Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάEPC: «Τρέχει» το πρόγραμμα ανάπτυξης της «ευρωκορβέτας» – Τα οφέλη για την...

EPC: «Τρέχει» το πρόγραμμα ανάπτυξης της «ευρωκορβέτας» – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Τον περασμένο Ιούλιο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων που είχαν αιτηθεί οι εταίροι – συμμετέχοντες στο πρόγραμμα EPC από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, η οποία θα τους καταβληθεί στα τέλη του έτους και θα διατεθεί για έρευνα σε τομείς όπως το σύστημα πρόωσης, η ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων και ο αρθρωτός σχεδιασμός του πλοίου (modular design) που θα επιτρέψει στο κάθε κράτος να τοποθετήσει ραντάρ, συστήματα μάχης, οπλισμό και πυραυλικά συστήματα της επιλογής του.

Η νέα χρηματοδότηση

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιταλός Πλοίαρχος Αντρέα Κουονταματέο, ο συντονιστής του προγράμματος EPC και επικεφαλής του Γραφείου Ανάπτυξης Δυνατοτήτων στο ιταλικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, οι επενδύσεις και οι αμυντικές δαπάνες θα συνεχιστούν και το 2023, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει του χρόνου επιχορήγηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της πρώτης πρωτότυπης κορβέτας.

Στη συνέχεια ο Ιταλός Αξιωματικός δήλωσε ότι η κορβέτα που θα κατασκευαστεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης EPC θα είναι σχεδιασμένη για αποστολές στην Μεσόγειο και η πλήρης επιχειρησιακή διαμόρφωσή της θα έχει δυνατότητες αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας, εξοπλισμένη με ένα ευρύ φάσμα πυραύλων (αέρος – εδάφους ή επιφανείας – επιφανείας) και τορπιλών. Εκτιμάται ότι θα έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα έως 3.300 τόνους, ενώ αυτή την στιγμή εκπονούνται μελέτες ώστε να μειωθεί το πλήρωμα κατά 30%.

Γιατί είναι θετικό για την Ελλάδα

Οι νέες πληροφορίες είναι μια αρκετά θετική εξέλιξη που αφορά και την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα επωφεληθεί από την ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη της ευρωκορβέτας για την ενίσχυση του Στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια με ολοκαίνουρια, υπερσύγχρονα και αξιόπιστα πλοία επιφανείας, ειδικά σχεδιασμένα για την ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να εκτιμούν ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 2027. Επίσης, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία αποκτάει σημαντικά κέρδη και τεχνογνωσία από την εμπλοκή της στο πρόγραμμα, με την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της λεγόμενης «ευρωκορβέτας» (EPC) αποτελεί μέρος της λίστας των προτεινόμενων πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης (PESCO) και στην οποία:

  • τέσσερις χώρες συμμετέχουν εντός πλαισίου PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα).
  • έξι κράτη χαρακτηρίζονται ως «συνιδρυτές» (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία).
  • η κοινοπραξία Naviris (Navantia, Naval Group, Fincantieri) είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό.
  • συμμετέχουν επίσης 40 εταιρείες που ασχολούνται με ναυτιλιακά συστήματα και εξοπλισμούς.

Φωτογραφία αρχείου κορβέτας κλάσης Al Zubarah

Πηγή:onalert.gr



Ροη Ειδήσεων