Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΟ Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σε «Ευρωπαϊκή Ημερίδα» για την ελαχιστοποίηση του χάσματος...

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σε «Ευρωπαϊκή Ημερίδα» για την ελαχιστοποίηση του χάσματος αντίληψης κινδύνου – δράσης

Με τη συμμετοχή του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη διευρυμένη «Ευρωπαϊκή Ημερίδα», στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος RiskPacc, μετά το επιτυχημένο εργαστήριο (workshop) τον περασμένο Μάιο στην πόλη της Ραφήνας, και την εναρκτήρια συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2021 όπου όλοι οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εξέλιξή του.

Θέμα: Αλληλεπίδραση πολιτών και Αρχών Πολιτικής Προστασίας: Πώς να μειωθεί το “Κενό δράσης – αντίληψης του κινδύνου”.

Στις εργασίες εκτός από τους εταίρους, συμμετείχαν καθηγητές, επιστήμονες, τεχνοκράτες, μελετητές του έργου, καθώς και εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω «Ευρωπαϊκή Ημερίδα» αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων – έργων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

  • ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας μετά την εισαγωγή και την επισκόπηση από την Dr. Maike Vollmer εκπρόσωπο του συντονιστή (Fraunhofer) του RiskPACC,οι Selby Knudsen (Trilateral) και Βαγγέλης Πιτίδης (Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ), αντίστοιχα επικεφαλής των εργασιακών πακέτων WP1 και WP2, παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα των πρώτων 10 μηνών.

Η πρώτη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση ανάλογων προγραμμάτων του RiskPACC.

Η Sara Bonati από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και ο Filippo Giacinti από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια (EOS) παρουσίασαν το ευρωπαϊκό έργο LINKS, ενώ ο Karsten Uhing από τη Fraunhofer έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή του H2020 – RESILOC.

Ο Tor-Olav Naevestad από το BuildERS H2020, η Marie-Christine Bonnamour από το ευρωπαϊκό έργο CORE και ο Alberto Pasquini από το ENGAGE H2020 παρουσίασαν κρίσιμες ενότητες δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση των εν λόγων προγραμμάτων με το RiskPACC.

  • ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο διαφορετικές ομάδες εργασίας.

Η πρώτη, με επικεφαλής την Maureen Fordham από το UCL, είχε ως βασικό θέμα τις “προκλήσεις στην αμφίδρομη επικοινωνία για την κάλυψη του κενού δράσης- αντίληψης κινδύνου”, ενώ η δεύτερη, με επικεφαλής την Jeannette Anniés, αφορούσε στο “πώς τα τεχνολογικά εργαλεία συμβάλλουν στον μετριασμό του κενού δράσης- αντίληψης κινδύνου”.

Εν κατακλείδι, μετά τον γόνιμο διάλογο και την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων, προοπτικών και αποτελεσμάτων των εν λόγω έργων, στα συμπεράσματα καταγράφηκε μια σειρά χρήσιμων και καθοριστικών πρακτικών για την ενίσχυση της ατομικής και συλλογικής ανθεκτικότητας στις καταστροφές.

Τέλος, η συνάντηση της ολομέλειας του προγράμματος ορίστηκε να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι βασικές θεματικές ενότητες ήταν οι εξής:

  • Εντοπισμένα κενά και ο ρόλος τους στις επερχόμενες εργασίες στο έργο
  • Επισκοπήσεις των εργαστηρίων: Εντυπώσεις από πρώτο χέρι και σύντομη απεικόνιση των αποτελεσμάτων
  • Απαιτήσεις χρηστών και συστημάτων: Πως προέκυψαν και πως θα ενσωματωθούν στις συνιστώσες του RiskPACC
  • Προοπτικές για τα επόμενα βήματα
  • Ανάπτυξη πλαισίου
  • Ανάπτυξη των εργαλείων
  • Δημιουργία επιπτώσεων μέσω ομότιμης μάθησης, επιτόπιων δοκιμών και κεφαλαιοποίησης της γνώσης
  • Αρχιτεκτονική του συστήματος και τεχνική ολοκλήρωση
  • Διάδοση, εκμετάλλευση και επικοινωνία



Ροη Ειδήσεων