Στο φόντο της εκλογής Μελόνι στην Ιταλία, η εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο λειτούργησε μεταξύ άλλων ως υπενθύμιση για την αναγκαιότητα της διαρκούς μάχης κατά του φασισμού στα βήματα του «πρώτου παρτιζάνου» της Ευρώπης
Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle, Μανώλη Γλέζο, τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν αποτίνοντας φόρο τιμής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.
Τσίπρας: «Καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες στο μέλλον»
«Τιμάμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ώρα που άλλοι νομιμοποιούν την ακροδεξιά», δήλωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Και προσέθεσε: «Ο Μανώλης Γλέζος πάνω από όλα ήταν εθνικός, ήταν οικουμενικός. Ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό για όλους τους λαούς του κόσμου.
«Δε ζούσε όμως για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντοτε χρήσιμος στους αγώνες τους καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στη δράση, στον αγώνα, στην κινητοποίηση, στους δρόμους, παντού. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διδαχή του.
«Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο, είναι σήμερα καθήκον για όλους εμάς, ταυτόσημο με αυτό για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών: Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.
Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες στο μέλλον. Αλλά η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτή είναι η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».
Ανδρουλάκης: «Πυξίδα η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης για τον Μανώλης Γλέζο απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, 100 χρόνια από τη γέννησή του Μανώλη Γλέζου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τιμά. Κάτι που δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν στον ελληνικό λαό. Είμαι σίγουρος ότι σε άλλη περίπτωση εκατοντάδες χιλιάδες θα τον συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία.
«Σε όλη του τη ζωή δεν δίστασε ούτε λεπτό να παλεύει για τα ιδανικά του, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος.
Ο Charles de Gaule τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης.
Ξεκίνησε από την Απείρανθο της Νάξου και εξελίχθηκε σε μια από τις ανεπανάληπτες εκείνες μορφές, που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.
Στη συλλογική μνήμη θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη η νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, για να κατεβάσουν τη σβάστιγκα, το μισητό σύμβολο του θανάτου, των βασανιστηρίων, του ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Πυξίδα η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε, μάλιστα, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στον κόσμο, σημειώντας πως «σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη».
»Σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις το 2018, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο δικαστήριο, στο πλευρό της οικογένειάς του, στέλνοντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα.
»Όταν τον ρώτησαν κάποτε για το μυστικό της μακροζωίας του, δήλωσε πως ζούσε και για τους συντρόφους του που είχαν χαθεί.
‘Πριν από κάθε μάχη’, έλεγε χαρακτηριστικά, ‘μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζήσεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί και για μένα’.
«Αυτή η έγνοια του για το συλλογικό καλό και την αλληλεγγύη παραμένει και σήμερα, όχι απλώς ένα επίκαιρο ζητούμενο για τις κοινωνίες μας, αλλά ζωτική ανάγκη».
«Ο Μανώλης Γλέζος κατάφερε να διαχωριστεί δύσκολες καταστάσεις και να ενώσει αγεφύρωτα χάσματα. Αποτέλεσε παράδειγμα φιλοπατρίας. Η διαδρομή του μας διδάσκει ότι χωρίς τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, η ζωή είναι φτωχή και στείρα» ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Παπαδάκης: «Σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό»
Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην πολιτική και αντιστασιακή δράση του Μανώλη Γλέζου, σημείωσε ότι, «μέχρι το τέλος της ζωής του πήρε πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δραστηριοποιήθηκε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησής τους, όσο και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή».
Ο ίδιος τονίζοντας ότι το ΚΚΕ τιμά τον Μανώλη Γλέζο πρόσθεσε ότι «ο αγωνιστής της Αντίστασης, καταγράφηκε στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία πρωτοστατώντας μαζί με το Λάκη Σάντα, σε μια εμβληματική ενέργεια γενναίας αντίστασης του λαού μας, κατεβάζοντας από την Ακρόπολη την αποκρουστική και λαομίσητη χιτλερική σημαία, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941».
Και προσέθεσε πως «η ζωή και δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη».
Μετσόλα και Ιγκλέσιας
«Χαίρομαι που είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου. Μέχρι τα βαθιά γεράματά του συμμετείχε σε διαδηλώσεις και ήταν ενεργός ευρωβουλευτής», ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Ήταν μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προσθέτοντας ότι «όλη μου η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός πάνε στον Μανώλη Γλέζο».
«Σαν από θαύμα πήδηξα από το τρένο και γλίτωσα από το Ολοκαύτωμα. Ο πατέρας μου ήρθε στο Βέλγιο χωρίς χαρτιά, γι’αυτό είμαι αλληλέγγυος σε όσους δεν έχουν χαρτιά: τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ζήτω η Ειρήνη και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων» ανέφερε ο Βέλγος Σιμόν Γκρονόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Εβραίων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Βέλγιο.
Πηγή: in.gr