Την ανάγκη συστηματικής προσφοράς αίματος (3-4 φορές το χρόνο), καθώς το προσδόκιμο ζωής του κυμαίνεται από 35 σε 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του, τονίζει η Ενωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, υπογραμμίζοντας ότι η αιμοδοσία ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι το μήνυμα που απευθύνει από κοινού με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
«H λανθασμένη αντίληψη από ένα 30% των τακτικών αιμοδοτών ότι το αίμα μπορεί να φυλάσσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις Τράπεζες Αίματος, αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντα της συνεχούς προσφοράς. Κατά συνέπεια, και παρά τα οφέλη της κλινικής αξιολόγησης αίματος στα οποία υπόκειται ένας τακτικός αιμοδότης, το σύνολο των ετήσιων εθελοντικών αιμοδοσιών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη αποσπασματικότητα», αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
«Το βέβαιον είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και με συνέπεια. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό σκοπό, που είναι η εξασφάλιση επάρκειας αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα επόμενα πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.
Εκ μέρους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο πρόεδρος Νίκος Δέδες επισήμανε ότι «η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να κατανοήσουμε την ανάγκη και τα οφέλη της αιμοδοσίας» και προσέθεσε: «Οφείλουμε όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με την Υγεία και φυσικά η Πολιτεία να προάγουμε και να καταστήσουμε σαφή την ανάγκη ανάλογων δράσεων, στις οποίες παραμένουμε πάντοτε συνεργάτες».
Στο πλαίσιο του φετινού μηνύματος, οι δύο πλευρές εξετάζουν μια κοινή καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία από το προσεχές φθινόπωρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