Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΗ Κύπρος κοντά στο Iron Dome; Τι μεταδίδουν κυπριακά δημοσιεύματα

Η Κύπρος κοντά στο Iron Dome; Τι μεταδίδουν κυπριακά δημοσιεύματα

Σειρά δημοσιευμάτων από την Κύπρο και το Ισραήλ μεταδίδουν ότι η Λευκωσία προχωρά στην απόκτηση του ισραηλινού αντιβληματικού συστήματος Iron Dome, χωρίς όμως ακόμη να έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Την αρχή έκανε την Παρασκευή 19 Αυγούστου η εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου, δημοσίευμα της οποίας ανέφερε πως «το κυπριακό υπουργείο Άμυνας υλοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος» και συμπλήρωσε ότι «ήδη έπεσαν υπογραφές με την ισραηλινή πλευρά». Τη σκυτάλη πήραν ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία ρώτησαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και δεν έλαβαν κάποια απάντηση στο θέμα. Τέλος το Sigmalive καταγράφει πως «ούτε το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου επιβεβαιώνει τη συμφωνία» και «οι οποιεσδήποτε εξελίξεις αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα».

Στα παραπάνω δημοσιεύματα δεν γίνεται αναφορά για το κόστος της διαφαινόμενης προμήθειας ούτε γράφεται πόσα συστήματα αφορά ή πότε θα παραδοθούν. Σημειώνεται, σημερινό άρθρο της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, επικαλούμενο πηγές της Καθημερινής Κύπρου, υποστηρίζει ότι οι υπογραφές δεν αφορούν το «πλήρες πακέτο» του Iron Dome.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ρουκετών και άλλου τύπου μη κατευθυνόμενων όπλων από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και τη Χεζμπολάχ με στόχο να προστατεύσει μεθοριακές αστικές περιοχές του Ισραήλ. Χρησιμοποιείται κυρίως για την καταστροφή ρουκετών, βλημάτων όλμων και πυροβολικού, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναντίον κατευθυνόμενων πυρομαχικών, βομβών, αλλά και οπλισμένων τακτικών UAV ή περιπλανώμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions). Κηρύχθηκε επιχειρησιακό 2011 και, πέρα από το Ισραήλ, έχει αγοραστεί από τις ΗΠΑ.

Δημήτρης Κελεπούρης

Πηγή: ptisidiastima.com



Ροη Ειδήσεων