Με τη συμμετοχή της Προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου διεθνούς Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στα Χανιά με θέμα: «Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου».
Το Φόρουμ υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με χορηγό και συνδιοργανωτή τον ΕΟΤ. Στη διοργάνωση συμμετέχουν, επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και η Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».
Κεντρικός άξονας του φετινού 11ου Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 37 χώρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, είναι η ανάδειξη της μεθοδολογίας και των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών, καθώς και της σημασίας τους στην προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, στο πλαίσιο της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Δ. Φραγκάκης: «Ο πολιτισμός βασικό συστατικό του ποιοτικού τουρισμού»
Τη σημασία του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.
«Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην διάρκεια της πανδημίας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα πως «αυτό οφείλεται στο σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και στις στερεές βάσεις του όλα αυτά τα χρόνια».
Ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε πως «ο πολιτισμός, η κουλτούρα, οι άνθρωποι μας είναι στοιχεία που συνιστούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτή είναι η διαφοροποίηση μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές», ενώ χαρακτήρισε το Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως «ένα σημαντικό γεγονός για τα Χανιά, αλλά και για τη χώρα συνολικά, γι’ αυτό και ο ΕΟΤ ήταν από την αρχή υπερήφανος υποστηρικτής του».
Ά. Γκερέκου: Να προστατεύσουμε την Ευρώπη από τον υπερτουρισμό
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Ά. Γκερέκου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε πάνελ με θέμα «Ενισχύοντας την Δημιουργική Βιομηχανία, τον Πολιτιστικό Τουρισμό και τις Νέες Τεχνολογίες για βιώσιμες κοινωνίες», τόνισε πως το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, που την κατατάσσει πρώτη στις προτιμήσεις της διεθνούς τουριστικής κοινότητας, είναι η τεράστια, υλική και άυλη, πολιτιστική κληρονομιά της. «Ωστόσο, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το πολιτιστικό απόθεμα και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών της από τον υπερτουρισμό, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό μακροπεριφερειακής ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας ελληνικές περιπτώσεις βέλτιστων πρακτικών (best practices) στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, η κα Γκερέκου αναφέρθηκε ενδεικτικά στο καταδυτικό πάρκο Σποράδων, το πρώτο καταδυτικό πάρκο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Μεσόγειο που είναι προσβάσιμο στο κοινό μέσω και των τεχνολογιών MeDryDive, στο Σουφλί που πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο των Best Tourism Villages του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) ως ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα ανάπτυξης τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Σαλαμίνας, με επίκεντρο την σπηλιά όπου ο Ευριπίδης εμπνεόταν και δημιουργούσε και την υλοποίηση διεθνών συνεδρίων θεατρολογίας και σεμιναρίων αρχαίου δράματος.
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε τη σημασία της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, που πολλαπλασιάζουν και εμβαθύνουν την επαφή του σύγχρονου ταξιδιώτη με τους πολιτιστικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Εuropeana.
Τέλος, πρότεινε τον περαιτέρω εμπλουτισμό των Πολιτιστικών Διαδρομών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη χαρτογράφηση των αρχαίων ελληνικών αποικιών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, ένα project «που θα έχει πολλά να προσφέρει στην ανάδειξη και προπάντων στην κατανόηση της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς».
Πηγή:gov.gr