Στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών έχει καταρτιστεί στη Σαλαμίνα που περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.
Για την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακή ανάδειξης της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων θα δαπανηθεί ποσό άνω των 900.000 ευρώ.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό θεματικό πάρκο αποτελούμενο από ψηφιακά εκθέματα και σταθμούς. Το θεματικό πάρκο θα στεγαστεί κατά βάση σε κτίριο του Δήμου επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου στα Αμπελάκια (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων το οποίο κατασκευάστηκε το 1898 από το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά). Παράλληλα θα υπάρχουν ψηφιακές δράσεις στο νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης καθώς και στην εξωτερική όψη του Δημαρχείου Σαλαμίνας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σχετικός διαδικτυακός κόμβος, για την προώθηση του πάρκου και την απομακρυσμένη παροχή στο κοινό μέρους του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου που θα παραχθεί.
Είσοδος / υποδοχή
Περιλαμβάνει πάγκο υποδοχής επισκεπτών, παροχής πληροφοριών και διάθεσης έντυπου υλικού της έκθεσης. Επιπλέον θα περιλαμβάνει εικονικό οικοδεσπότη- ξεναγό του πάρκου. Ο εικονικός οικοδεσπότης θα είναι φυσικού μεγέθους ολόγραμμα το οποίο θα συνοδεύεται από οθόνη αφής. Ο επισκέπτης θα επιλέγει από την οθόνη αφής τις πληροφορίες ή τα θέματα για τα οποία ο εικονικός ξεναγός θα του μιλήσει. Τα κείμενα που θα αφηγείται ο εικονικός οικοδεσπότης θα μπορούν να εμφανίζονται και στην οθόνη αφής στις αντίστοιχες γλώσσες.
Ο σταθμός θα παρουσιάζει την ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα. Περιλαμβάνει τα παρακάτω ψηφιακά εκθέματα:
α) Σπήλαιο του Ευριπίδη
Tο Σπήλαιο του Ευριπίδη βρίσκεται στη νότια πλευρά της Σαλαμίνας, πάνω από τον όρμο Περιστέρια, σε υψόμετρο 115 μ. Οι πρώτες πληροφορίες για αυτό δίνονται από αρχαίους συγγραφείς (Φιλόχορο, Σάτυρο, Ανώνυμο Συντάκτη Βίου Ευριπίδη, Aulus Gellius) που έζησαν κατά την Ελληνιστική (3ο και 2ο αιώνα π.Χ.) και την Ρωμαϊκή περίοδο (2ο αιώνα μ.Χ.). H εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας θα έχει μορφή μίνι ντοκιμαντέρ με αφήγηση και χρήση πραγματικών πλάνων βιντεοσκόπησης με τεχνολογία 360ο και ψηφιακών στοιχείων animation. Για την προβολή της, οι επισκέπτες του χώρου θα χρησιμοποιούν κάσκες εικονικής πραγματικότητας. Η εφαρμογή θα λειτουργεί τουλάχιστον στις γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.
β) Πλάκα της Σαλαμίνας –Εκθετήριο ολογράμματος
Ο ελληνικός άβακας γνωστός ως Πλάκα της Σαλαμίνας, χρονολογείται περίπου στο 300 π.Χ. και βρέθηκε στην Σαλαμίνα το 1846. Υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Αποτελεί έναν πρόδρομο του Άβακα και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ένα κοινό μέσο στον αρχαίο κόσμο, που επέτρεπε στους Αρχαίους Έλληνες να κάνουν μαθηματικές πράξεις.
γ) Ναυμαχία της Σαλαμίνας –Βιωματική εμπειρία 5D
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας, μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ. Για τη βιωματική παρουσίαση της ναυμαχίας θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες 5D οι οποίες συνδυάζουν τρισδιάστατο animation 360° με κινούμενα καθίσματα. Μέσα από animation και με την κατάλληλη αφήγηση θα περιγράφονται πληροφορίες σχετικά με τη ναυμαχία, και στη συνέχεια ο επισκέπτης θα «μεταφέρεται» εικονικά πάνω σε ένα πλοίο που συμμετέχει στη ναυμαχία.
δ) Αρχαία μνημεία –ολογραμματική διαδραστική παρουσίαση
-Η Μυκηναϊκή ακρόπολη από όλες τις προϊστορικές οικιστικές θέσεις, που έχουν εντοπιστεί στη Σαλαμίνα, η ακρόπολη των Κανακίων στη νοτιοδυτική ακτή παρουσιάζει την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, τεκμηριωμένης ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.). Όπως και άλλα Μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, το νησιωτικό αυτό κέντρο σημειώνει την μεγαλύτερη ακμή του κατά τον 13ο αι. π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά στις αρχές της Υστερο -ελλαδικής ΙΙΙ Γ πρώιμης περιόδου, λίγο μετά το 1200 π.Χ.
