Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑλ. Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές...

Αλ. Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Είπε ότι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος τού» κ. Μητσοτάκη, ότι οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τον προεκλογικό αγώνα τους, και ζήτησε να μπει τέλος στις φήμες, τα παιχνίδια εντυπώσεων, τις διαρροές και να υπάρξει «καθαρό πεδίο και μίνιμουμ συνεννόηση, που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι ζητά εκλογές εδώ και έξι μήνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα οδηγείται «σε βαθύ αδιέξοδο» από τις πολιτικές της και «αποδεικνύεται μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι 46 λεπτά στην ομιλία τού πρωθυπουργού δεν άκουσε να λέει πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. «Η ομιλία σας θα είναι case study για το πώς κάποιος μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα», είπε, σχολιάζοντας αναφορικά με τις αναφορές του στα εργασιακά ότι «ντύθηκε σήμερα όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ» και πως «επενδύει σε ένα κοινό που θεωρεί ότι έχει άγνοια», ενώ «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα που βιώνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό «να έχει υποστεί τρεις απανωτές ήττες» μέσα σε δέκα μέρες: «Μια διπλωματική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ένα απίστευτο βατερλό από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας». Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, η οποία δεν είναι, όπως τόνισε, «ο θαυμαστός καινούριος κόσμος που περιγράφετε εσείς και τα γνωστά ΜΜΕ, που από την 108η θέση αξιοπιστίας στον κόσμο, τα βλέπουν όλα γαλάζια». Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι αλλού, με την ανασφάλεια να τη διακατέχει.

Ξεκινώντας με τα εθνικά θέματα έθεσε το ερώτημα: «ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κόσμο στον οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές; Με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;». Είπε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον της πολιτικής του Πούτιν, χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Τον κατηγόρησε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και ότι αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας, καθιστώντας τη «πιστό και δεδομένο σύμμαχο, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί», την ώρα που «παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της». «Παρακολουθεί, στη Μαδρίτη, την Τουρκία που κατέχει το 1/3 της Κύπρου, να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και την συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Παρακολουθεί -και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη «που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έφυγε «πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου» από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά «ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία». Δηλαδή, «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων, κι εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά μας συνιστούν ότι καλό είναι “να τα βρούμε”».

Ρώτησε ακόμα πώς τα «κατάφερε» έτσι η κυβέρνηση με το «Turkaegean», σχολιάζοντας ότι «πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό…». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ για προδοσία όπως έκανε εκείνη «όταν θέλατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε σε αυτή την αίθουσα ότι πούλησα το Μακεδονικό για τις συντάξεις». Ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει την εθνική ευθύνη να αμφισβητεί την πολιτική τής κυβέρνησης γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια και να διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα όμως δήλωσε -«και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα»- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές θα είμαστε ενωμένοι, απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, τις απόπειρες να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας. «Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

«Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «τρανή απόδειξη» τους «απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis». Ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη», ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν θα κάνει το ίδιο. Τον κατηγόρησε ότι ηγήθηκε «μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να το συγκαλύψει με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξει όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως “συμμορίτες και σκευωρούς”». «Απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι», είπε και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «θα ζητήστε μια συγγνώμη για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, σκευωρία δεν υπάρχει» και πως, αντίθετα, «υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Να στήσετε ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν «τα ερωτήματα του σκανδάλου και ζητούν απαντήσει: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό».

«Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση με έμφαση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο, 3-4 μονάδες ψηλότερος από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα» και «η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά τη χώρα». Είπε ότι ο μ.ο. του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ είναι στο 39% ενώ εδώ 61% και πως αυτό το 22% παραπάνω «είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, που τα αφήσατε αν δεν τα καθοδηγήσατε». Προσέθεσε ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής και πως η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ. Ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, «με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια» και ότι «στην Παιδεία, ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 πέρσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ».

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την ασφάλιση. «Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά ενώ τους εξαπατήσατε δίπλα και τριπλά που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει “μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα χρήματα τους” και τελικά θα πάρουν μόνο όσοι έκαναν προσφυγές». «Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι κλεμμένα της κυβέρνησης Σαμαρά;», προσέθεσε. Είπε ότι η κυβέρνηση πήρε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις έφτασε στις 300.000.

«Γυρίζετε διαρκώς στο ‘15 γιατί δεν έχετε να πείτε τίποτα για το σήμερα και το αύριο»

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «επιμονή τής προπαγάνδας του να γυρίζει διαρκώς στο 2015 γιατί δεν έχει πια να πείτε τίποτα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο». «Αλλά ακόμη και για το χθες, έρχεστε εσείς να παριστάνετε τους τιμητές;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ. «Εσείς που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων. Εσείς, που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς που διαλύσατε τα πάντα» τώρα «αντί να ντρέπεστε γι’ αυτό που παραδώσατε το 2015, ζητάτε και τα ρέστα». «Αφήσατε δύο φορές χρεοκοπημένη, μια το 2019 και μια το 2015, εμείς την παραδώσαμε εκτός μνημονίων», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος το 2019 «κι αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον». «Κοιμάστε ήσυχοι και τρώτε από τα έτοιμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω», είπε, προσθέτοντας ότι από το «ράλι ύφεσης το 2012-14» ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, από συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 3,5 δισ., καθώς και ότι θέσπισε «τη μόνιμη 13η σύνταξη» κι «εσείς την καταργήσατε ξανά».

Σημείωσε ότι η σημερινή είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος, όμως τρία χρόνια τώρα «μοιράσατε 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, εκατομμύρια κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, την ώρα που αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, χωρίς αναλώσιμα, με απλήρωτες υπερωρίες» και «υπεξαιρέσατε το 1 δισ. της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση».

Τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος ούτε ευρώ και «ήρθατε εσείς και ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά, για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας» και «οι πολίτες είναι πια αντιμέτωποι με τη διπλή αισχροκέρδεια: των παραγωγών ενέργειας και του κράτους (3,8 δισ. πλεονάζοντα φορολογικά έσοδα)»

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι κεφάλαιο αλλά ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική πολιτική αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και «μιας ανάπτυξης που τους αγκαλιάζει όλους και όχι μόνο την ολιγαρχία που αναπαράγει τον πλούτο, την εξουσία και τον εαυτό της». Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η κοινωνική πολιτική δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο. Είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας», ενώ ο τίτλος του βιβλίου που η ΝΔ αφήνει πίσω της, όπως είπε, «είναι η ανασφάλεια και απόγνωση». «Το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων, δυο-τριών funds και δεκάδων κομματικών αξιωματούχων, θα τελειώσει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια».

Είπε ότι ασφάλεια σημαίνει «κατάργηση των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια, σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική, τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς που καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων». Επιπλέον, σημαίνει «ουσιαστική καταπολέμηση του εγκλήματος», «επαναφορά του αισθήματος δικαίου, τέλος στις απευθείας αναθέσεις, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, επαναφορά του “Δ” στη ΔΕΗ, φραγμό του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε αυτές τις συνθήκες, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ξήλωμα των καρτέλ, ενίσχυση του ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ροη Ειδήσεων