Η πετυχημένη εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και η σύγκριση του προέδρου Ερντογάν με αρουραίο στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.
«Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 40% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η εξοικονόμηση κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της εντεινόμενης χρήσης λιγνίτη και ντίζελ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Η Ελλάδα δείχνει πώς εξοικονομείται φυσικό αέριο».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα διασφάλιζε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Gazprom. Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς παράδοσης στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν φέτος στο 20%. Αυτό κατέστη δυνατό κυρίως λόγω της εντατικότερης χρήσης του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Στον σταθμό φθάνει πλέον διπλάσια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από ότι το 2021. Το LNG προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλγερία και το Κατάρ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα θέλει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο διακοπής παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου».
Κορυφώνεται η διένεξη για νησιά του Αιγαίου
Εντείνεται περαιτέρω η διένεξη στο Αιγαίο
«Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν εδώ και χρόνια για το καθεστώς ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Όσο συνεχίζονται η αποστολή δυνάμεων και στρατιωτικές ασκήσεις, τόσο εντείνεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης», σημειώνει η tagesschau.de με τίτλο «Κορυφώνεται η διένεξη για νησιά του Αιγαίου».
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD επισημαίνει: “Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν περίπου 40 τεθωρακισμένα στη Λέσβο και τη Σάμο, όπως αποδεικνύουν λήψεις μη επανδρωμένων, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», επικαλούμενο κύκλους ασφαλείας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή τη Δευτέρα και κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρέσβης από την πλευρά του κατηγόρησε την Τουρκία για παράνομες υπερπτήσεις drones πάνω από ελληνικό έδαφος. Ο πρέσβης δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία αναζητά ένα casus belli, έναν λόγο για πόλεμο.
Για μια ακατοίκητη βραχονησίδα παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ το 1996. Αυτή τη φορά όμως διακυβεύονται περισσότερα: Πρόκειται για τα ελληνικά νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία καθώς και τα Δωδεκάνησα. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε τους όρους, υπό τους οποίους τα νησιά περιήλθαν στην επικράτειά της μετά τους παγκόσμιους πολέμους και ως εκ τούτου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αυτά”.
Οργή στην Τουρκία για σύγκριση του Ερντογάν με αρουραίο
«Με οργή αντέδρασε η Άγκυρα όταν ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος ων γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι συνέκρινε τον Ερντογάν με αρουραίο υπονόμων. Την ώρα που η Άγκυρα κάλεσε τον γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις, ο γερμανός πολιτικός προσπάθησε να ανασκευάσει», σημειώνει η ιστοσελίδα NTV με τίτλο «Οργή στην Τουρκία για σύγκριση του Ερντογάν με ζωάκι».
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, σε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Χιλντεσχάιμ της Κάτω Σαξωνίας, ενόψει των τοπικών εκλογών στις 9 Οκτωβρίου, ο γερμανός πολιτικός αποκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο αρουραίο σε σχέση με την προσφυγική του πολιτική. Όταν ρωτήθηκε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είπε ότι: “Σε ένα από τα σχόλιά μου αποκάλεσα τον κύριο Ερντογάν ‘μικρό αρουραίο των υπονόμων‘. Ο αρουραίος των υπονόμων είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πονηρό πλάσμα, γι’ αυτό εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής σε παιδικές ιστορίες”.
Ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων εξήγησε ότι όσα είπε αφορούσαν τις απόψεις του σχετικά με την προσφυγική πολιτική του τούρκου προέδρου, ο οποίος διασφάλισε μια συμφέρουσα συμφωνία για να κλείσει το δρόμο των προσφύγων προς την Ευρώπη λαμβάνοντας χρήματα από την ΕΕ. “Θα πρέπει ωστόσο να παραδεχθούμε ότι μέσω της Βαλκανικής Οδού οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και πάλι, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την γερμανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική”, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι».
Πηγή:dw.com