Παρασκευή 3 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Όχι στο μακελειό χυδαιότητας και τοξικότητας του δημοσίου...

Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Όχι στο μακελειό χυδαιότητας και τοξικότητας του δημοσίου λόγου

Την ανάγκη υπέρβασης του κλίματος τοξικότητας που έχει διαβρώσει τον πολιτικό διάλογο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει την στάση της και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ.Μητσοτάκης ενόψει και του εορτασμού σε λίγες ημέρες της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της Δημοκρατίας, καθώς-όπως τόνισε- έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα και όχι από χυδαιότητα ,έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία και όχι από υποκρισία. «Ας διαφυλάξουμε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης πριν αυτό καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας»,ανέφερε ο Βουλή,εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ίδια η Δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που την υπονομεύουν.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι οι διατάξεις του έχουν βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων,κάνοντας εκτενή αναφορά σε όλες τις θετικές κοινωνικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. « Ναι, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των κομμάτων, το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν επί της αρχής,η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,το καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

«Το νομοσχέδιο έχει σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το οποίο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί. Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατάφευγαν μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί το όριο των 54 ετών, αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και με αυτή την πρόβλεψη διευρύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι θα μπορεί να αποφασίσει να αποκτήσει ένα παιδί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού όπου κατευθύνονταν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.

«Ανοίγει, όμως, δυνητικά και αντίθετη όδευση, καθώς οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και προσέθεσε και επισήμανε:

«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».

Πηγή:thina984.gr



Ροη Ειδήσεων