Οι παραβιάσεις των τουρκικών drone είναι συνεχείς στο Αιγαίο και μάλιστα αυξανόμενες τον τελευταίο καιρό.
Τι πραγματικά όμως γίνεται στο Αιγαίο και γιατί η Ελλάδα φαίνεται πως έχει πάρει μια αμυντική θέση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις;
Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών drone, τα οποία σημειώνουν επιτυχίες σε πεδία όπου λείπει ένας οργανωμένος ιστός αεράμυνας, όπως ο ελληνικός.
Κανείς δεν μπορεί να υιοθετήσει την άποψη ότι τα τουρκικά drone θα κάνουν… περίπατο στο Αιγαίο, όπως έκαναν σε Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Υγιεινός περίπατος περίμεναν οι Τούρκοι και οι Ουκρανοί ότι θα είναι η παρουσία των τουρκικών drone και στην Ουκρανία, όμως οι Ρώσοι τους έχουν βάλει δύσκολα (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τουρκικά drone δεν έχουν σημειώσει μεμονωμένες επιτυχίες).
Πάμε τώρα στα δικά μας.
Από τα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην εγκατάσταση στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο ενός ισραηλινού συστήματος anti-drone το οποίο θα προσομοιάζει με του Drone Dome του Ισραήλ.
Στόχος των Ελλήνων είναι τα «χακάρουν» τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάνοντάς τα ανίκανα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Η ενεργοποίηση του anti-drone συστήματος θα σημάνει και την αλλαγή της εικόνας των τουρκικών παραβιάσεων.
Μόλις φανούν τα τουρκικά Bayraktar να κάνουν… γύρους στο Αιγαίο, αυτό θα σημαίνει πως έχει ενεργοποιηθεί η anti-drone ασπίδα, έλεγε στο Geostratigika άνθρωπος με γνώση του θέματος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Τι κάνει όμως η Ελλάδα μέχρι να συμβεί αυτό; Πώς αντιδρά η Αθήνα μέχρι την ενεργοποίηση της anti-drone ασπίδας; Η Ελλάδα μελετά εδώ και καιρό τις συχνότητες των τουρκικών drone.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ινδοί σχεδόν ζήτησαν… βοήθεια από την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να μεταφέρει στην Ινδία τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει οι Έλληνες από την αντιμετώπιση – καταγραφή των τουρκικών Bayraktar. Μην ξεχνάμε ότι και το Πακιστάν προμηθεύεται τα τουρκικά Bayraktar, οπότε είναι αναγκαίο για τους Ινδούς να συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.
Η Ελλάδα λοιπόν συγκεντρώνει και αξιοποιεί τα στοιχεία που παίρνει από τα τουρκικά Bayraktar, αναφορικά με τις συχνότητές τους, ώστε να είναι έτοιμη για την αντιμετώπισή τους, όταν χρειαστεί. Μην έχει κανείς την εντύπωση πως οι Τούρκοι δεν λαμβάνουν υποψη τα παραπάνω.
Να σημειωθεί επίσης πως η ύπαρξη σε λίγο καιρό, ενεργής, της anti-drone ασπίδας, οδηγεί (σ.σ. ή θα οδηγήσει) τους Τούρκους σε αλλαγή των επιχειρησιακών τους σχεδίων στο Αιγαίο.
Αλλιώς επιχειρείς αν ξέρεις πώς θα σε αντιμετωπίσει ο αντίπαλος, π.χ. με το να στείλει F-16 και αλλιώς αν δεν ξέρεις τι σε περιμένει, όπως π.χ. συμβαίνει με το Drone Dome στο Αιγαίο.
Κρατήστε αυτό που μας έλεγε ο άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος.
Μόλις δείτε τα Bayraktar να κάνουν κύκλους στο Αιγαίο, αυτομάτως να ξέρετε πως έχει ενεργοποιηθεί η anti-drone ασπίδα.
Την ίδια ώρα, μην ξεχνάμε πως για κάθε σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου δεν τελειώνει η… δουλειά μόνο με την εγκατάστασή του.
Ο χειρισμός ευαίσθητων συστημάτων και η διατήρησή τους ενημερωμένα είναι μια ξεχωριστή δεξιότητα, για την οποία οι Έλληνες ήδη δουλεύουν συνεχώς.
Πηγή: enoplos.gr