Από την Πύλη των Φίλων
“Με ρωτούν πολλοί διαδικτυακοί φίλοι ,τι πιθανολογώ σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώσει στο επόμενο διάστημα προσάρτηση της κατεχόμενης Β.Κύπρου στην Τουρκία, μετά ή άνευ δημοψηφίσματος , κάτι που η Τουρκία είχε πετύχει με τον ίδιο τρόπο το 1939 όταν με τις ευλογίες/ ανοχή των Γάλλων είχε προσαρτήσει την Αλεξανδρέττα της Συρίας.”
“Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο ,θεωρώ ότι η Ελλάδα, πέραν των λεκτικών “σκληρών ανακοινώσεων “περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου,δεν θα κάνει τίποτα.
Όπως , δεν έκανε μετά τα τετελεσμένα του 1974.
Το 1996 με τα Ίμια ,που πλέον είναι γκρίζα ζώνη .
Το 2020 με την Αγιά Σοφιά , που μείναμε μόνο στα δάκρυα κ.ά. Αξιέπαινη και ουσιαστική,μόνο η προσφυγή Ρωμιών στο Τουρκικό ΣτΕ (Danıştay) με τη νομική συνδρομή του καθηγ.Ι. Κτιστάκη.
Εξάλλου η Ελλάδα έχει αποποιηθεί το ρόλο της εγγυήτριας της Κύπρου που της έδιναν οι συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου (1959) , λέγοντας πως από 01.05.2004 η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ και δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις ,ούτε ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα.
Επομένως δεν πέφτει λόγος στην Ελλάδα, αν επισυμβεί αυτό που διαχέεται;
Ας κάνει η Κύπρος μόνη της ό,τι νομίζει;
Και άν Ναι, τι;
Και τελικά είμαστε σίγουροι πως δεν “βολεύονται ” τα γεωπολιτικά συμφέροντα των “μεγάλων τρίτων “, δηλ. οι παλιές παθογενείς πολυετείς καταστάσεις, με τα όσα απεργάζεται ή Τουρκία;
* Σημ.:αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει πολεμική εμπλοκή. Νομικό είναι το θέμα. Οποιαδήποτε ένοπλη αντίδραση της Κύπρου,αν και ηθικά νόμιμη,θα θεωρηθεί επίθεση στην Τουρκία,κάτι που δυσχεραίνει τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας ή/και του συμμάχου της Κύπρου Ισραήλ.
Άρα , με την “χρησικτησία “εδαφών επί 48 χρόνια και έναdefacto πολιτικό μόρφωμα “δημοκρατία της Β. Κύπρου” που διοικεί τα παρανόμως κατεχόμενα, το οποίο θα προκαλέσει το δημοψήφισμα ή θα συναινέσει στην προσάρτηση ,κλείνει αναίμακτα το θέμα και οι ιστορικοί ιδιοκτήτες δηλαδή ο Ελληνισμός θα μείνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας να τους κάνει κορνίζα να τους κοιτάει,ό ταν ο καταπατητής θα νέμεται με διανοία κυρίου τα πατρογονικά εδάφη, ζητώντας και αναγνώριση από τον ΟΗΕ.
Υ.Γ: Φυσικά ούτε λόγος για βοήθεια από Ρωσία. Οι Ρώσοι θα μας πουν, να σας βοηθήσουν οι φίλοι σας του ΝΑΤΟ. Όπου η Τουρκία ανήκει ομοίως στο ΝΑΤΟ.”
Γράφει ο :ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: