Τα σενάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης για τους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου παρουσίασαν στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και τα μέλη της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί με την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.
Ο Διευθυντής Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Νίκος Κατσής τόνισε πως στο πιο δυσμενές σενάριο και με δεδομένο πως θα βρίσκονται σε λειτουργία 4-7 λιγνιτικές μονάδες θα υπάρξει ένα μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 50 τεραβατωρών. Σύμφωνα με τον κ. Κάτση βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η λειτουργία της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα στις 12 τεραβατώρες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, ενώ εμφανίζεται χαμηλά στην λίστα χωρών που θα κλυδωνιστούν αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Την ανάγκη περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται. Λέμε να περιοριστεί η σπατάλη. Τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%. Παράγοντας της μείωσης είναι και η αύξηση παραγωγής μέσω ΑΠΕ είπε ο υπουργός.
Παράλληλα, ενημέρωσε για το αίτημα που υπέβαλλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των καταναλωτών κυρίως ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρούν σε μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου».
Πηγή: athina984.gr