Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΤα τρία πιθανά σενάρια της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία κατά τον...

Τα τρία πιθανά σενάρια της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία κατά τον Κίσινγκερ

Ο Χένρι Κίσινγκερ, κορυφαίος πολιτικός και διπλωμάτης, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο 99 ετών πια Αμερικανός διπλωμάτης είχε προειδοποιήσει με άρθρο του από το 2014 για τον κίνδυνο ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία.

Τότε, ο Κίσινγκερ έγραφε ότι το ουκρανικό ζήτημα αποτελούσε ανέκαθεν θέμα αντιπαράθεσης και αναμέτρησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως προς το σε ποια πλευρά θα ενταχθεί.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ο Αμερικανός κορυφαίος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν είχε κατηγορήσει των πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενθάρρυνση του ιμπεριαλισμού της Τουρκίας, οι συνέπειες της οποίας γίνονται μέχρι σήμερα αισθητές στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, εξαιτίας της στάσης του στην εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Τα τρία σενάρια για την Ουκρανία, κατά τον Χένρι Κίσινγκερ

Υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα για τον πόλεμο, είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Spectator».

  • Το πρώτο σενάριο είναι η Ρωσία να κρατήσει τα εδάφη που έχει τώρα, δηλαδή το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς, βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και μια λωρίδα εξόδου προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αν συμβεί αυτό, «θα είναι μια νίκη για τη Μόσχα, που θα δείξει ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι και τόσο καθοριστικός όσο πιστευόταν νωρίτερα».
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει απόπειρα εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, της Κριμαίας περιλαμβανομένης. «Τότε, θα ανακύψει το ζήτημα ενός ευρύτερου και συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία», σημειώνει.
  • Το τρίτο σενάριο είναι «οι Ελεύθεροι Άνθρωποι να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη διατήρηση των στρατιωτικών της κατακτήσεων και εάν το πολεμικό μέτωπο επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν όταν ξεκίνησε η εισβολή, τότε η ρωσική επιθετικότητα θα έχει ηττηθεί εμφανώς». «Τότε», συνεχίζει ο Κίσινγκερ, η Ουκρανία θα είναι η ίδια που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου και εξοπλισμένη πια από το ΝΑΤΟ, «εάν δεν γίνει και μέρος της Συμμαχίας».

«Τα υπόλοιπα ζητήματα των δύο χωρών», εξηγεί, «θα διευθετηθούν με διαπραγματεύσεις. Αυτή θα είναι μια “παγωμένη” κατάσταση, για λίγο καιρό, αλλά το αδιέξοδο θα αρθεί με τον χρόνο», διαβεβαιώνει.

Το ιδανικό σενάριο για τον διπλωμάτη είναι αυτό της επιστροφής του status quo στην εποχή πριν από την εισβολή.

Ενημέρωση από την Πύλη των Φίλων



Ροη Ειδήσεων