Τουλάχιστον δώδεκα σημεία προσοχής περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, “δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικοί Άγιοι Βασίληδες, αλλά αντιμετωπίζουμε αδικίες του ασφαλιστικού οι οποίες αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους”.
Πιο αναλυτικά:
_ Εισάγεται πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.382, 40 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου το μέτρο αφορά κυρίως συμβολαιογράφους, αρτοποιούς και βενζινοπώλες, καθώς δεν μπορεί να καταβάλλονται “προκλητικά υψηλές συντάξεις”. Πλαφόν έχει επιβληθεί ήδη στις κύριες συντάξεις (3.725 ευρώ μηνιαίως).
Προβλέπεται ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με έως 24 δόσεις αντί των 12 που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία, από την 13η έως και την 24η δόση το επιτόκιο αυξάνεται στο 6,8% αντί του 5,3% που ισχύει για τις 12 δόσεις.
Η διάταξη παραγραφής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην δεκαετία αντί της εικοσαετίας, έχει τα εξής αποτελέσματα αλλά και συνέπειες:
α) Αφορά σε χρέη τα οποία δεν έχουν καταλογιστεί στον ασφαλισμένο και αναζητηθεί από το ΚΕΑΟ.
β) Οι μισθωτοί, δεν χάνουν χρόνο ασφάλισης εφόσον αυτός δεν είναι αμφισβητούμενος.
γ)Αν ο ασφαλιστικός χρόνος αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης από τον εργοδότη, θα πρέπει να διευκρινιστεί το αν τελικά διατηρείται υπέρ του εργαζόμενου.
δ) Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι με την παραγραφή χρεών θα έχουν και ανάλογη μείωση της σύνταξης. Για υψηλότερη σύνταξη θα πρέπει να καταβάλλουν μέρος ή και το σύνολο της οφειλής.
ε) Όσοι επαγγελματίες ή αγρότες θα έχουν, μετά την παραγραφή, χρέος το οποίο δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ και τις 6.000, αντιστοίχως, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον βέβαια πληρούν σωρευτικά τις προβλεπόμενες από την ασφαλιστική νομοθεσία προϋποθέσεις.
στ) Από την 1η Ιανουαρίου του 2027 ο χρόνος παραγραφής χρεών μειώνεται περαιτέρω, στα πέντε έτη.
Επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους η πρόβλεψη για αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας. Πρόκειται για τον χρόνο ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί και να προσμετρηθεί ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσει συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, αφού προηγηθεί η εξαγορά του.
Παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών από πολίτες οι οποίοι έλαβαν -χωρίς δόλο- επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σταματά η αναζήτηση ποσών ύψους μικρότερου των 50 € και ταυτόχρονα ισχύει τριετής αναζήτηση των ποσών, εξόφληση σε δόσεις ή συμψηφισμός με μελλοντικές παροχές.
Η προβλεπόμενη παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ισχύει μόνο εφόσον αποδεδειγμένα τηρούν τη ρύθμιση χρεών.
Η εισφορά του 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προς το ΤΠΔΥ, καταργείται και ο ποσό αυτό, κατευθύνεται στον μισθό του εργαζόμενου.
Επίσης, μειώνεται στο 50% από 67% το ποσοστό αναπηρίας ως προϋπόθεση για την χορήγηση σύνταξης. Εξαιρείται το Δημόσιο όπου ισχύουν διαφορετικές διατάξεις. Ωφελούμενοι είναι -κυρίως- προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ και του ΟΓΑ. Παράλληλα, καθιερώνεται ενιαία ημερομηνία καταβολής της σύνταξης αναπηρίας: Η πρώτη μέρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Πηγή:athina984.gr