Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, ενώ τόνισε ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον, η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για το πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα στη μακρά διαδικασία προς την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Ο κ. Κοβατσεφσκι τόνισε ότι «οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο» και ευχαρίστησε για την στήριξη της χώρας μας «για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση 17 ετών».
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση υπογράμμισε ότι έχουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη σημασία» για την χώρα του «οι στενοί δεσμοί με την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό πρώτων υλών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές μας εγκαταστάσεις, να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023», αλλά και να «συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας».
«Το γνωρίζετε και το γνωρίζει και ο λαός μας ότι έχουμε λάβει ήδη την απόφαση να συμμετάσχουμε στο project για τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για τη νέα γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Επιπρόσθετα, οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Έλληνες επενδυτές. Και όπως βλέπουμε τώρα, είναι σε στάδιο προετοιμασίας επενδύσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου στον τομέα της ενέργειας», σημείωσε. ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε: «Επομένως, ως δύο γειτονικές χώρες, πιστεύω ότι μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ευρώπη».
Στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, η δευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος.
Πηγή:athina984.gr