Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότητα«Φουντώνουν» τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου- Κομβικό σημείο η ΔΕΘ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου- Κομβικό σημείο η ΔΕΘ

Λίγες ημέρες πριν την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ φουντώνουν τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος κατά πάσα πιθανότητα με επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευδαν μέχρι πρότινος κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαβεβαιώνοντας πως οι δεύτερες εκλογές, που προεξοφλείται από πολλούς ότι θα ακολουθήσουν εκείνες της άνοιξης του 2023 όπου θα ισχύσει η απλή αναλογική, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση στην έναρξη της θητείας της.

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο οι τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου όσο και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι το θέμα επανεξετάζεται στην σκιά των νέων δεδομένων που επικρατούν τόσο στο διεθνές περιβάλλον, όσο και στο εσωτερικό της χώρας στον απόηχο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Οι πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι επιμένουν όμως με έμφαση στο ζήτημα της ανάγκης για κυβερνητική σταθερότητα, επιβεβαιώνουν ότι έχει ανοίξει “παράθυρο” συζήτησης για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και όλα δείχνουν ότι κομβικό σημείο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό θα είναι η ΔΕΘ.

Εκεί αναμένεται να φανεί εάν ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρήσει ανοιχτό για πρώτη φορά αυτό το παράθυρο ή θα το κλείσει οριστικά.

Το βέβαιο είναι ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα στη ΚΟ είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου συνδέοντας την άποψη αυτή με τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα ως αποτέλεσμα των εξωγενών κρίσεων, αλλά και της στάσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο εθεωρείτο ως ο εν δυνάμει εταίρος για τη ΝΔ σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη πως αν υπάρχουν κόμματα τα οποία αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη είναι ενδεικτική της προσέγγισης του Μεγάρου Μαξίμου όπως και το μήνυμα που έστειλε διερωτώμενος όταν ένα κόμμα πολύ σημαντικό στη διαμόφωση των πλειοψηφιών, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;»

Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για αλλαγή του εκλογικού νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες πάντως η κυβέρνηση θα αντιτάξει και το επιχείρημα ότι από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ζητά εκλογές με την βεβαιότητα ότι θα τις κερδίσει γιατί δεν δέχεται μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα τον βοηθήσει να κερδίσει ευκολότερα αυτοδυναμία;

“Αφού εμείς καταρρέουμε και «δεν θα είμαστε πρώτοι, αφού ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον την αποδοχή της κοινωνίας αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής, ουσιαστικής και βιώσιμης κυβέρνησης οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», ήταν μία χαρακτηριστική πρόσφατη αναφορά του κ. Οικονόμου που καταδεικνύει τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα που κάνουν πολλούς να του εισηγούνται αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός θα συνυπολογίσει από την άλλη, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση, την κριτική που θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί για την υπαναχώρησή του σε ένα ζήτημα θεσμικής προσήλωσης.

Η ΝΔ είχε προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αρχή της θητείας της ακριβώς για να είναι πολιτικά ουδέτερος ο χρόνος μίας τέτοιας αλλαγής και απόλυτα ξεκάθαροι οι κανόνες σε ότι αφορά τις επόμενες εκλογές.

Ερωτηθείς μάλιστα προ μερικών μηνών για το ζήτημα αυτό ο ίδιος είχε διαψεύσει σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και ότι “είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες”.

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων