το άκρως επίκαιρο ερώτημα «γιατί ο Ερντογάν προβαίνει σε τσαλίμια κατά της χώρας μας;» η απάντηση είναι πολυσύνθετη. Πέραν του γεγονότος ότι το 2023 έχει προεδρικές εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να ηττάται (οπότε επιχειρεί με κάθε τρόπο να προσεγγίσει το εθνικιστικό ακροατήριο ώστε να ανεβάσει τη δημοτικότητά του), η απάντηση που δίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τους οποίους συνομίλησε το Newsbeast, είναι «γιατί τώρα (ακόμα) μπορεί».
Εξηγούν πως σε λίγο καιρό η υπεροπλία της χώρας μας στον αέρα θα είναι τόσο μεγάλη, που η Τουρκία θα… πάθει βέρτιγκο (σ.σ. ορολογία που χρησιμοποιούν οι πιλότοι για τον ίλιγγο και το αίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν όλα γύρω του περιστρέφονται).
Η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των αεροσκαφών μας σε συνδυασμό με την απόκτηση των ποιο σύγχρονων μαχητικών που διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες και μπορούν να προβούν σε συντριπτικά χτυπήματα κατά του εχθρού, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιτελείς της Άγκυρας που διαπιστώνουν ότι στους αιθέρες σε περίπτωση σύρραξης δεν θα έχουν το «πάνω χέρι».
Το ισοζύγιο Ελλάδας και Τουρκίας στον αέρα
Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η ισορροπία δυνάμεων σε επίπεδο αεροπορίας θα αλλάξει δραματικά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Εμείς, αναβαθμίζουμε 85 μαχητικά F-16 (επί συνόλου 155 που διαθέτουμε) στην έκδοση Viper, δηλαδή τα μετατρέπουμε σε πέμπτης γενιάς, διατηρούμε σε άριστη κατάσταση 42 ετοιμοπόλεμα Mirage και 36 F-4, ενώ παράλληλα παραλαμβάνουμε 24 Rafale (ήδη έχουν φθάσει τα πρώτα έξι) και μια μοίρα 20 αμερικανικών F-35 (τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα αμερικανικά αεροσκάφη) που πολύ θα ήθελε να έχει και η γειτονική χώρα αλλά δεν της τα δίνει η Ουάσιγκτον.
Στον αντίποδα η Τουρκία διαθέτει 276 μαχητικά F-16 (αλλά όχι αναβαθμισμένα) και 37 αεροσκάφη F-4 (ένα παραπάνω από εμάς). Στο σύνολο, οι Τούρκοι διαθέτουν 313 μαχητικά και εμείς 277 αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε πολλά. Ένα Rafale από μόνο του αξίζει πολύ περισσότερο από δύο ή τρία υποδεέστερου τύπου αεροσκάφη καθώς οι ικανότητές του στους αιθέρες είναι πολλαπλάσιες, αφού τη στιγμή που μπορεί να κλειδώσει στο στόχαστρό του αρκετά εχθρικά αεροπλάνα ταυτόχρονα.
Όπως επισημαίνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα απόκτησης από τη χώρα μας των αμερικανικών F-35 που σε συνδυασμό με τα Rafale αρκούν για να αλωνίζουν τον ουρανό του Αιγαίο και να επιτηρούν όλη την περιοχή από τη Θάσο έως το ακριτικό Καστελόριζο.
Οι γείτονες έχουν καταλάβει τι τους περιμένει
Ήδη οι μεταβολές αυτές έχουν αρχίσει να υφίστανται, με την παραλαβή των πρώτων 6 Rafale που αγοράστηκαν από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί στην πράξη αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν αυτά τα θαύματα της τεχνολογίας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έχουν την ικανότητα να «κλειδώσουν» τον εχθρικό στόχο (να τον θέσουν δηλαδή στο στόχαστρο των πυραύλων τους και να τον καταστρέψουν) από απόσταση… 120 χιλιομέτρων.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο βεληνεκές πυραύλων αέρος – αέρος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο. Μπορεί για παράδειγμα το εχθρικό αεροπλάνο να βρίσκεται έξω από τη Χίο και τα το πλήξει με πύραυλο Meteor ένα Rafale που θα πετά πάνω από την Εύβοια. Θα το χτυπήσει χωρίς καν να εμφανιστεί το ίχνος του Rafale στο αντίπαλο ραντάρ.
Rafale: Μια ιπτάμενη φονική μηχανή
Τα γαλλικά μαχητικά έχουν χαρακτηριστεί ως φονικές πτητικές μηχανές, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης «Τα Rafale θεωρούνται από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο και θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, αλλά απλά… στόχο για τα ελληνικά μαχητικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που κατά το παρελθόν έχει αναμετρηθεί πολλές φορές με τουρκικά μαχητικά και μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν ιπτάμενος σε F-16 Block52.
Το γεγονός ότι έχoυν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό τους, να ρίξουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπουν στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών.
Φορτωμένο με 14 πυλώνες όπλων
To Rafale διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ.
Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.
Διανύουν 1.850 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.
Διαθέτουν επίσης υψηλή αντοχή σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων. «Το οπλικό φορτίο, η ακτίνα δράσης, η ικανότητα απεικόνισης του ραντάρ, η ανίχνευση εχθρικών στόχων και εμπλοκής με τα σύγχρονα όπλα, παρέχουν μια ζώνη άμυνας και ασφάλειας στον χειριστή, πριν μπορέσει το αντίπαλο μαχητικό να καταστεί απειλή» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίδας.
Οι εκπληκτικές δυνατότητες των υπερηχητικών F-35
Εξίσου εκπληκτικές όμως είναι και οι δυνατότητες των αμερικανικών μαχητικών F-35 που θα προμηθευτεί η χώρα μας. Θα αγοράσουμε τουλάχιστον 20 σε βάθος εξαετίας και το γεγονός αυτό από μόνο του έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τα «γεράκια της Άγκυρας» όπως αποκαλούν πολλοί την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Η πίεση αυτή μάλιστα εκδηλώνεται από τώρα, πριν καν έρθουν τα F-35 στη χώρα μας.
Φανταστείτε όταν θα πετάνε και πάνω από το Αιγαίο με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους. «Αλήθεια αυτή την αλλαγή ισορροπίας στον αέρα με την απόκτηση από τους Έλληνες των F-35 θα την αντιμετωπίσουμε με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;». Αλλάζει σοβαρά η κατάσταση στα δυτικά σύνορά μας. Η Ελλάδα θα έχει F-35 που θέλουμε και εμείς, αλλά εμείς τελικά δεν τα έχουμε» δήλωσε προ ημερών ο πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Αντίστοιχα επικριτικοί είναι κι άλλοι πολιτικοί εναντίον του Τούρκου προέδρου.
Το αμερικανικό υπερηχητικό μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-35 Lightning II, γνωστό και απλώς ως F-35, είναι το μοναδικό διαθέσιμο αεροσκάφος 5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων που ενσωματώνει όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας και ταυτόχρονα περνά απαρατήρητο από τα εχθρικά ραντάρ, χάρις στα χαρακτηριστικά Stealth που διαθέτει.
Ό,τι καλύτερο σε περίπτωση σύντομης σύγκρουσης με την Τουρκία
Στρατιωτικές αναλυτές σημειώνουν πως σε περίπτωση ολιγοήμερης κρίσης με την Τουρκία (που θεωρείται το πιθανότερο σενάριο στην απευκταία περίπτωση που οδηγούμασταν σε σύγκρουση), η ταχύτητα που αναπτύσσει το F-35, ο οπλισμός που φέρει και η αποτελεσματικότητά του στην απόκρουση του αντιπάλου, αποτελούν το «κλειδί» για τη διατήρηση μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά από αυτή.
Οι εκπληκτικές δυνατότητες των F-35
Μερικές από τι; δυνατότητες που έχουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, είναι οι εξής: – VLO Stealth: Είναι αυτό που πρωτοαναφέραμε. Καθίσταται αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ που το βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους.
- Weapons Capacity: Φέρει κρυμμένα όπλα εσωτερικά ή εξωτερικά σε περιβάλλον που το επιτρέπει, με συνολική δύναμη άνω των 18.000 λιβρών.
- Supersonic Speed and Extended Range: Φέρει τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο, τον Pratt & Whitney F135 που επιτρέπει στο μαχητικό να αναπτύσσει ταχύτητα υπερηχητική ταχύτητα 1,6 Mach (1.960 χιλιόμετρα την ώρα).
- Sensor Fusion: Έχει τη δυνατότητα να βλέπει παντού. Μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά, γενικότερα σε 360 μοίρες γύρω από το κέλυφός του χάρις στην προηγμένη σύντηξη που δημιουργούν μια ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου της μάχης, ενισχύοντας την επίγνωση του πεδίου της μάχης συνολικά, την φονικότητα του μαχητικού και βέβαια τη δυνατότητα επιβίωσης έναντι υπέρτερων αντιπάλων.
- Network Enabled Ops: Συλλέγει πληροφορίες από το πεδίο της μάχης και τις διανέμει σε όλα τα υπόλοιπα επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα. Επί της ουσίας μοιράζει την επιχειρησιακή εικόνα ώστε να υπάρχει συντονισμός με τα πολεμικά πλοία που βάλλουν κατά του αντιπάλου, με τα υπόλοιπα μαχητικά της μοίρας και με τον στρατό ξηράς.
- Electronic Warfare System: Θεωρείται το ιδανικό μαχητικό για έναν ηλεκτρονικό πόλεμο Το μαχητικό υπερόπλο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες όχι μόνο εντοπισμού και συνεχούς παρακολούθησης των εχθρικών δυνάμεων αλλά και εμπλοκής του ραντάρ τους προκειμένου να διακοπεί η οποιαδήποτε επίθεση.
- Προηγμένη σουίτα αισθητήρων: Κανένα άλλο μαχητικό μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τόσο σύγχρονη σουίτα, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Active Electronically Scanned Arrays (AESA), του ηλεκτροπτικού συστήματος Distributed Aperture System (DAS) που αποτελείται από έξι υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες τοποθετημένους περιμετρικά στην άτρακτο του, έτσι ώστε να παράγουν και να παρέχουν στον πιλότο σφαιρική κάλυψη για τον εντοπισμό και την ανίχνευση βλημάτων και αεροσκαφών, του Electro Optical Targeting System (EOTS) και του Helmet Mounted Display System που προβάλει πληροφορίες στην κάσκα του πιλότου.
Αυτονομία 2.200 χιλιομέτρων
Από πλευράς πτητικών επιδόσεων, τα F-35 η αλήθεια είναι ότι υστερούν σε σχέση με άλλα μαχητικά, καθώς πέραν της ταχύτητας των 1,6 Mach που μπορεί να αναπτύξει, η αυτονομία του ανέρχεται στα 2.200 χιλιόμετρα, η εμβέλεια μάχης στα 1.239 χιλιόμετρα και το ανώτατο όριο που μπορεί να πετάξει, τα 50.000 πόδια (15.000 μέτρα). Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο» αντισταθμίζει τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.
Αναβάθμιση των F-16 για να είναι διαλειτουργικά με τα μαχητικά 5ης γενιάς
Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει 83 από τα F-16 της μέχρι το τέλος της δεκαετίας στην έκδοση Viper (F-16V). Αυτό σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία ανεβαίνει επίπεδο καθώς αποκτά σταδιακά πολύ πιο προηγμένα μαχητικά. Με την αναβάθμισή τους, θα είναι διαλειτουργικά με τα υπόλοιπα αεροσκάφη 5ης γενιάς όπως είναι τα αμερικανικά F-35.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης τοποθετούνται μεταξύ άλλων στα F-16 ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν πολλαπλούς στόχους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων. Επίσης θα έχουν νέο πιλοτήριο με καινούργια οθόνη CPD για την προβολή εικόνας υψηλής ευκρίνειας ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αντίληψη σε κατάσταση μάχης, ενώ με την τοποθέτηση του συστήματος Link 16 θα γίνεται σύζευξη και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας που έχουν το ίδιο σύστημα.
Ο Ερντογάν έχει ξεκληρίσει την πολεμική αεροπορία του
«Και κάτι τελευταίο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι πως ο Ερντογάν έχει ξεκληρίσει τη δική του αεροπορία». Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 όπου μέλη του στρατού φέρεται να αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνηση ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς και έπαψε από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 300 πιλότους που χειριζόντουσαν πρωτίστως τα F-16.
Αυτό αποδυνάμωσε αυτόματα τον στρατό όχι μόνο ως πολιτική απειλή αλλά και ως στρατιωτική δύναμη. Το σώμα των έμπειρων πιλότων αποδεκατίστηκε και όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, η τουρκική κυβέρνηση αναζήτησε απεγνωσμένα λύσεις από το εξωτερικό για να καλύψει το κενό. Ζήτησε μεταξύ άλλων από ΗΠΑ και Πακιστάν εκπαιδευτές πτήσεων χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά. Ακόμη και σήμερα το επίπεδο των πιλότων της γειτονικής χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Πηγή: Newsbeast.gr