Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΕΚΤΑΚΤΟ: Κατά απόλυτη προτεραιότητα προχωρά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ έτοιμο...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατά απόλυτη προτεραιότητα προχωρά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ έτοιμο για τελική εισήγηση

Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ τρέχει πλέον “αυτόνομα” και κατά απόλυτη προτεραιότητα. Οι οδηγίες που πήρε το ΠΝ από το ΓΕΕΘΑ είναι σαφείς, ενώ επικυρώθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι πλέον ύψιστης προτεραιότητας και το ΠΝ έχει το απόλυτο δικαίωμα να τον αποσυνδέσει από την επιλογή κορβέτας ή φρεγάτας.

Με αυτό τον τρόπο το ΠΝ μπορεί πλέον να κοιτά διαφορετικά τις επικρατέστερες προτάσεις για κορβέτες, που είναι η γαλλική Gowind HN και η ιταλική FCx-30. H FCx-30 προηγείται σαν φθηνότερη, αλλά και καλύτερα οπλισμένη (με STRALES & RAM, όπως και πλήρες EW Suite, ECM incl.). Αλλά ξαναλέμε πως δεν πρέπει να ξεγράψουμε τους Γάλλους, το αντίθετο, παραμένουν πανίσχυροι και είναι η “κρυφή” επιλογή του ΠΝ (πολλών Επιτελών σε κάθε περίπτωση).

Το θέμα είναι πως το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ ήταν σε κάποια φάση αρκετά ενοχλημένοι με την προοπτική της μη αναβάθμισης των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ίδιο και ο ίδιος ο ΑΓΕΝ. Έτσι, σε πρωθύστερη σύσκεψη, έγινε πλήρως “κατανοητό” πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα εκσυγχρονιστούν, και τυχόν άλλες σκέψεις θα πρέπει να τελειώσουν οριστικά. Αυτή ήταν η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ, κάτι που αποδέχτηκε πλήρως το ΓΕΝ. Και μάλιστα και οι 4 θα εκσυγχρονιστούν στο ίδιο επίπεδο, δεν θα έχουμε δηλαδή “σαλαμοποίηση” του εκσυγχρονισμού.

Την 1/7 στη σύσκεψη στο Μαξίμου, η ηγεσία ενημέρωσε για τις εξελίξεις, αλλά και τη δουλειά που είχε γίνει πάνω στις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων. Από τις προτάσεις ξεχώριζε η γερμανική/ολλανδική των TKMS/THALES (η φθηνότερη), η βρετανική της Babcock (ακριβότερη), όπως και η αμερικανική της Lockheed Martin (στα ίδια επίπεδα με τη Babcock). Έτσι, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να τελειώνει άμεσα η όποια έρευνα και να μπει το ΠΝ μέσω της ΓΔΑΕΕ σε διαπραγματεύσεις.

Οι Γερμανοί, που μπήκαν τελευταίοι στην προσπάθεια, με τη συμπαράσταση της THALES Netherlands, έχουν το πλεονέκτημα του OEM, Original Equipment Manufacturer. Το ΠΝ ανησυχεί για τον τεχνολογικό κίνδυνο, και οι Γερμανοί που έχουν φτιάξει το πλοίο ισχυρίζονται πως το ρίσκο μαζί τους είναι μικρότερο (κι ας μην έχουν κάνει αντίστοιχο εκσυγχρονισμό σε ΜΕΚΟ). Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν στο track record τους εκσυγχρονισμούς και μάλιστα ΜΕΚΟ200, της Αυστραλίας οι πρώτοι, της Νέας Ζηλανδίας οι δεύτεροι.

Το ΠΝ επιθυμεί ο εκσυγχρονισμός να κινηθεί στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και για τα 4 πλοία. Οι Γερμανοί είχαν προτείνει τιμή κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, τιμή που αναπροσαρμόστηκε κοντά στα 650 εκατ. αργότερα. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί βρίσκονται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ για τα 4 πλοία, αλλά μπορούν και οι δυο με αφαίρεση εργασιών να μειώσουν την τιμή κι αυτοί στα 650. Το ΠΝ βέβαια θα κρίνει επακριβώς τι προσφέρει ο καθένας σε αυτή την τιμή (για να υπάρχει σωστή αξιολόγηση). Για παράδειγμα, η LM προσέφερε έναν εκτοξευτή RAM και πλήρη EW Suite Scorpius-N, ενώ αντίστοιχα, η Babcock προσφέρει την πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου της Elbit.

Οι οδηγίες που υπάρχουν από πλευράς ηγεσίας είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις “οπισθοφυλακής” με ελπίδα κάποιων εντός ΠΝ να “καεί” το πρόγραμμα. Έχουμε ξαναγράψει για μερικούς που θα ήθελαν ένα μικρότερο Πολεμικό Ναυτικό, ανύπαρκτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που το σταμάτησε αρχικά ο ΑΓΕΕΘΑ, αλλά και ο ΥΕΘΑ και ο ΑΓΕΝ. Αν το ΠΝ δεν εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε το 2030 θα είναι σκιά του σημερινού εαυτού του.

Η επιλογή των κορβετών ή φρεγατών μετά, μικρή επίδραση θα έχει σε σχέση με το CMS. Όπως μαθαίνουμε, το ΠΝ έχει ήδη μελετήσει λύσεις για κοινό inteface και περιβάλλον εργασίας ανάμεσα σε διαφορετικά CMS. Δηλαδή, αν τελικά τα CMS είναι 3 ή 4, το ΠΝ έχει σχεδιάσει λύσεις για να μην υπάρχουν επιχειρησιακές διαφορές από κονσόλα σε κονσόλα. Οι πληροφορίες μας λένε πως είναι μια λύση που έχει ήδη εφαρμόσει το Αμερικανικό Ναυτικό όπως και άλλα. Σε ότι αφορά τη λογιστική υποστήριξη, η απάντηση είναι πως από τη στιγμή που θα επιχειρούν τουλάχιστον 3 ίδια πλοία, αξίζει τον κόπο της όποιας επιβάρυνσης.

Ο σκοπός της ηγεσίας του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ είναι να δημιουργηθεί μια συνεκτική δύναμη με 3+1 FDI HN, 4 MEKO200HN, και 4 ή 5 κορβέτες ή φρεγάτες (αν επιλεγεί η ΑΗ140ΗΝ). Έτσι το ΠΝ θα συνεχίσει να έχει μια δύναμη 12 ή 13 πλοίων (συν μια μικρή δύναμη από μερικές παλαίμαχες S), επιτρέποντάς του να επιχειρεί σε δυο θέατρα επιχειρήσεων ταυτόχρονα, δηλαδή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτόν τον τρόπο, τελειώνουν τυχόν μεθοδεύσεις κύκλων του ΠΝ, που επιθυμούν το Ναυτικό να περιοριστεί μόνο στο Αιγαίο, με μόλις 3 φρεγάτες και 5 κορβέτες. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, και η εντολή του Μαξίμου για άμεση υλοποίηση είναι η καλύτερη απάντηση, καθώς και η απόλυτη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας στον ΑΓΕΕΘΑ και τον ΑΓΕΝ.

Πηγή: NavalDefence



Ροη Ειδήσεων