Το πρώτο Μουσείο Καρδιολογίας, δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων, από το 2017 έως και σήμερα.
Στόχος του Μουσείου, να συγκεντρωθούν σε έναν καλαίσθητο χώρο αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας, κυρίως, και δευτερευόντως της αγγειο/καρδιο χειρουργικής.
Η πρωτογενής μορφή του μουσείου της ΕΚΕ δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Προεδρίας του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν.
Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του Καθηγητή κ. Γουδέβενου.
Στη τελική του μορφή περιλαμβάνει δωρεές από τη βιομηχανία όπως της εταιρίας ΨΗΜΙΤΗ. Στην κατοχή της ΕΚΕ υπάρχουν και πολλές δερματόδετες εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων που αφορούν την Καρδιολογία.
Στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν παλιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών. Επίσης εκτίθενται υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων όπως είναι μπαλόνια και μεταλλικές προθέσεις (stents), την αγγειοπλαστική των καρωτίδων και των αρτηριών των κάτω άκρων, συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς όπως εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς, γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών, και τέλος υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος καθώς και συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Πηγή:athina984.gr