Μεγάλη ανατροπή δεδομένων για τα ενισχυτικά εμβόλια ενάντια στις παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, φέρνει μια έρευνα.
Μελέτη από τα πανεπιστήμια Κολούμπια και Μίσιγκαν των ΗΠΑ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς σημειώνει πως στην ουσία δεν προσφέρουν κάποια παραπάνω προστασία, σε σχέση με τα αρχικά εμβόλια.
Τα πολυδιαφημισμένα διδύναμα εμβόλια των Pfizer και Moderna, απέτυχαν να αυξήσουν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε μεγαλύτερο βαθμό από τις τέσσερις δόσεις του αρχικού εμβολίου για τον κοροναϊό, έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5, δηλαδή των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον (Όμικρον 4 και Όμικρον 5 αντίστοιχα).
Αυτό αναφέρει μια πρώιμη ανεξάρτητη μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια Κολούμπια και Μίσιγκαν, οι οποίοι συνέκριναν τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε δείγματα αίματος από 21 άτομα που έλαβαν την τέταρτη δόση των διδύναμων Moderna ή Pfizer, έναντι των επιπέδων αντισωμάτων σε 19 άτομα που έλαβαν τέσσερις δόσεις από τα αρχικά εμβόλια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση, εκείνοι με τα επικαιροποιημένα ενέσιμα «είχαν παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν ένα τέταρτο εμβόλιο mRNA», καταλήγουν οι συγγραφείς σε ένα χειρόγραφο που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv.org.
Μάλιστα, αυτό ισχύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τα στελέχη BA.4 και BA.5, καθώς και για παλαιότερες παραλλαγές, όπως η αρχική μετάλλαξη Όμικρον.
Εγείρονται ερωτήματα
Βέβαια, διευκρινίζεται σε αυτό το σημείο, ότι τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η λήψη της ενισχυτικής δόσης δεν παρέχει κανένα όφελος. Ωστόσο, εγείρουν το ερώτημα εάν ήταν απαραίτητη η μετάβαση σε μια νέα έκδοση του εμβολίου.
Ειδικά τη στιγμή που στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη προτροπή για εμβολιασμό – κυρίως προς τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας – για τις ενισχυτικές δόσεις.
Επίσης, έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με ένα δελτίο τύπου από την Pfizer στις 13ης Οκτωβρίου, στο οποίο προβάλλει «θετικά πρώιμα δεδομένα» από μια κλινική δοκιμή που υποδηλώνει ότι το διδύναμο εμβόλιο της «αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία». Η δήλωση της Pfizer βασίστηκε σε δεδομένα εξουδετερωτικών αντισωμάτων επτά ημερών και η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες.
Τι είπε ο Λύτρας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον 5
Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση, ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας ανέτρεψε τα δεδομένα.
Χαρακτηριστικά, σημεώσε ο ίδιος, ότι: «Ψιλο-απογοήτευση το ενημερωμένο (BA.5) εμβόλιο, δηλαδή όχι σημαντικά καλύτερο από το αρχικό εμβόλιο. Που σημαίνει: ενόψει χειμώνα κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, εφόσον έχουμε >4-6 μήνες από την τελευταία δόση. Ιδίως αν έχουμε μεγάλη ηλικία ή άλλους παράγοντες κινδύνου».
πηγή:in.gr