Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΧ. Κυδώνα: Ασθενείς δύο ταχυτήτων με τα ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ

Χ. Κυδώνα: Ασθενείς δύο ταχυτήτων με τα ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ

Μια επίσκεψη στο ιατρείο θα γίνεται “εισιτήριο” για το νοσοκομείο, εκτιμά η παθολόγος, ενώ μιλά για μικρόβιο που θα μολύνει τις σχέσεις μεταξύ γιατρών.

Η νυχτερινή εφημερία της Τρίτης στο cξεκίνησε χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι στη Δ’ Παθολογική Κλινική, που νοσήλευε 40 ασθενείς, όση και η συνολική της δύναμη. Πέντε μέρες νωρίτερα, στην προηγούμενη εφημερία, οι 40 νέες εισαγωγές είχαν αυξήσει τους νοσηλευόμενους σε 65, με διασπορά σε άλλες κλινικές, και δόθηκε μάχη το Σαββατοκύριακο για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων και την εξασφάλιση κρεβατιών, ακόμα και με πρώιμα εξιτήρια, όπως λέει η γιατρός της κλινικής, παθολόγος – εντατικολόγος, Χριστίνα Κυδώνα (φωτογραφία).

Μιλώντας υποστηρίζει πως η ψήφιση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν και ιατρείο, θα προσθέσει την δική τους ιδιωτική “πελατεία” στα ήδη γεμάτα νοσοκομεία, δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων. Μιλά, ακόμη, για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και για δηλητηρίαση των συναδελφικών σχέσεων μέσα στα νοσοκομεία.

Προνομιακή μεταχείριση

Η γιατρός παραθέτει ένα παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό της: “Ένας ασθενής με αναιμία πηγαίνει στο ιδιωτικό ιατρείο ενός γιατρού του ΕΣΥ. Χρειάζεται διερεύνηση και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να την κάνει έξω. Αυτός ο γιατρός, για να εξυπηρετήσει τον πελάτη του, θα του πει να έρθει στη δική του εφημερία την επόμενη μέρα στην κλινική, να τον βάλει μέσα και να κάνει τη διερεύνηση της αναιμίας σε νοσοκομειακό επίπεδο, με αξονικές, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις και ό,τι χρειάζεται”, λέει. Άλλος ασθενής με το ίδιο πρόβλημα δεν θα έχει την ίδια πρόσβαση, αν δεν εξασφαλίσει το ίδιο “εισιτήριο”, όπως υποστηρίζει.

“Ένας άρρωστος που έχει 30 αιματοκρίτη και όχι 40 που είναι το κανονικό, αν πάει στα επείγοντα δεν θα τον βάλουν μέσα. Θα του πουν έχεις αναιμία, χρειάζεσαι διερεύνηση, πρέπει να πας κατ’ αρχάς σε έναν παθολόγο και να σε βάλει σε μια σειρά», λέει και προσθέτει: «Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, θα κλείσεις ραντεβού στα παθολογικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή στα παθολογικά ιατρεία των ΤΟΜΥ. Αυτά όλα νομίζω ότι είναι κορεσμένα. Ο άρρωστος δεν είναι για εισαγωγή για να τα κάνει όλα μαζεμένα”.

Τα παραπάνω, κατά την κ. Κυδώνα, συνθέτουν ένα σκηνικό που ευνοεί την προνομιακή μεταχείριση, γενικεύοντας σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλες τις κλινικές αυτό που σήμερα παρατηρείται με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς.

“Μικρόβιο”

“Εμείς δουλεύουμε για ένα πενηντάρικο και βλέπουμε 20 αρρώστους το πρωί. Αν πάω το απόγευμα και πάρω άλλο ένα πενηντάρικο μόνο από έναν άρρωστο, δεν θα θέλω όταν έρθει εδώ να τον περιποιηθώ παραπάνω; Ακόμα κι αν είμαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, δεν θα μου μπει μέσα το μικρόβιο;”, αναρωτιέται. Παράλληλα, θέτει και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, μέσω της αντίστροφης κατεύθυνσης ασθενών από το νοσοκομείο προς το ιδιωτικό ιατρείο, παρατηρώντας πως “ο γιατρός του ΕΣΥ θα ανταγωνίζεται τους ιδιώτες γιατρούς, από θέση ισχύος”.

Η ίδια προβλέπει πως το νέο σκηνικό θα σπείρει δαιμόνια μέσα στα νοσοκομεία και θα σπάσει την αλυσίδα της συνεργασίας μεταξύ των γιατρών διάφορων ειδικοτήτων. “Εμείς, στα μεγάλα νοσοκομεία κάνουμε συλλογική δουλειά. Ως παθολόγος, πηγαίνω σε χειρουργικά περιστατικά και όπου αλλού χρειαστεί για συνεκτίμηση. Όλοι πάμε όπου μας φωνάζουν. Αυτό όμως θα συνεχίσει να συμβαίνει όταν ο ρευματολόγος που θα καλέσω για γνώμη ξέρει ότι ο ασθενής είναι πελάτης μου; Θα μπουν κάποια δαιμόνια και δεν θα έρθει. Θα σου πει basta, εσύ τον έβαλες μέσα, λύσε το θέμα σου”, αναφέρει για να προσθέσει: “Τελικά, η είσοδος εκ του νόμου ιδιωτικής πελατείας στα νοσοκομεία θα είναι ένα μικρόβιο που θα μολύνει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και θα σπάσει τη συλλογική δουλειά”.

Γιατί γεμίζουν οι κλινικές 

Η Δ’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου, που λειτούργησε για καιρό ως κλινική COVID-19, σήμερα είναι μια “καθαρή” παθολογική, υπερπλήρης με non-COVID περιστατικά. Οι γιατροί υποχρεώνονται να δίνουν και πρώιμα εξιτήρια, με παραπεμπτικά για κάποιες εξετάσεις εξωτερικά, προκειμένου να αδειάσουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία. “Όταν αρχίζεις εφημερία με μηδέν κρεβάτια, σημαίνει πως αρχίζεις να ψάχνεις για διασπορά των νέων εισαγωγών στην Οφθαλμολογική, στην Ουρολογική και όπου αλλού”, σημειώνει η κ. Κυδώνα.

Την τρέχουσα περίοδο, οι γιατροί αντιμετωπίζουν παραμελημένη νοσηρότητα διάφορων ειδών και κυρίως αυτό που έχει ονομαστεί διεθνώς ως η “πανδημία του καρκίνου”. “Γίνονται συνεχώς διαγνώσεις παραμελημένων καρκίνων σε νεότατα άτομα. Επίσης, έρχεται στο νοσοκομείο κόσμος με επιπλοκές νοσημάτων που δεν φρόντισε», λέει και καταλήγει: «Όπως στα μνημόνια που έρχονταν αρρύθμιστοι διαβήτες, αρρύθμιστες υπερτάσεις άρα αύξηση των εγκεφαλικών κ.ά. Όταν έχεις διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και φτωχοποίηση, αυξάνεται η νοσηρότητα”.

πηγή:iatronet.gr



Ροη Ειδήσεων