Με ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κ.ο.κ. ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τη θέση της στη χώρα μας και ο πολυεθνικός κολοσσός Google, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Microsoft και η Amazon Web Services.
Μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύει έτι περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, που μέσα από ένα πλέγμα μεγάλων επενδύσεων σε υποθαλάσσια καλώδια και data centers θα εξελιχθεί σε «ψηφιακή πύλη» της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο οι ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο Πέμπτη από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πολυεθνικός κολοσσός της τεχνολογίας για τη χώρα μας θα έχει ως αιχμή τη δημιουργία νέων υποδομών cloud στη χώρα μας, με το οποίο πλέον η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της.
Περιφερειακός ρόλος
Επιπρόσθετα, όμως, οι υποδομές που θα δημιουργήσει η πολυεθνική στη χώρα μας θα βοηθήσουν και στην περιφερειακή αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη. Ειδικά καθώς σήμερα από την Ιταλία ως τη Μ. Ανατολή δεν υπάρχουν «βαριές υποδομές». Ως εκ τούτου η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως «κέντρο» και για άλλες, γειτονικές χώρες. Μάλιστα η δημιουργία υποδομών cloud από την Google στη χώρα μας συμπίπτει παράλληλα με μια μεγάλη επένδυση που κάνει στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών με τα οποία δημιουργεί τεράστιους διαδρόμους, όπου ταξιδεύουν τα data σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle είναι και το «Blue Submarine Cable System», του οποίου το πρώτο σκέλος θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και, τέλος, την Ινδία δημιουργώντας μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2024.
Αυτό δηλαδή που στην ψηφιακή εποχή και τη νέα οικονομία αποτελεί το κλειδί της εξέλιξης, είτε μιλάμε για streaming υπηρεσίες είτε επικοινωνίες κ.ο.κ. Υπογραμμίζεται δε πως η διασύνδεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες «ουδέτερες» εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom. Σημειωτέον πως «ουδέτερες» χαρακτηρίζονται οι εταιρείες που ουσιαστικά κατασκευάζουν και λειτουργούν υποδομές data centers συνεργαζόμενες με όλες τις μεγάλες εταιρείες cloud.