Η Λευκορωσία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διευκόλυνε τον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν τη Λευκορωσία να μην εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η ηγεσία σας σχεδιάζει να σύρει τον λαό της Λευκορωσίας σε έναν βρόμικο πόλεμο, να τον στιγματίσει με αίμα και θάνατο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ουκρανικές δυνάμεις.
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το σύνολο του οπλοστασίου τους, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, κυκλοφόρησαν και βίντεο για να προειδοποιήσουν τη Λευκορωσία.
Η προειδοποίηση από τη μεριά του Κιέβου έρχεται την ώρα που η Ρωσία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία, επαναφέροντας τους φόβους ότι οι ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις θα εισβάλουν από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.
Το BBC, σε ανάλυσή του, εξετάζει αν αυτό είναι ένα υπαρκτό σενάριο ή απλώς μια μπλόφα. Αρχικά, το γνωστό βρετανικό Μέσο σημειώνει ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν ένα πολιτικό ρίσκο για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να κρατήσουν τις θέσεις τους στη νότια κατεχόμενη πόλη Χερσώνα και στο Ντονμπάς στα ανατολικά.
Τι θέλει ο Πούτιν
Ένας πρώην διοικητής μιας επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών, ο Βαλέρι Σακάστσικ σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις είπε στο BBC: «Νομίζω ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά οι Λευκορώσοι να εισέλθουν στην Ουκρανία, έτσι ώστε ο Λουκασένκο να βάψει και αυτός τα χέρια του με αίμα και να πρέπει να πάει μέχρι το τέλος μαζί του».
Ο Σακάστσικ βρίσκεται τώρα στην Πολωνία και αποτελεί τον σκιώδη υπουργό Άμυνας της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.
Το BBC υπενθυμίζει ότι η συνάντηση Πούτιν – Λουκασένκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα επανέφερε τις φήμες για κοινή εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι Μόσχα και Μινσκ σχηματίζουν μια κοινή περιφερειακή στρατιά.
Οι αριθμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας
Ο Σακάστσικ εκτιμά ότι ο κίνδυνος να υπάρξει εισβολή από τον βορρά της Ουκρανίας από τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι περίπου στο 30%.
Ωστόσο, τονίζει ότι ο Λουκασένκο είναι ένας «πανούργος» χειριστής καταστάσεων. «Ο Λουκασένκο θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μη στείλει τα στρατεύματά του να πολεμήσουν, να τα περιορίσει σε υποστηρικτικό ρόλο, αλλά σίγουρα υπάρχει απειλή», σημειώνει ο Σακάστσικ.
Το BBC τονίζει ότι η Λευκορωσία ήδη εμπλέκεται με πολλούς τρόπους στον πόλεμο στην Ουκρανία, της έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά ο Πούτιν πιέζει για μεγαλύτερη εμπλοκή.
Ο Λουκασένκο του «χρωστάει» από το 2020 όταν ο Ρώσος πρόεδρος τον βοήθησε να αντέξει ένα ξαφνικό κύμα διαδηλώσεων και να επιβιώσει πολιτικά.
Την ίδια ώρα, οι μαζικές φυλακίσεις και ο βασανισμός έβαλαν το ένα καρφί στο φέρετρο των σχέσεων της Λευκορωσίας με την ΕΕ. Το άλλο καρφί ήταν η βοήθεια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι θα φτάσουν 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία, ωστόσο η απόφαση να στείλει λευκορωσικά στρατεύματα στον πόλεμο θα είναι ιδιαίτερα αντι-δημοφιλής, όπως σημειώνει το BBC.
Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται και στην αντίσταση που υπάρχει με σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές. Μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης.
Σύμφωνα με τον Σακάστσικ, το 90% των Λευκορώσων δεν θέλουν να πολεμήσουν.
Απλώς μια μπλόφα;
Υπάρχουν φήμες για μια μυστική επιστράτευση στη Λευκορωσία, αλλά, όπως τονίζει το BBC, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό σε σχέση με αυτό.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, 3.200 είναι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σταλεί σταλεί στη Λευκορωσία μέχρι σήμερα. Αναμένονται κι άλλοι, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη και μέχρι στιγμής οι στρατιώτες κατευθύνονται προς τα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας και όχι προς τα σύνορα με την Ουκρανία.
«Δεν φέρουν βαρύ εξοπλισμό, υπήρχε μόνο ένα τρένο φορτωμένο με πλωτές γέφυρες, αλλά όχι τανκς ή οχήματα μεταφοράς προσωπικού», επισημαίνει επίσης ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ταντέους Γκιτσάν.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στέλνονται για εκπαίδευση αφού οι ρωσικές εγκαταστάσεις λόγω του πολέμου δεν φτάνουν και η Λευκορωσία έσπευσε να προσφέρει τη λύση στον Πούτιν.
Για την ώρα, το Μινσκ στέλνει στρατιωτικό υλικό στον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με μια λευκορωσική ομάδα παρακολούθησης των εξελίξεων, περισσότερα από 90 άρματα μάχης έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Πιθανότατα για να αντικαταστήσουν επειγόντως άρματα στο Ντονμπάς.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία σημαντική νέα συγκέντρωση εξοπλισμού ή πυραύλων στη βάση που χρησιμοποιεί η Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τι θα γίνει αν υπάρξει εισβολή;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εισβολή λευκορωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα είχε νόημα επειδή δεν έχουν εμπειρία. Ωστόσο, ο Σακάστσικ σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει αυτό.
Ο ουκρανικός στρατός υποθέτει ότι μια νέα, κοινή δύναμη Ρωσίας και Λευκορωσίας θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποκόψει τους δρόμους ανεφοδιασμού της Ουκρανίας από τη Δύση, δίνοντας στα ρωσικά στρατεύματα περισσότερες πιθανότητες στο πεδίο της μάχης.
«Θα ήταν πιθανότατα μια μεγάλη καταστροφή για τον στρατό της Λευκορωσίας και για τον ίδιο τον Λουκασένκο. Οπότε θα προσπαθήσει να μιλήσει για να ξεφύγει από αυτό και η διαπραγματευτική του θέση είναι ακόμα αρκετά ισχυρή», προσθέτει, από τη δική του μεριά, ο Ταντέους Γκιτσάν.
«Μπορεί ακόμα να πείσει τον Πούτιν ότι ο στρατός της Λευκορωσίας δεν θα προσθέσει και πολλά στις ρωσικές δυνάμεις», αλλά η εμπλοκή του «θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να αποσταθεροποιήσει τον μοναδικό πραγματικό σύμμαχο της Ρωσίας».
Στη μάχη που δίνει για να σταματήσει την Ουκρανία να ξεφύγει οριστικά από τα χέρια της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει να χάσει και τη Λευκορωσία, καταλήγει η ανάλυση του BBC.
Πηγή:in.gr