο κοινό συμφέρον, κυριαρχούν φαινόμενα ιδιωτείας, η ηττοπάθεια και η απελπισία ματαιώνουν την φιλοπατρία, η νομιμοποί­ηση του κράτους και των θεσμών αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, αυξάνονται οι πνευματικές διαι­ρέσεις κάθε είδους, τα εμφύλια σύνδρομα επανέρχον­ται, η εξουσία διολισθαίνει στον δεσποτισμό η προ­παγάνδα του κάθε καρεκλοκένταυρου πλήττει την αξιοπρέπεια των πολιτών και όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα βαθαίνουν την διαφοροποίηση κοσμοαντιλή­ψεων και πολιτικών θέσεων.

Στρατηγική παγίδευση

Όπως επαληθεύεται ιστορικά αλλά και σήμερα καθημερινά, το κράτος και η κοινωνία ανεπίστροφα πιάνουν πάτο όταν παγιδευτούν στρατηγικά. Πέραν της υπερχρέωσης για τις επόμενες δεκαετίες και της αρπαγής από ξένους της ιδιωτικής και δημόσιας περι­ουσίας, στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής το νεοελ­ληνικό κράτος παγιδεύεται ολοένα και περισσότερο.

Ο Hans Morgenthau –του οποίο το έργο «Πολιτική μεταξύ των Εθνών. Ο αγώνας για ισχύ και ειρήνη» κυκλοφόρησε στα Ελληνικά και θεωρείται η «βίβλος των διεθνών σχέσεων–, έγραψε ότι ένα κρά­τος είναι βιώσιμο όταν μπορεί να εκπληρώσει τις πρό­νοιες του διεθνούς δικαίου που αφορούν την Επικράτειά του.

Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι το «στρατηγικό κρυφτούλι στο Ιόνιο» οδηγεί σε απώλεια του Αιγαίου. Θα καταγραφεί ως η μαύρη σελίδα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ενώ στο παρελθόν δεν εφαρμόζαμε τις πρό­νοιες του δικαίου της θάλασσας, δηλωνόταν, εν τού­τοις, ότι επιφυλασσόμαστε να το κάνουμε. Το «κρυ­φτούλι στο Ιόνιο» σε συνδυασμό με τα αμφιλεγόμενα (και ελάχιστα τεχνικού χαρακτήρα) «μέτρα οικοδόμη­σης εμπιστοσύνης» δημιουργούν παραστάσεις και στέλνουν μηνύματα ότι οι σκοποί της Άγκυρας εκπληρώνονται. Η μη εκπλήρωση των προνοιών του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σημαίνει απώλεια κο­λοσσιαίων πλουτοπαραγωγικών πόρων και γεωπολι­τική συρρίκνωση.

Φαίνεται ότι διόλου τυχαία τη συμφωνίας των Πρεσπών προηγήθηκε η μυστήρια έλευση του Ερντογάν στην Ελλάδα. Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ακολούθησε ασυγκράτητος κατευνασμός με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ακολουθεί η Κύπρο και το δόγμα «η Κύπρο είναι μακριά» τώρα παντρεύεται με το αριστεροδεξιό εθνομηδενιστικό δόγμα που πιο πάνω παραθέσαμε εντός εισαγωγικών: στην Κύπρο «ηττηθήκαμε να τα μπαλώσουμε να τε­λειώνουμε».

Στο σημείο αυτό καλό είναι να τονιστεί ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ζήτημα αποχώρη­σης των στρατευμάτων κατοχής και τερματισμού των εγγυήσεων. Εν τούτοις, αυτή ήταν η μια όψη του νο­μίσματος. Κατ’ αρχάς, μια τέτοια θέση δεν είναι συμ­βατή με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον παράλληλο κατευνασμό της Τουρκίας. Επιπρό­σθετα όπως πάντα γράφαμε σε δεκάδες παρεμβάσεις με τις οποίες ενθαρρύναμε την θέση για τα στρατεύ­ματα και τις εγγυήσεις, αυτή η θέση δεν έχει νόημα εάν δεν συνοδεύεται με θέση της Αθήνας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Γιατί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σε εθνική-ρατσιστική βάση επικυ­ρώνει την Τουρκική επικυριαρχία ακόμη και αν φύ­γουν τα στρατεύματα και τερματιστούν οι εγγυήσεις. Το «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί» με κάθε κριτήριο ήταν στρατηγικά ανορθολογικό και σημαίνει βασικά ότι «η Λευκωσία μπορεί να αποφα­σίσει να αυτοκτονήσει και εμείς θα της συμπαραστα­θούμε όταν θα εκπνέει». Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα καταστούν στρατηγικοί όμηροι στα χέρια της Τουρκίας, θα αλλάξουν τα δεδομένα των θαλάσ­σιων οριοθετήσεων όπως ακριβώς η Τουρκία ήδη δηλώνει και συνολικά ανεπίστροφα η Ελλάδα θα παγιδευτεί στρατηγικά.

www.analystsfοrchange.org

Του Παναγιώτη Ήφαιστου

Καθηγητού Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς



Ροη Ειδήσεων