Στα… θρανία στηρίχθηκε η αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, καθώς λόγω των αυξημένων προσλήψεων στον κλάδο της εκπαίδευσης, κατεγράφη θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων.
Ωστόσο, έντονο προβληματισμό στα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προκαλεί το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, δεδομένου ότι:
α) ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος,
β) η δεξαμενή της εκπαίδευσης δεν ενισχύει περεταίρω την απασχόληση, ενώ
γ) το συνεχιζόμενο κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα, υπηρεσίες και προϊόντα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απολύσεων και στη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο μόνο από τον τομέα των προσλήψεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προέκυψαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν καταγραφεί 19.727 νέες θέσεις εργασίας.
Όπως εκτιμάται, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο πιθανότατα θα αποτυπωθεί η τρίτη καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20αετίας για τον μήνα αυτό.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας, παρουσίασε αρνητικές διακυμάνσεις ήδη από τον Αύγουστο, οπότε -παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η θερινή τουριστική περίοδος- χάθηκαν 32.966 θέσεις εργασίας.
Για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας φέρονται να εξετάζουν δύο σενάρια: Το κακό και το…χειρότερο.
Σύμφωνα με το πρώτο, τον Οκτώβριο η απώλεια των θέσεων εργασίας θα βρίσκεται στα επίπεδα των 60.000 – 70.000, με την κατάσταση να θεωρείται αρνητική αλλά ελεγχόμενη.
Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει τις χαμένες θέσεις εργασίας να σπάνε το φράγμα των 100.000.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οκτώβριος του 2021, έκλεισε με 70.048 χαμένες θέσεις εργασίας.
Τα χειρότερα αποτελέσματα όμως, έχουν καταγραφεί το 2019 με 125.668 χαμένες θέσεις εργασίας και το 2018, με 120.087 λιγότερες θέσεις απασχόλησης, τον Οκτώβριο.
Σε περίπτωση που υπάρξει η δυσμενής αυτή εξελιξη και με δεδομένη την αρνητική οικονομική συγκυρία, εκτιμάται ότι η αντιστροφή του κλίματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη το Νοέμβριο, με συνέπεια τα στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας να επιδεινωθούν.
Πηγή:athina984.gr