Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΗ προοπτική του ψηφιακού ευρώ

Η προοπτική του ψηφιακού ευρώ

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα οδηγείται σε μία άνευ προηγουμένου εξάρτηση από την Com­mission και την ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ). Ο κ. Fabio Panetta, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τοποθετού­μενος επί της προοπτικής δημιουργίας ενός ψη­φιακού ευρώ, είπε τα κάτωθι: «Ένα ψηφιακό ευρώ θα διασφάλιζε ότι το χρήμα της κεντρικής τράπε­ζας θα παραμείνει ευρέως χρησιμοποιούμενο στην ψηφιακή εποχή. Θα διατηρούσε τον ρόλο του χρήματος της κεν­τρικής τράπεζας ως άγκυρας σταθερότητας στην καρδιά του συστήματος πληρωμών και του χρη­ματοπιστωτικού συστήματος.

Η έκδοση ψηφιακού ευρώ μπορεί να φαί­νεται περιττή λόγω του ευρέος φάσματος των ιδιωτικών ψηφιακών μέσων πληρωμής αλλά οι ιδιωτικές μορφές χρήματος βασίζονται τελικά στην υπόσχεση της μετατρεψιμότητας σε χρήμα της κεντρικής τράπεζας. Τα προβλήματα θα υπάρξουν όταν εξαφα­νιστεί η εμπιστοσύνη στη μετατρεψιμότητα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη πρόσβαση στο ψη­φιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας μέσω TARGET_ECB .Το Ευρωσύστημα εργάζεται σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα για να προσφέρει βελτιωμένες και εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες και διερευνούμε πιθανές τεχνολογικές βελτιώσεις. Το ψηφιακό ευρώ έχει να κάνει με το να επιτρέπει σε όλους να χρησιμοποιούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα σε ψηφιακή μορφή.

Θα συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμε­νους και το ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομέ­νων των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στις τραπεζικές υπηρεσίες».

Κεντρικός φορέας ελέγχου του ευρώ

Εστιάζοντας στις δύο τελευταίες παραγρά­φους από τα λεγόμενα του κου Fabio Panetta εμ­φιλοχωρεί η σκέψη ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα οδηγείται σε μία άνευ προηγουμένου εξάρτηση από την Commission & την ECB (Ευ­ρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εφόσον δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στο ευρύτερο κοινό να χρησιμοποιούν χρήματα από την Κεν­τρική Τράπεζα. Τεκμαίρεται λοιπόν ότι σταδιακά όλες οι οι­κονομικές – τραπεζικές δραστηριότητες θα περά­σουν σε έναν κεντρικό φορέα που θα ελέγχει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή θα οδηγή­σει τον κάθε Ευρωπαίο να διατηρεί έναν τραπε­ζικό λογαριασμό στην EKT-ECB τον οποίο η Commission ή οι διάφορες κυβερνήσεις θα μπο­ρούσαν να τον χρησιμοποιήσουν και να εξασφα­λίσουν πρόσθετη ρευστότητα του νομίσματος πιστώνοντας τόκους στις καταθέσεις, αλλά και πιστώνοντας απευθείας λογαριασμούς: δλδ, κάτι που είναι σύνηθες από τις εμπορικές τράπεζες, μόνο που τώρα θα γίνεται κατά βάση από την κεντρική τράπεζα.

Η συνέπεια

Στη βάση αυτή θα μπορούσαμε να υποθέ­σουμε ότι η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» ή οι διάφο­ρες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών εφόσον αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της ΕΚΤ θα μπορούσαν να διευθύνουν & να κατευθύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία κατά το δοκούν με απε­ριόριστες δυνατότητες.

Η συγκεντροποίηση της πιστωτικής πολι­τικής –που θα υλοποιείται μέσω μιας ελεγχόμενης κεντρικής τράπεζας που θα χρησιμοποιεί «κρα­τικό κεφάλαιο» και θα αποτελεί μονοπώλιο– θα δίνει τη δυνατότητα στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση/-ήσεις να έχουν αποφασιστικό λόγο ποιες μονάδες παραγωγής θα κατασκευαστούν, ποιες εμπορικές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούνται αλλά και θα μπορούν να επηρεάζουν ψηφοφό­ρους μέσω της χρηματοδότησης για τη λήψη στε­γαστικού ή καταναλωτικού δανείου.

Η πεμπτουσία αυτής της προοπτικής ση­ματοδοτεί απόλυτα την πολιτική επιλογή της αν­τίληψης «αν είσαι πολιτικά ορθός θα μπορείς να χρηματοδοτηθείς, αν όχι δεν θα μπορείς.»

Του Δημητρίου Ζακοντίνου,

Οικονομολόγου Μ.Sc. strategic & defence analyst, Mέλους & π. Αντιπροέδρου ΕΛΙΣΜΕ

 



Ροη Ειδήσεων