Eγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση ύψους 548.500 ευρώ για την «Ολοκληρωμένη ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων 158Α και 1691». Πρόκειται για δύο μελέτες οι οποίες υποβλήθηκαν τον Απρίλιο με στόχο την δημιουργία δύο επιπλέον χώρων για χρήση από τους δημότες.
«Η έγκριση των μελετών μας επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την μεθοδική δουλειά που γίνεται στον Δήμο Παιανίας. Δεν είναι μόνο ότι υλοποιείται μια προσωπική μου δέσμευση για αύξηση των κοινόχρηστων χώρων. Είναι εξίσου σημαντικό πως οι μελέτες που υποβάλλουμε είναι ρεαλιστικές και ολοκληρωμένες για αυτό και χρηματοδοτούνται χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Δήμος Παιανίας έχει αλλάξει σε κάθε επίπεδο με την αγαστή συνεργασία διοίκησης και υπαλλήλων. Συνεχίζουμε όλοι μαζί» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
Ο σχεδιασμός των δύο χώρων εξασφαλίζει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED χαμηλής κατανάλωσης, Η σκίαση επιτυγχάνεται με φυτά ενώ προτεραιότητα δίνεται στον πεζό και στα ΑΜΕΑ. Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει και για τα ποδήλατα ενώ βάρος δίνεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη δημιουργία Βοτανικών Κήπων. Από το σχεδιασμό δεν λείπουν και οι υποδομές για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.
Για τον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ158Α που βρίσκεται επί των οδών Ι. Σιδέρη και Νικολογιάννη προβλέπονται 3 ενότητες: α) παιδική χαρά, β) πλατεία σε δύο επίπεδα και γ) διαδρομή των βοτάνων.
Η παιδική χαρά θα διαθέτει: είσοδο κοινού, χώρο παιχνιδιού κατάλληλο για 2 ηλικιακές ομάδες, καλυπτόμενο από αντικραδασμικό δάπεδο ασφαλείας κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, καθιστικά για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, καλάθια απορριμμάτων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου η οποία θα φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Η ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ στο δημόσιο χώρο, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού καθώς και με τη δημιουργία οδεύσεων με κλίση 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στο σύνολο του πάρκου.
Για τον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ 1691, ο οποίος βρίσκεται στις οδούς Παπαχαραλάμπους και Χρυσανθέμων, χωροθετείται χώρος στάσης με φυσικό υλικό (πατητό χρώμα), ο οποίος σκιάζεται από πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά και φυλλοβόλα δέντρα. Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας δημιουργείται ένας ξεχωριστός τομέας, οποίος αφιερώνεται στο βοτανικό κήπο και σε περιπατητική διαδρομή. Με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, προσδίδεται ένας εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας στον χώρο, για τα παιδιά και τις οικογένειες της γύρω περιοχής.
Για την άρδευση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα στους δύο χώρους πηγάδια, με την τοποθέτηση πιεστικών αντλητικών συγκροτημάτων αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα άρδευσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με την εγκατάσταση κατάλληλων δικτύων σωληνώσεων και εξαρτημάτων.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης και της ενίσχυσης του πρασίνου χώρων που θα φυτευτούν πάνω από 1.000 πόες, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά και πάνω από 50 δέντρα.