Καμπανάκι έκρουσε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας
Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας και το τι κάνει η Ευρώπη για να μην μείνει πίσω έκρουσε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν σημαίνοντα ρόλο στην ψηφιακή κι ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Σχέδιο για ενέργεια
Ο κ. Αλτμάιερ ξεκίνησε λέγοντας πως πρέπει να μελετήσουμε ένα σχέδιο που αφορά στην ενέργεια και να εκπονήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να είμαστε σαφείς» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή την περίοδο «αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις που έχουν μια τάση να μας οδηγούν προς τη διάλυση».
Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο «να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Ρωσίας Κίνας και Ινδίας. Τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος». Και κάλεσε την Ευρώπη να είναι πιο εξωστρεφής. «Ποιος από την Ευρώπη έχει πάει τα τελευταία χρόνια στην Ινδία, ή έχει επικοινωνία με την Κίνα όπως έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν;» αναρωτήθηκε.
Η πράσινη συμφωνία
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην «αναταραχή που έχει να κάνει με την οικολογία». «Η Ευρώπη έχει παίξει έναν πρωτοπόρο ρόλο με την Πράσινη Συμφωνία» τόνισε και πρόσθεσε πως «πολλοί δεν πίστευαν ότι μιλάμε σοβαρά για την κλιματική αλλαγή».
«Χρειαζόμαστε μια σύμπραξη, να σοβαρευτούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει ο κόσμος να πληρώσει το κόστος της αλλαγής, θα πρέπει να δαπανήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψουμε διάφορες μεγάλες εταιρείες να στραφούν στην Κίνα και αλλού» προειδοποίησε και συνέχισε αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση που «δεν έχει παίξει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο ρόλο όσο σήμερα».
«Είναι σαφές ότι αν οι Κινέζοι συνεχίσουν να κάνουν μεγάλα βήματα, τότε η Κίνα και η Ασία θα γίνουν οι μεγαλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Το θέμα είναι πού είναι οι δικοί μας οι σύμμαχοι;» αναρωτήθηκε φέρνοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που πωλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες.
Για αυτό και κατά τον κ. Αλτμάιερ, «χρειαζόμαστε ηγεσία στην Ευρώπη», η οποία όμως «δεν μπορεί από μία μόνο χώρα να γίνει, αλλά από έναν συνασπισμό χωρών». «Η Ελλάδα για παράδειγμα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της. Έχει συμφέρονται και έχει assets που μπορεί να προσφέρει σε αυτή την ιδέα».
«Το multi tasking είναι κάτι που χαρακτηρίζει την κατάσταση σήμερα» τόνισε και κατέληξε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την κρίση, αν προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Πηγή:ot.gr