Για την παρουσίαση των δυο αρχαιολογικών χώρων θα χρησιμοποιηθεί εκθετήριο ολογράμματος μεγάλων διαστάσεων συνοδευόμενο από οθόνη αφής.
Ο σταθμός θα παρουσιάζει τη νεότερη ιστορία του νησιού και θα περιλαμβάνει διαδραστική οθόνη αφής η οποία με κατάλληλη εφαρμογή θα παρουσιάζει, με τη μορφή χρονολογίου, τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα της επανάστασης που σχετίζονται με τη Σαλαμίνα.
Σύγχρονη Σαλαμίνα
Ο σταθμός θα παρουσιάζει τη σύγχρονη Σαλαμίνα ως προορισμό επίσκεψης και θα περιλαμβάνει στοιχεία του πολιτιστικού της αποθέματος. Ο σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω ψηφιακά εκθέματα:
-Πολιτισμός, Γράμματα, Άγγελος Σικελιανός –Ψηφιακό βιβλίο
Σκοπός του εκθέματος είναι η παρουσίαση και γνωριμία με τον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του. Για την παρουσίαση θα χρησιμοποιηθούν δύο εικονικά βιβλία. Ο επισκέπτης ξεφυλλίζοντας τις ψηφιακές σελίδες του βιβλίου, θα γίνεται δέκτης πληροφοριών σχετικά με τον ποιητή. Οι πληροφορίες θα μπορούν να συνδυαστούν με κατάλληλο βίντεο ή animation προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση του θέματος μέσω της βιωματικότητας.
-Η Σαλαμίνα του σήμερα (φύση, αξιοθέατα, παραλίες) –διαδραστική εφαρμογή σε οθόνη αφής
Σκοπός του εκθέματος είναι η παρουσίαση της σύγχρονης Σαλαμίνας όπως το φυσικό περιβάλλον, τα αξιοθέατα, οι παραλίες, οι διαδρομές καθώς και λοιπές πληροφορίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Για την παρουσίαση θα χρησιμοποιηθεί διαδραστική οθόνη αφής η οποία με κατάλληλη εφαρμογή θα παρουσιάζει στο χάρτη τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της Σαλαμίνας. Ο επισκέπτης με την επιλογή των σημείων θα μπορεί να διαβάσει πληροφορίες για κάθε σημείο και να δει σύντομο βίντεο και φωτογραφίες.
Εκπαιδευτικές εφαρμογές
Σκοπός του σταθμού αποτελεί η αξιοποίηση διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, μέσω των οποίων τα παιδιά και οι έφηβοι θα μπορούν να μαθαίνουν παίζοντας, ενώ θα είναι διαθέσιμες και αντίστοιχες δραστηριότητες για ενήλικες.
Ντοκιμαντέρ –Σαλαμίνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Στο πλαίσιο του σχεδίου θα παραχθεί βίντεο ντοκιμαντέρ διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών με θέμα την ιστορία της Σαλαμίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και με παρουσίαση της σύγχρονης Σαλαμίνας.
Σε μία επιλεγμένη πλευρά του κτιρίου του Δημαρχείου Σαλαμίνας θα πραγματοποιηθεί ειδική βίντεο-προβολή προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του κτιρίου, μέθοδο με την οποία ένα video τριών διαστάσεων μεταφέρεται και προβάλλεται σε ένα επίπεδο δύο διαστάσεων. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι εντυπωσιακό (λ.χ. κάνει ολόκληρα κτίρια να αλλάζουν σχήματα, χρώματα, να γκρεμίζονται και να χτίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα). Με τον τρόπο αυτό θα προβάλλονται στο εξωτερικό χώρο ειδικά βίντεο που θα παραχθούν στο πλαίσιο του σχεδίου. Τα βίντεο θα παρουσιάζουν δείγματα του ψηφιακού περιεχομένου του ψηφιακού πάρκου καθώς και επιπλέον περιεχόμενο, με σκοπό αφενός την προσέλκυση επισκεπτών και αφετέρου την μετατροπή του χώρου σε σημείο αναφοράς της Σαλαμίνας. Παράλληλα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής αρχιτεκτονικού φωτισμού στο κτίριο, μέσω προβολής.
Πηγή:travel.gr