Με τα «ψευδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει τη Δύση, στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές να έχουν ήδη ξεκινήσει, η Μόσχα συνεχίζει να συντηρεί τον πυρηνικό εφιάλτη, κάνοντας ακόμη και τις χώρες που μέχρι χθες ήταν πάνω από πρόθυμες να ανεχθούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να χάνουν την υπομονή τους.
Η διαδικασία αυτή στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα και έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανία και τη Δύση «ψευδοδημοψήφισμα», ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου.
«Τέτοιο αθέμιτο τετελεσμένο γεγονός δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αντίθετα, θα περιπλέξει τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας και θα ενισχύσει την αστάθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ανανεώνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, την οποία τονίζουμε από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου… μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων».
Σε μια ενημέρωση στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πάντα υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Έδειχνε πράγματι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου γιατί η πορεία των πραγμάτων είναι αρκετά προβληματική», είπε ανακαλώντας μια πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο.
Αντίστοιχα ψυχρές απέναντι στη Ρωσία ήταν και οιι δηλώσεις που προέρχονται από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα, για τις οποίες δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι εγκρίνουν το στοίχημα του Πούτιν ενώ αντίστοιχη ήταν και η αντιμετώπιση της Ινδίας.
Συνέχεια στην πυρηνική ρητορική
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυστηρή «προειδοποίηση» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση, ώστε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι ο ηγέτης της Ρωσίας δεν «μπλοφάρει» απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε την Πέμπτη συνέχεια στην πυρηνική απειλή.
«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, φέρνοντας πιο κοντά, τοπικά και χρονικά, τυχόν πυρηνικά αντίποινα.
Η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε υπό το αφήγημα της «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, και την «προστασία» των ρωσόφωνων πολιτών του Ντονμπάς έναντι «κινδύνου γενοκτονίας».
Σήμερα -επτά μήνες μετά, χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι διακηρυγμένοι στόχοι, και με την Ουκρανία να αντεπιτίθεται με δυτικό οπλισμό- ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Δύση «θέλει να καταστρέψει» τη Ρωσία.
Η ενεργοποίηση του σχεδίου προσάρτησης ουκρανικών εδαφών και η ανακοίνωση Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης εφέδρων, η οποία και εκλαμβάνεται ως σιωπηλή παραδοχή αποτυχίας στο πεδίο, συνοδεύονται από κατηγορίες ότι οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου απειλούν τη Ρωσία με «διάλυση», ενώ οι Ουκρανοί σκιαγραφούνται απλά και μόνο ως «πιόνια της Δύσης».