Εξερευνώντας την καλλιτεχνική κινητικότητα ανά τους αιώνες και τις χώρες στο IMS 2022
Η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού θα αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης διακεκριμένων μουσικολόγων από όλο τον κόσμο, συμμετεχόντων από όλα τα μήκη και τα πλάτη των μουσικολογικών επιστημών αλλά και πέραν αυτών, στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας IMS 2022 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από σήμερα 22 έως τις 26 Αυγούστου 2022.
Το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Η διοργάνωση του συνεδρίου της IMS στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται διεθνώς κάθε 5 χρόνια, αποτελεί σημαντική διάκριση και αναγνώριση για την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία και τα δυο Τμήματα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ & ΕΚΠΑ. Ένα διεθνούς εμβέλειας επιστημονικό γεγονός που αποτελεί ένα ύψιστο «εργαλείο» προβολής της Μουσικής Έρευνας στην Ελλάδα και του έργου που συντελείται στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, ως επίσης της προβολής της Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής Δημιουργίας στο εξωτερικό και της καλλιέργειας διεθνών σχέσεων.
“Μουσική πέρα από τα σύνορα”, ο κεντρικός τίτλος του Συνεδρίου. Επίκαιρος, ταυτίζεται με το πνεύμα της εποχής, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τις οικολογικές ανησυχίες. Οι αλληλεπιδράσεις της μουσικολογίας με πρακτικές των τεχνών, με την μυθοπλασία, τις θετικές επιστήμες, την οικολογία, την κοινωνιολογία, την υγεία και τη νομική επιστήμη.
Πιο συναρπαστική από ποτέ, η μουσική θα προσφέρει το έναυσμα στην παγκόσμια κοινότητα του IMS να εξερευνήσει την καλλιτεχνική κινητικότητα ανά τους αιώνες και τις χώρες και να προχωρήσει στην ανάδειξη νέων θεωριών και του φαινομένου της “κινητικότητας” στη μουσική και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η έρευνα για την καλλιτεχνική και αντιληπτική κινητικότητα εγείρει πλέον αφ’ αυτής επίμονα ερωτήματα γύρω από την υπέρβαση των συνόρων, τις ενοποιημένες μεθοδολογίες και την επιστημονική αξιοπιστία.
Η εκμάθηση για τις αναδυόμενες τάσεις σε όλο τον κόσμο, τα πλεονεκτήματα των περιφερειακών ενώσεων και ομάδων μελέτης και τις τρέχουσες προτεραιότητες έχει αναζωογονήσει όλους τους μουσικολόγους και η προοπτική να έρθουν μαζί για να μοιραστούν την έρευνα και να χαράξουν νέες τροχιές για τον τομέα όλων έχει κρατήσει τα πνεύματα ψηλά. Η έρευνα της μουσικής σε συνεχή κίνηση, πέρα από χωρικά και χρονικά σύνορα, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο που όλοι εξετάζουν και ερευνούν τη δημιουργία της.
Το IMS 2022 θα προσφέρει επίσης στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση της πόλης της Αθήνας, ως συνδετικού σημείου πολιτιστικών και μουσικών τάσεων, ως κόμβου μουσικών παραδόσεων που δημιουργούνται και διατηρούνται μέσω αλληλεπιδράσεων, δια-καλλιτεχνικών σχέσεων, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και μεταναστεύσεις.
Μια γιορτή της ίδιας της κοινωνίας και της συντροφικότητας που κάνει τη μουσική και τις σπουδές τόσο ανταποδοτικές. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιείται καθημερινά μια συναυλία με ιδιαίτερα αξιόλογους μουσικούς. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ:
https://pcoconvin.eventsair.com/ims22/concerts