Κατά χιλιάδες αναδιπλώνονται οι ρωσικές δυνάμεις μπροστά στην αστραπιαία αντεπίθεση της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας. Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιούμ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση που έχει σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας, γεγονός που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εδώ και ημέρες τα ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν σε ολόκληρη την περιοχή του Χαρκόβου σε μια στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι νίκες των Ουκρανών και η ανακατάληψη εδαφών προκαλούν αισιοδοξία και στην αγορά του ευρωπαϊκού νομίσματος με το ευρώ να κάνει άλμα έως και 1,2% έναντι του δολαρίου στον απόηχο πληροφοριών ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευθεί την κατάρρευση της ρωσικής άμυνας στην περιοχή του Χαρκόβου.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως μέσα σε 24 ώρες ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του εναντίον του ρωσικού στρατού, ενώ ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κατά την αντεπίθεσή τους οκταπλάσιες από τις ρωσικές.
«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του. Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.
«Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ακόμη ο στρατός στην ίδια αναφορά.
Η Ουκρανία υποστηρίζει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.
Χθες, Κυριακή, το βράδυ, σε περιφέρειες στην ανατολική, τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Ουκρανία σημειώθηκαν μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες αποδίδονται από τις ουκρανικές αρχές σε ρωσικά πλήγματα. Κοντά στο Χάρκοβο, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αριθμός 5, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας, επλήγη, σύμφωνα με την προεδρία.
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα σε ένα μέρος των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, «το 80%» της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει αποκατασταθεί, ανέφερε σήμερα το πρωί το στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.
Στο μεταξύ, ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση – αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.
Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο Γκάντσεφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000» άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία.
Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα» και πρόσθεσε πως τα σύνορα με την περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας είναι τώρα κλειστά.
Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της έχουν υποχωρήσει από το Ιζιούμ, ένα κρίσιμο στρατηγικό προπύργιο, και τη Μπαλακλίγια μετά την ουκρανική αντεπίθεση και ανακοίνωσε την απόφαση της Μόσχας να «ανασυνταχθεί» στο Ντόνετσκ και την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.
Μόλις πριν από έξι μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον έλεγχο του Ιζιούμ μετά από μάχες εβδομάδων . «Το Ιζιούν απελευθερώθηκε », δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαλέι Μαρσένκο στους New York Times. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο πόσο ασφαλής είναι η νίκη ή πόσο θα διαρκέσει.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD) ανακοίνωσε σε μια ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε ένα μέτωπο 50 χιλιομέτρων .
Επί εβδομάδες οι Ουκρανοί άφηναν να εννοηθεί ότι ετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση κατά των Ρώσων – χωρίς, ωστόσο, να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις ή να δίνουν λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα ήταν το επιτελείο των αντιπάλων τους να μη γνωρίζει το ακριβές σχέδιο που είχε καταστρωθεί, ώστε να συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να το αντιμετωπίσει. Ετσι, όταν ήρθε η στιγμή να εκδηλωθεί η πραγματική αντεπίθεση, ύστερα από αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας, οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να βρίσκονται απροετοίμαστες, ειδικά στο ανατολικό τμήμα και την περιοχή της Χερσώνας. Εκεί όπου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν ταχύτατα, εγκαταλείποντας (ανάμεσα στα άλλα) τις στρατηγικής σημασίας πόλεις του Κουπιάνσκ και, κυρίως, του Ιζιούμ, προκειμένου να μην περικυκλωθούν αναφέρει ο Guardian.
Ετσι, οι Ουκρανοί κατάφεραν να σημειώσουν τη δεύτερη σημαντικότερη επιτυχία τους σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί ήδη 200 ημέρες, μετά την απώθηση των Ρώσων μακριά από την πρωτεύουσά τους, το Κίεβο. ‘Ηδη, δε, φέρεται ότι έχουν ανακαταλάβει το ένα τρίτο των εδαφών της περιφέρειας του Χαρκόβου (κάπου 2.000-3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου, στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι) τα οποία βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο, ευρισκόμενοι πλέον κάπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα και καταφέρνοντας σημαντικές απώλειες στους εισβολείς. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, κερδίζοντας μια μάχη εξαιρετικά σημαντική σε επίπεδο ηθικού και γοήτρου – πιο σημαντική και από τη βύθιση του «Μόσκβα», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, την ανακατάληψη του Φιδονησιού ή τον βομβαρδισμό της μεγάλης αεροπορικής βάσης στην Κριμαία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, ο αιφνιδιασμός ήταν αποτέλεσμα και της εκστρατείας παραπληροφόρησης που εξαπέλυσε το Κίεβο το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας τους Ρώσους να πιστεύουν ότι η μεγάλη αντεπίθεση θα γινόταν στο μέτωπο του Νότου και στη Χερσώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 29 Αυγούστου, το ουκρανικό επιτελείο είχε ανακοινώσει επισήμως ότι η επιχείρηση είχε ξεκινήσει στον Νότο, αναγκάζοντας το αντίστοιχο ρωσικό να μεταφέρει εκεί δυνάμεις, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτη την περιοχή του Χάρκοβο.
Όπως είναι φυσικό, η εκδοχή που παρουσιάζει η Μόσχα διαφέρει. «Προκειμένου να επιτευχθούν οι διακηρυγμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για το Ντονμπάς, αποφασίστηκε η αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονταν κοντά στην Μπαλάκλια και το Ιζιούμ, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες στην περιοχή του Ντονέτσκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ το απόγευμα του Σαββάτου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποχώρηση ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου της Μόσχας και όχι της αντεπίθεσης των Ουκρανών. Είναι κάτι, άλλωστε, που είχε συμβεί και στην περίπτωση του Κιέβου την άνοιξη, όταν οι Ρώσοι ισχυρίζονταν ότι η πολιορκία της ήταν μέρος σχεδίου για την παραπλάνηση των Ουκρανών, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι πραγματικοί στόχοι της αποκαλούμενης «ειδικής επιχείρησης» στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα.
Κορυφώνεται η ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Διακόπηκε η λειτουργία και του τελευταίου (από τους έξι συνολικά) εν ενεργεία πυρηνικού αντιδραστήρα της μονάδας της Ζαπορίζια, αφού είχε προηγηθεί η επανασύνδεσή του με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο – και μάλιστα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ατομικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αναφέρουν οι FT. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα η μονάδα της Ζαπορίζια έχει χάσει κάθε εξωτερική παροχή ισχύος εξαιτίας των διαρκών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα ο τελευταίος αντιδραστήρας να λειτουργεί προκειμένου να διασφαλίζει την αναγκαία ενέργεια για τα ζωτικής σημασίας συστήματα ψύξης όλων των υπολοίπων.
Πηγή:athina984.gr