Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, φτηνό εισιτήριο για ΜΜΜ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, φτηνό εισιτήριο για ΜΜΜ

Λελογισμένα έκτακτα και μόνιμα μέτρα στήριξης όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος και την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού και του 2023 θα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει το Σάββατο στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας(τουρισμός,εξαγωγές, άμεσες επενδύσεις) το 2022 αλλά

Έχοντας και ως βασική αρχή να τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος που θέλει την οικονομία να περνά από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που αναμένεται για φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023.Στόχος να κερδηθεί του χρόνου η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία και έτσι να μειωθούν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που τελευταία έχουν ανέβει, με το δεκαετές ομόλογο να πλησιάζει το 4%.

Κοινός στόχος και για τις δύο ταχύτητες μέτρων θα είναι τα εισοδήματα μισθωτών, μη μισθωτών και συνταξιούχων, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθούν εισοδήματα που χάθηκαν πέρσι και φέτος από την πανδημία του κορονοϊού και από τα μέσα του 2021 μέχρι και τώρα από την ενεργειακή κρίση,η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων(χαμηλής αξίας εισιτήριο ανά μήνα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιταγής ακρίβειας με εισοδηματικά κριτήρια) και των νέων ζευγαριών μέσω της χορήγησης άτοκων στεγαστικών δανείων και της επιδότησης της στέγης.,
Τα μέτρα στήριξης ως τα μέσα του 2023

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσεις ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ οι οποίες θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας μέχρι και τα μέσα του 2023.

1.Η αρχική παρέμβαση που είχε υπολογιστεί ότι θα φτάσει τα 2 δισ., εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί στα 3-3,5 δισ. ώστε να συνεχίζει να απορροφά έως και το 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής του ρεύματος μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

2.Εισιτήριο χαμηλής αξίας ,όπως το 9ευρο ανά μήνα στη Γερμανία,για τα μέσα μαζικής μεταφοράς,τραμ, μετρο, τρόλει, αστικά λεωφορεία.Η μείωση στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα φτάσει το 30%-50%.

3.Χορήγηση πριν τα Χριστούγεννα, επιταγής ακρίβειας, για τους οικονομικά ασθενέστερους οι οποίοι πιέζονται αναλογικά περισσότερο όχι μόνο από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων αλλά και από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη οικιακής κατανάλωσης.

Δεδομένο είναι ότι τα 200 ευρώ για ορισμένες χαμηλόμισθων θα αυξηθούν. Αντικείμενο επιλογής θα είναι αν αυξηθεί οριζόντια ή αν τελικά θα επιλεγεί μια αναλογική αύξηση.

Αν, δηλαδή, αυτήν τη φορά θα υπάρξει μια κλίμακα για το βοήθημα η οποία θα ξεκινά από τα 150 ευρώ με βάση κάποια κριτήρια και θα φτάνει τα 300 ευρώ για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

4.Μια περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με την αύξηση του βασικού ποσού πάνω στο οποίο υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης από τα 300 στα 350 ευρώ. Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων που πέρυσι ήταν 827.000.
Οι παρεμβάσεις το 2023

Παράλληλα όμως, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι και σχέδια τους για νέες μόνιμες παρεμβάσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους για το 2023, οι οποίες ξεπερνούν σε κόστος τα 2,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα εξετάζονται:

1.Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους. Το μέτρο όπως υλοποιήθηκε το 2020 και του 2021 είχε κόστος περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση του μέτρου στον δημόσιο τομέα θα απαιτήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψους 450 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη “κλειδώσει” και θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση τον επόμενο χρόνο.

2.Η πρώτη αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια, για περίπου 1.000.000 συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, σε ποσοστό 6%-6,5% αφού θα δοθεί ως αύξηση το μισό της αύξησης του πληθωρισμού και το μισό από την αύξηση του ΑΕΠ.

Με βάση τις μαρτυρίες αρμοδίων πηγών του ΥΠΟΙΚ το μέτρο θα ενταχθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου ενώ το εκτιμώμενο κόστος θα είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ.

3.Η οριστική λύση με το θέμα των αναδρομικών για την περικοπές που έγιναν το 2012 μετά τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

4. Αν τελικά πληρωθούν μόνο οι περίπου 200.000 οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια θα πρέπει να υπολογίζεται ένα κόστος κατ’ ελάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Μάιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων με την αλλαγή του χρόνου ώστε μέχρι και τον Μάιο ο κατώτερος μισθός να έχει ενσωματώσει και την τρίτη του αύξηση φτάνοντας μάλλον στα 751 ευρώ.

5.Η νέα παράταση έως το τέλος του χρόνου και η μονιμοποίηση από το 2023 των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν από τα μέσα του 2020 για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους και από το 2021 για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Το μέτρο έχει κόστος περίπου 280 εκατ. ευρώ και η ισχύς του λήγει στο τέλος του χρόνου.

6.Πάγωμα για άλλα 2 χρόνια του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή.



Ροη Ειδήσεων